Η ώρα του βραδινού γεύματος και ο καρκίνος
Η ώρα του βραδινού γεύματος και ο καρκίνος


Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ώρα που τρώμε το βραδινό μας μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

Η ώρα του βραδινού γεύματος μπορεί να οδηγήσει στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού & προστάτη!

Στο παρελθόν οι ερευνητές είχαν αποφανθεί ότι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Συγκεκριμένα τα γεύματα που περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο υδατάνθρακες, κόκκινο κρέας, ζάχαρη και λιπαρά, πέραν του ότι οδηγούν στην παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ωστόσο μια μελέτη αποκάλυψε ότι και η ώρα που τρώμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες όταν πλησιάζει η ώρα του ύπνου, ο μεταβολισμός θα πρέπει να μειώνεται και όχι να επιταχύνεται όπως συμβαίνει μετά την κατανάλωση φαγητού.

Όπως εξηγούν όταν το δείπνο καταναλώνεται αργά το βράδυ μπορεί να διαταραχθεί το εσωτερικό ρολόι του σώματος, που ονομάζεται κιρκάδιος ρυθμός, ο οποίος διαχειρίζεται τον κύκλο ύπνου και αφύπνισης.

Οι επιστήμονες, μέσα από τη μελέτη τους, συνδέουν την ώρα κατανάλωσης του βραδινού με την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη και του μαστού.

Η έρευνα
Στα πλαίσια της έρευνας που διεξήγαγαν οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.493 άντρες (εκ των οποίων οι 621 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη) και 2.526 γυναίκες (από τις οποίες 1.205 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού).

Οι ερευνητές προκειμένου να συλλέξουν δεδομένα, μέσω ενός ερωτηματολογίου, ζήτησαν πληροφορίες για τις συνήθειες των συμμετεχόντων αναφορικά με την ώρα που κατανάλωναν τα γεύματά τους, το είδος της διατροφής τους και τον ύπνο (δηλ. την ώρα που ξάπλωναν και τις συνολικές ώρες ύπνου).

Μελετώντας τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές εντόπισαν μια συνήθεια που συνδέεται με την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη και του μαστού. Συγκεκριμένα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της μελέτης, οι συμμετέχοντες που συνήθιζαν να τρώνε νωρίς το βραδινό τους, φάνηκε να είναι πιο προστατευμένοι από τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.

Όσοι συνήθιζαν να τρώνε το βραδινό τους γεύμα πριν τις 9 ή τουλάχιστον δυο ώρες πριν πέσουν για ύπνο, είχαν καλύτερη υγεία και πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του προστάτη και του μαστού αντίστοιχα.

Γι’ αυτήν την κατηγορία ανθρώπων ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και του μαστού ήταν μειωμένος περίπου κατά 20%, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν το βραδινό τους γεύμα μετά τις 10 το βράδυ ή έπεφταν για ύπνο σχεδόν αμέσως αφού έτρωγαν.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που ερευνά τη σχέση της ώρας της κατανάλωσης του βραδινού γεύματος με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο διεθνούς φήμης επιδημιολόγος Μανώλης Κογεβίνας.

Πηγή: onmed.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!