5 οφέλη από το πεπόνι
5 οφέλη από το πεπόνι


Το καλοκαίρι είναι η περίοδος αιχμής για το αγαπημένο μας φρούτο το πεπόνι. Γλυκό, δροσιστικό, χαμηλό σε θερμίδες και γεμάτο οφέλη για την υγεία, το πεπόνι μπορεί να καταναλωθεί είτε σκέτο, είτε σε δροσιστικά smoothies.

Έχετε όμως σκεφτεί τι θα συμβεί εάν τρώτε κάθε μέρα πεπόνι;
Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Γενικά, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί καλά ότι μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο και μια επαρκής πρόσληψη καλίου μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Καθώς λοιπόν το πεπόνι είναι χαμηλό σε νάτριο μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων, όπως το πεπόνι, μπορεί να προάγει τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μια πρόσφατη επταετής μελέτη σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν φρέσκα φρούτα καθημερινά είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, σε σύγκριση με εκείνους που σπάνια κατανάλωναν φρούτα.

Αν και το πεπόνι περιέχει υδατάνθρακες που μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας προσωρινά, παρέχει επίσης φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου με την πάροδο του χρόνου.

Θα έχετε λαμπερό και υγιές δέρμα

Η κατανάλωση πεπονιού μπορεί να υποστηρίξει το υγιές δέρμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι επιτακτική για τη σωστή παραγωγή κολλαγόνου, μιας σημαντικής δομικής πρωτεΐνης που είναι ζωτικής σημασίας για την επιδιόρθωση και τη διατήρηση του ιστού του δέρματός. Επιπλέον, επειδή η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Μπορεί να προωθήσει τη σωστή πέψη

Το πεπόνι περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες συνεργάζονται για την υγεία του εντέρου, συμβάλλοντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και διατηρώντας υγιή την πεπτική οδό.

Αποτρέπει τις επιπτώσεις της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Σύμφωνα με την Αμερικανική Optometric Association, η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που οφείλεται στην ηλικία (AMD), της κύριας αιτίας τύφλωσης σε άτομα άνω των 60 ετών.

Τα αντιοξειδωτικά όπως η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη που βρίσκονται στο πεπόνι έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν το μάτι και καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες στον αμφιβληστροειδή. Ως πρόσθετο όφελος, η βιταμίνη C που βρίσκεται επίσης στο πεπόνι, έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την εξέλιξη του καταρράκτη.

Συμπερασματικά το πεπόνι είναι ένα πολύ νόστιμο φρούτο που μπορεί να βρεθεί σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον η κατανάλωση αυτού του θα μπορούσε να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, κυρίως λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε θρεπτικά συστατικά.

Το πεπόνι μπορεί να καταναλωθεί μόνο του ή ως μέρος άλλων συνταγών όπως σε σαλάτες, smoothies και άλλα. Για την πιο γευστική εμπειρία, επιλέξτε ένα πεπόνι εποχής και ώριμο.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!