Ανεπάρκεια βιταμίνης D στα παιδιά
Ανεπάρκεια βιταμίνης D στα παιδιά


Ποια παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έλλειψη βιταμίνης D;

Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών και των μυών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν περίπου το ένα τέταρτο (ή ακόμα λιγότερο) των αναγκών τους σε βιταμίνη D από τα τρόφιμα ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα παράγεται στο δέρμα από την έκθεσή στον ήλιο.

Συμπτώματα χαμηλής πρόσληψης βιταμίνης D (ή ανεπάρκειας βιταμίνης D)
Πολλά άτομα με χαμηλή βιταμίνη D δεν έχουν συμπτώματα, αλλά ορισμένα παιδιά με χαμηλή βιταμίνη D έχουν πόνο στα οστά και τους μυς. Πολύ χαμηλή βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε μαλακά οστά, προκαλώντας ραχίτιδα στα παιδιά ή οστεομαλακία (osteomalacia os-tee-oh-mah-lay-shee-ah ) σε εφήβους και ενήλικες.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D επηρεάζει επίσης την απορρόφηση ασβεστίου το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες στα παιδιά. Το χαμηλό ασβέστιο ενδέχεται να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις (ή σπασμούς), ιδιαίτερα σε μικρά μωρά.

Παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης D
-Παιδιά με πολύ σκούρο δέρμα
-Παιδιά των οποίων το δέρμα σπάνια εκτίθεται στον ήλιο, π.χ. εκείνα που δεν βγαίνουν συχνά έξω στον ήλιο ή που φορούν ρούχα τα οποία καλύπτουν όλο τους το σώμα.
-Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα
-Παιδιά με κυστική ίνωση, κοιλιοκάκη, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή που παίρνουν ορισμένα φάρμακα (όπως για την επιληψία).

Βασικά σημεία που πρέπει να θυμάστε:
-Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών και των μυών.
-Η περισσότερη βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα όταν εκτίθεται στον ήλιο. Είναι δύσκολο να λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D μόνο από τα τρόφιμα .
-Τα παιδιά με πολύ σκούρο δέρμα, ή που σπάνια εκτίθεται στον ήλιο ή που έχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις διατρέχουν κίνδυνο χαμηλής πρόσληψης βιταμίνης D.
-Τα παιδιά με χαμηλή βιταμίνη D πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D, να περνούν αρκετό χρόνο έξω και πρέπει να λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο στη διατροφή τους.
-Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα.

Πηγή: Mothersblog.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!