Κράνμπερι για δυνατή μνήμη!
Κράνμπερι για δυνατή μνήμη!


Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο ανατολικής Αγγλίας UEA μελέτησαν τα οφέλη της κατανάλωσης ενός φλιτζανιού κράνμπερι την ημέρα για άτομα ηλικίας 50-80 ετών.

Τα κράνμπερι μπορεί να είναι σε θέση να βελτιώσουν τη μνήμη και να βοηθήσουν στην αποτροπή της άνοιας, έδειξε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 19/5.

Η μελέτη που αξιολογήθηκε από ομοτίμους υποστηρίχθηκε από την επιχορήγηση του The Cranberry Institute. Διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας σε συνεργασία με ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Λέιντεν στην Ολλανδία, το Πανεπιστήμιο της Πάρμα (Ιταλία) και το Ινστιτούτο Quadram (Ηνωμένο Βασίλειο). Τα δε αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Frontiers in Nutrition.

Ερευνητές στο UEA μελέτησαν τα οφέλη της κατανάλωσης ενός φλιτζανιού κράνμπερι την ημέρα για άτομα ηλικίας 50-80 ετών. Οι 60 υγιείς συμμετέχοντες έτρωγαν κράνμπερι κάθε μέρα για 12 εβδομάδες. Οι μισοί από αυτούς λάμβαναν τα κράνμπερι μέσω σκόνης κράνμπερι ενώ το υπόλοιπο της ομάδας λάμβανε εικονικό φάρμακο (placebo).

«Τα κράνμπερι είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά και έχουν αναγνωριστεί για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. David Vauzour της Ιατρικής Σχολής Norwich UEA. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Μέσω της μελέτης θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για το πώς τα κράνμπερι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της ηλικίας και των νευροεκφυλιστικών παθήσεων».

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη γήρανση, ο εγκέφαλος υφίσταται αλλαγές με την ηλικία, όπως:

Ορισμένα μέρη του εγκεφάλου συρρικνώνονται, ιδιαίτερα εκείνα που απαιτούνται για πολύπλοκες νοητικές διεργασίες. 

Η επικοινωνία σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου γίνεται λιγότερο αποτελεσματική.

Υπάρχει μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν φυσιολογικές διαδικασίες γήρανσης, αλλά η προσπάθεια καταπολέμησής τους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας, μιας πολύ πιο σοβαρή κατάσταση από την απλή γήρανση.

Η μελέτη είναι από τις πρώτες που εξέτασαν τη μακροπρόθεσμη επίδραση των κράνμπερι στη γνωστική λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου στους ανθρώπους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση κράνμπερι βελτίωσε σημαντικά την οπτική επεισοδιακή μνήμη των συμμετεχόντων, τη νευρική λειτουργία και την παροχή αίματος στον εγκέφαλο.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι πολύ ενθαρρυντικά, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι μια σχετικά σύντομη διατροφή με κράνμπερι διάρκειας 12 εβδομάδων ήταν ικανή να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στη μνήμη και τη νευρική λειτουργία», πρόσθεσε ο Δρ. Vauzour, «αυτό αποτελεί σημαντική βάση για μελλοντική έρευνα στο τομέα των κράνμπερι και της νευρολογικής υγείας».

Πηγή: onmed.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!