Η ιδανική διατροφή για υγιές δέρμα
Η ιδανική διατροφή για υγιές δέρμα


Η φροντίδα του δέρματός σας μπορεί να φαίνεται σαν μια πολύπλοκη διαδικασία.

Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο υγιές είναι το δέρμα σας, τόσο πιο λαμπερό θα φαίνεται. Και η διατροφή είναι το σημαντικότερο κομμάτι για μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα, με πολλαπλά οφέλη.

Γι' αυτό στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε πώς θα αποκτήσουμε μια πιο λαμπερή, νεανική και καθαρή επιδερμίδα μέσω της διατροφής.

Οι βιταμίνες και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις τροφές παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος. Για παράδειγμα όταν πρόκειται για δερματικές εξάρσεις, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της παραγωγής λιπαρότητας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην πρόληψη και τον έλεγχο της ακμής και των εξανθημάτων.

Επίσης η φλεγμονή του δέρματος μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα, ερεθισμό ή επιδείνωση των εξανθημάτων. Η φλεγμονή προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από τις ελεύθερες ρίζες και τους ερεθιστικούς παράγοντες. Και οι βιταμίνες μπορούν να λειτουργήσουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά για να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.

Επιπλέον οι κατάλληλες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλουν ώστε να διατηρηθεί το δέρμα ενυδατωμένο και να μειωθεί η ξηρότητα και το σκάσιμο.

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποια θρεπτικά συστατικά, που όταν καταναλώνονται καθημερινά, αποτελούν “ασπίδα” για την καλή υγεία του δέρματος.

Για την ενδυνάμωση του δέρματος: Βιταμίνες Β1 και Β6
Η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα όπως τα δημητριακά, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και το κρέας. Η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) μπορεί να βρεθεί στα όσπρια, τα αυγά, τα ψάρια και τα λαχανικά όπως τα καρότα, το σπανάκι και τα μπιζέλια.

Η Β1 και η Β6 αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας βιταμινών που ονομάζεται σύμπλεγμα Β. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν το σώμα να μεταβολίσει τα λίπη και τις πρωτεΐνες και είναι απαραίτητες για να έχουμε υγιές δέρμα αλλά και υγιή μαλλιά και νύχια.

Για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών: Βιταμίνες Α, C και E
Οι βιταμίνες Α, C και E δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα και προσφέρουν στο δέρμα μια επιπλέον προστασία και δύναμη. Η βιταμίνη Α είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και τη διαίρεση των κυττάρων.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ προστατεύει από τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Τέλος, η βιταμίνη Ε προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από τις βλάβες και ρυθμίζει τα επίπεδα της βιταμίνης Α.

Για τον καθαρισμό του δέρματος: Προβιοτικά
Η έρευνα για τον ρόλο των προβιοτικών στην υγεία δέρματος αυξάνεται με συναρπαστικό ρυθμό.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν δείξει ότι ορισμένα στελέχη προβιοτικών παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής και του εκζέματος, ενώ άλλα κατάφεραν να βοηθήσουν στη μείωση των εξανθημάτων.

Για ενυδάτωση του δέρματος: Ωμεγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι υπεύθυνα για την υγεία της κυτταρικής μεμβράνης, η οποία επηρεάζει την ικανότητα του κυττάρου να συγκρατεί νερό για ένα απαλό δέρμα χωρίς ρυτίδες.

Οι τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βρεθούν σε τροφές όπως ο άγριος σολομός Αλάσκας, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και το ελαιόλαδο. Ψάξτε επίσης για τροφές που προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όπως το έλαιο σταφυλιού, ο κουρκουμάς και το τζίντζερ.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!