Ο πυρετός του παιδιού
Ο πυρετός του παιδιού


Ο χειμώνας είναι εδώ. Και μαζί με τον κορονοϊό, που ήδη μας βασανίζει, το πιο πιθανό είναι να έχουμε να αντιμετωπίσουμε την εμφάνιση και άλλων λοιμώξεων που προκαλούν πυρετό.

Φυσικά, οι περισσότεροι γονείς πανικοβάλλονται όταν το παιδί τους έχει πυρετό και επειδή είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που εμφανίζονται στα παιδιά, πρέπει να μάθετε να το αντιμετωπίζετε σωστά.

Τι είναι ο πυρετός:

Πυρετός είναι n αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τη φυσιολογική, η οποία ρυθμίζεται από το κέντρο της θερμοκρασίας που βρίσκεται σε ένα τμήμα του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο. Η θερμοκρασία σε εάν υγιές παιδί κυμαίνεται μεταξύ 36,5 - 37,8.

Ένα παιδί έχει πυρετό εάν η θερμοκρασία:

Μεγαλύτερη των 38ο στο ορθό.
Μεγαλύτερη των 37,2 στη μασχάλη.
Μεγαλύτερη των 37,8 στο στόμα ή αυτί.

Ο πυρετός δεν είναι ασθένεια αλλά σύμπτωμα. Στην πραγματικότητα ο πυρετός είναι ένα αμυντικό εργαλείο του οργανισμού στην καταπολέμηση των μικροβίων και ιών που μπαίνουν στο σώμα του παιδιού. Επίσης μας προειδοποιεί ότι το παιδί έχει αρρωστήσει.

Πού οφείλεται ο πυρετός:

Η πιο συχνή αιτία του πυρετού είναι οι λοιμώξεις. Υπάρχουν οι ιογενείς λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς, είναι αθώες και δεν χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή πλην αντιπυρετικών. Οι μικροβιακές λοιμώξεις προκαλούνται από μικρόβια, είναι σοβαρές και απαιτούν αντιβιοτική θεραπεία.

Μπορεί όμως ο πυρετός να είναι εκδήλωση και άλλων παθήσεων ή και αντίδραση σε φάρμακα.

Μέθοδοι μέτρησης της θερμοκρασίας σε ένα παιδί:

Από το ορθό
Από τη μασχάλη
Από το αυτί
Από το δέρμα

Η καλύτερη μέθοδος μέτρησης του πυρετού σε βρέφος ή μικρό παιδί είναι από το ορθό. Στο μεγαλύτερο παιδί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ουσιαστικά όλοι οι μέθοδοι μέτρησης θερμοκρασίας.

Η μέθοδος από το στόμα είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί στα παιδιά κάτω των 3 - 4 χρόνων αφού δύσκολα ένα παιδί της ηλικίας αυτής κρατά το στόμα κλειστό. Τα ταινιοειδή θερμόμετρα δέρματος είναι εύκολα, απλά στη χρήση τους αλλά δεν είναι όμως αξιόπιστα. Γι αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται.

Τα νεότερα θερμόμετρα, τα οποία μετρούν το πυρετό από το αυτί, μπορούν γρήγορα και εύκολα να μετρήσουν τη θερμοκρασία σώματος σε οποιοδήποτε παιδί. Να θυμάστε όμως ότι θα πρέπει να αποφεύγονται εάν το παιδί έχει ωτίτιδα.

Τόσο τα κλασικά γυάλινα με υδράργυρο θερμόμετρα όσο και τα πιο καινούρια ψηφιακά μπορούν να δώσουν ακριβείς μετρήσεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι να επιλέξετε ένα θερμόμετρο που εσείς σαν γονείς ξέρετε να χρησιμοποιείτε.

Πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ο πυρετός:

Ο πυρετός από μόνος του δεν είναι επικίνδυνος. Επικίνδυνη όμως μπορεί να είναι η αιτία που οδηγεί στον πυρετό.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να αξιολογούνται τα σημεία που συνοδεύουν τον πυρετό όπως για παράδειγμα η υπνηλία, ο εμετός, ο πονοκέφαλος, η κακοδιαθεσία, η ευερεθιστότητα, η ανησυχία ή το διαρκές κλάμα του παιδιού που δεν υποχωρούν με την πτώση του πυρετού.

Επίσης, τα εξανθήματα που μερικές φορές συνοδεύουν τον πυρετό συνήθως είναι αθώα, εμφανίζονται κατά τη διαδρομή ιογενών λοιμώξεων και εξαφανίζονται με την πίεση.

Αντίθετα εξάνθημα που δεν εξαφανίζεται όταν το πιέσουμε με το δάκτυλό μας, το λεγόμενο αιμορραγικό εξάνθημα, μπορεί να υποδηλώνει πολύ σοβαρές καταστάσεις όπως μηνιγγίτιδα.

Φυσικά η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται από τον παιδίατρο, ιδίως αν πρόκειται για μικρό παιδί.

Πυρετικοί Σπασμοί

Μία άλλη κατάσταση που ανησυχεί ιδιαίτερα τους γονείς είναι οι σπασμοί που μπορεί να παρουσιάσει το παιδάκι τους κατά τη διάρκεια μιας εμπύρετης λοίμωξης. Είναι οι λεγόμενοι πυρετικοί σπασμοί. Εμφανίζονται στη βρεφική και παιδική ηλικία, μεταξύ 6 μηνών και 5 χρόνων.

Εκδηλώνονται κατά την έναρξη και την ταχεία άνοδο του πυρετού και σπάνια κατά τη δεύτερη ημέρα του εμπυρέτου. Οι σπασμοί αυτοί διαρκούν λίγο, όχι πάνω από 10 λεπτά, που όμως αποτελούν τραγική εμπειρία για τους γονείς. Το παιδί παρουσιάζει ξαφνικά απώλεια συνείδησης, δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον, “καθηλώνει” το βλέμμα του ή “τινάζει” χέρια και πόδια.

Το επεισόδιο συνοδεύεται συχνά από απώλεια ούρων και κοπράνων. Η συχνότητα εμφάνισης είναι 2-5% των παιδιών ηλικίας μικρότερης των 5 χρόνων. Σε μεγάλο ποσοστό υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό.

Οι σπασμοί αυτοί υποχωρούν γρήγορα ώστε όταν μεταφερθεί πλέον το παιδί στο γιατρό , αυτό ήδη φαίνεται καλά.

Οι γονείς πρέπει με ψυχραιμία να διατηρούν το κεφάλι του παιδιού στο πλάι για να μην πάθει εισρόφηση σε περίπτωση που κάνει εμετό. Επίσης να αντιμετωπίσουν γρήγορα και δραστήρια τον πυρετό με δροσερό ολόσωμο μπάνιο και ταυτόχρονη χορήγηση αντιπυρετικών, κατά προτίμηση παρακεταμόλης, ώστε να βοηθήσουν στην πτώση του πυρετού και τη μεταφορά του παιδιού στο Νοσοκομείο.

Συμβουλές στους γονείς για αντιμετώπιση του πυρετού

Αφαιρέστε τα ρούχα του παιδιού. Ντύστε το παιδί ελαφρά.
Χορηγείστε στο παιδί άφθονα δροσερά υγρά. Ο ψηλός πυρετός προκαλεί απώλεια υγρών και μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε αφυδάτωση κυρίως στα μικρά παιδιά.
Τα παιδιά που η θερμοκρασία τους είναι κάτω από 38,9 (όχι ψηλό πυρετό) συνήθως δεν χρειάζονται αντιπυρετικά φάρμακα. Σημαντικό για το πότε θα χορηγήσετε αντιπυρετικό στο παιδί αποτελεί η διάθεση του παιδιού. Υπάρχουν παιδιά που μπορεί να ανέχονται ψηλό πυρετό και να αισθάνονται σχετικά καλά. Αντίστροφα υπάρχουν παιδιά που δεν αισθάνονται καλά ακόμα και με πυρετό μεταξύ 37-38 ο c. Τα συνηθέστερα αντιπυρετικά είναι η παρακεταμόλη, η ηβηπρουφένη και το μεφενικό οξύ. Για την ακριβή δοσολογία συμβουλευθείτε τον παιδίατρο σας. Η ασπιρίνη δεν συνίσταται σε παιδιά κάτω των 12 χρονών.
Όταν το παιδί έχει πολύ ψηλό πυρετό, επιπλέον των αντιπυρετικών φαρμάκων κάντε του ένα χλιαρό μπάνιο (αφήστε το τουλάχιστον 10- 15 λεπτά). Το κρύο νερό πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να προκαλέσει ρίγος, το οποίο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Μη χρησιμοποιείτε οινόπνευμα καθώς μπορεί να είναι τοξικό.

Πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον παιδίατρο όταν:

Ο πυρετός επιμένει πέραν των 3 ημερών ή όταν υπάρχει ιστορικό πυρετικών σπασμών
Το παιδί είναι μικρότερο των 3 μηνών.
Το παιδί κλαίει απαρηγόρητα.
Το παιδί ξυπνά δύσκολα, είναι θολωμένο ή έχει παραλήρημα.
Έκανε σπασμούς.
Έχει εξάνθημα.
Κάνει εμετούς.
Πάσχει από χρόνιο νόσημα που το κάνει πιο ευπαθές σε σοβαρές λοιμώξεις.
Ο πυρετός είναι πάνω από 40,5 °C.

Μην ξεχνάτε ότι πάνω απ’ όλα χρειάζεται ψυχραιμία. Ο πανικός δεν οδηγεί πουθενά. Αρχικά, αξιολογήστε την σοβαρότητα της κατάστασης του παιδιού και επικοινωνήστε με τον παιδίατρο για οποιαδήποτε απορία.

Πηγή: all4mama.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!