Πλήρες γάλα ή με χαμηλά λιπαρά για το παιδί;
Πλήρες γάλα ή με χαμηλά λιπαρά για το παιδί;


Μια πρώτη παγκόσμια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) διαπίστωσε ότι το γάλα με πλήρη λιπαρά είναι εξίσου καλό για τα παιδιά όσο και εκείνο με τα χαμηλά.

Στα πλαίσια της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, μελετήθηκαν σε διάστημα τριών μηνών, 49 υγιή παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών, στα οποία διανεμήθηκαν τυχαία γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη ή χαμηλά λιπαρά.

Πλήρες γάλα ή με χαμηλά λιπαρά;
Καμία ομάδα δεν ήξερε αν κατανάλωνε γαλακτοκομικά με πλήρη ή χαμηλά λιπαρά, ενώ τα προϊόντα ζυγίζονταν κάθε δεκαπενθήμερο για να εκτιμηθεί η συνολική πρόσληψη των παιδιών.

Ανεξάρτητα από το αν κατανάλωναν γαλακτοκομικά με πλήρη ή χαμηλά λιπαρά και οι δύο ομάδες παιδιών έλαβαν παρόμοιες ποσότητες θερμίδων. Παρόλο που τα παιδιά που κατανάλωναν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά έπαιρναν λιγότερες θερμίδες και λίπος από τα γαλακτοκομικά, φυσικά στράφηκαν σε άλλα τρόφιμα και ροφήματα «καλύπτοντας» την διαφορά.

Οι ερευνητές επισήμαναν επίσης ότι τα ευρήματα δεν έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ της παχυσαρκίας ή της καρδιαγγειακής υγείας των ομάδων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα υγιή παιδιά μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά χωρίς αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας δυσμενείς καρδιομεταβολικές επιδράσεις» αναφέρουν.

«Αυτή η τεκμηριωμένη προσέγγιση θα βοηθήσει στην απλοποίηση των γαλακτοκομικών επιλογών των γονέων και θα επιτρέψει στα παιδιά να καταναλώνουν γαλακτοκομικά σύμφωνα με τις ατομικές προτιμήσεις τους» καταλήγει η διαιτολόγος, δρ Analise Nicholl.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!