Τα 10+1 οφέλη από το έλαιο δεντρολίβανου
Τα 10+1 οφέλη από το έλαιο δεντρολίβανου


Το δεντρολίβανο το χρησιμοποιούσαν από την αρχαιότητα λόγω των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του. Ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae και αποτελεί τυπικό είδος της Μεσογειακής χλωρίδας. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες άγριες και καλλιεργούμενες για να φυτέψουμε στον κήπο μας ενώ το έρπον είναι ιδανικό για να καλύψει έναν φράχτη.

Η λατινική ονομασία του δεντρολίβανου, Rosmarinus, αποτελεί σύνθεση των λέξεων:ros, που σημαίνει δροσιά, και marinus που σημαίνει θαλάσσιος.

Το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται στη μαγειρική για να αρωματίσει διάφορα φαγητά καθώς και στην παραγωγή αφεψημάτων. Ως αφέψημα μπορεί να καταπολεμήσει τη διάρροια, την ατονία, το κρυολόγημα, την υπερκόπωση και την κατάθλιψη.

Αξιοποιείται στην αρωματοθεραπεία και στη σαπωνοποιία καθώς είναι πλούσιο σε φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή. Επίσης, το δενδρολίβανο θεωρείται από τα πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά φυτά γι΄αυτό μπορείτε να το φυτέψετε σε μια γλάστρα ή στον κήπο σας.

Τα οφέλη του ελαίου δεντρολίβανου
Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου: Στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, το δεντρολίβανο θεωρήθηκε ότι ενισχύει τη μνήμη. Συγκεκριμένα, η εισπνοή ελαίου δεντρολίβανου βοηθά στην πρόληψη της διάσπασης της ακετυλοχολίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου σημαντικής για τη σκέψη, τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Καταπολεμά την τριχόπτωση: Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους τριχόπτωσης είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, πιο γνωστή ως ανδρική φαλάκρα, αν και μπορεί επίσης να επηρεάσει και τις γυναίκες. Το μασάζ με έλαιο δεντρολίβανου αντιμετωπίζει την αλωπεκία ενισχύοντας το τριχωτό της κεφαλής.

Συμβάλει στην ανακούφιση του πόνου: Στη λαϊκή ιατρική, το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται ως ήπιο παυσίπονο καθώς είναι εξαιρετικό τονωτικό και σπασμολυτικό. Τέλος, είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και των κρίσεων ημικρανίας.

Απωθεί τα έντομα: Το έλαιο δεντρολίβανου χρησιμοποιείται ως φυτικό εντομοαπωθητικό και είναι ιδανικό για την προστασία από κουνούπια, κρότωνες και μέλισσες.

Μειώνει το άγχος: Η εισπνοή του ελαίου δεντρολίβανου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους. Συγκεκριμένα, το δεντρολίβανο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που μπορεί να έχει επιβλαβείς επιδράσεις στο σώμα σας. Για όσους δεν το γνωρίζουν η κορτιζόλη θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες.

Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος: Εάν τα άκρα σας είναι παγωμένα, το μασάζ με λάδι δεντρολίβανου μπορεί να σας βοηθήσει να τα θερμάνετε. Επίσης, φαίνεται να συμβάλει σε διάφορες παθήσεις όπως η νόσος του Raynaud, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Μειώνει τις φλεγμονές: Το έλαιο δεντρολίβανου περιέχει φλαβονοειδή, λευκοτριένιο Β4 και πτητικό έλαιο. Κατά συνέπεια, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής σε τραυματισμούς και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης, ωφελεί τους πάσχοντες από βρογχικό άσθμα και αθηροσκλήρωση.

Καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα: Το έλαιο δεντρολίβανου έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και θα μπορούσε να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα. Ο πιο πιθανός μηχανισμός με τον οποίο τα συστατικά του δεντρολίβανου παρουσιάζουν αυτή την αντικαρκινική δράση, θεωρείται πως είναι η μείωση της έκφρασης των προφλεγμονωδών γονιδίων.

Ασκεί τονωτική και ηρεμιστική δράση στο πεπτικό σύστημα: Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το έλαιο δεντρολίβανου μπορεί να διεγείρει την απελευθέρωση χολής, η οποία είναι σημαντική για την πέψη του λίπους καθώς και για να ενεργοποιήσει τους αντιοξειδωτικούς αμυντικούς μηχανισμούς για την προστασία του ήπατος. Τέλος, μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού και τη δυσπεψία.

Τροφική δηλητηρίαση: Το έλαιο δεντρολίβανου μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της ανάπτυξης ορισμένων βακτηρίων που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.

Αντιβιοτικές παρενέργειες: To δεντρολίβανο και άλλα αιθέρια έλαια μπορεί να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιβιοτικών. Κατά συνέπεια φαίνεται πως μπορεί να επιτρέψει τη λήψη μιας μικρότερης δόσης, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων.

Πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε
Το δεντρολίβανο και άλλα αιθέρια έλαια απορροφώνται εύκολα στην κυκλοφορία του αίματός σας όταν τα εφαρμόζετε στο δέρμα σας.

Συνιστάται να αραιώνετε όλα τα αιθέρια έλαια με ένα ουδέτερο έλαιο, όπως το jojoba. Η αραίωση συμβάλει στην πρόληψη πιθανού ερεθισμού του δέρματός σας καθώς και της πρόωρης εξάτμισης του ελαίου. Θυμηθείτε, επίσης, ότι το λάδι είναι πολύ συμπυκνωμένο, οπότε χρειάζεστε μόνο μερικές σταγόνες κάθε φορά.

Χρήσιμα tips
Μόλις το έλαιο δεντρολίβανου αραιωθεί, εφαρμόστε το λάδι στο κάτω μέρος των ποδιών σας ή κάντε μασάζ για να ανακουφίσετε έναν πονεμένο μυ. Αποφύγετε την εφαρμογή δεντρολίβανου και άλλων αιθέριων ελαίων σε δέρμα με εκδορές ή κοντά σε ευαίσθητες περιοχές, όπως τα μάτια σας.

Συνιστάται να αποφεύγετε το έλαιο δεντρολίβανου εάν είστε έγκυος, έχετε επιληπτικές κρίσεις ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πώς θα φτιάξετε το έλαιο δεντρολίβανου
Για να φτιάξετε το έλαιο δενδρολίβανου χρειάζεστε κλωνάρια από το φυτό και μία κούπα έλαιο της επιλογής σας όπως το αγνό ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο, το αμυγδαλέλαιο ή το έλαιο jojoba.

Θα πρέπει να συνθλίψετε τα δερματώδη φύλλα του με ένα γουδοχέρι. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα κόψετε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή ενός ψαλιδιού.

Την ώρα που κάνετε τη συγκεκριμένη διαδικασία βάλτε σε μια κατσαρόλα ζεστό νερό και αφήστε το να βράσει. Μέσα στην κατσαρόλα που βράζει τοποθετήστε ένα γυάλινο σκεύος και ρίξτε μέσα τα πλυμένα φύλλα του δεντρολίβανου με το λάδι για να ζεσταθεί. Στη συνέχεια, σουρώστε το περιεχόμενο και αφού κρυώσει μπορείτε να το ρίξετε μέσα σε ένα βαποριζατέρ για ευκολότερη χρήση.

Πηγή: onmed.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!