Πώς να πάρετε αρκετή πρωτεΐνη εάν δεν τρώτε κρέας
Πώς να πάρετε αρκετή πρωτεΐνη εάν δεν τρώτε κρέας


Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στη διατροφή τα τελευταία χρόνια είναι η μειωμένη κατανάλωση κρέατος. Αν και στο παρελθόν μια διατροφή πλούσια σε ζωικά τρόφιμα αποτελούσε τη βάση της σωματικής αλλά και πνευματικής ευεξίας.

Στις ημέρες μας η αποχή από το κρέας φαίνεται να συμβάλει στην πρόληψη και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Τι θα συμβεί όμως εάν σταματήσετε να τρώτε κρέας για ένα μήνα;
Καταρχάς εάν αποφασίσετε να κόψετε το κρέας είτε για ένα μήνα είτε για όλη σας τη ζωή, θα έχετε βάλει το λιθαράκι σας για να ζήσει ένα ζώο. Η μετάβαση σε μια διατροφή χωρίς κρέας μπορεί να έχει τεράστια επίδραση γύρω μας. Αυτό σημαίνει ότι το 30% της γης που χρησιμοποιείται για την κτηνοτροφία, θα χρησιμοποιείται για τη γεωργία.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες συστήνουν την περικοπή της κατανάλωσης κρέατος έως και 90%, με σκοπό να αποφευχθεί η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον. Επιπλέον θεωρούν αυτή τη μείωση του κρέατος αναγκαία για να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός που θα έχει φθάσει τα δέκα δισεκατομμύρια το 2050, αλλά και για να αντιμετωπισθεί η λειψυδρία.

Η εκτροφή ζώων παράγει μεγάλες ποσότητες «αερίων του θερμοκηπίου» (ιδίως μεθανίου), αποψιλώνει τεράστιες εκτάσεις πρασίνου που θα μπορούσαν να απορροφήσουν ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα ή να καλλιεργηθούν, ενώ χρησιμοποιεί υψηλές ποσότητες νερού, εντείνοντας έτσι το φάσμα της λειψυδρίας. Υπολογίζεται ότι μισό κιλό μοσχαρίσιου κρέατος απαιτεί σχεδόν 7.000 λίτρα νερό για να παραχθεί και να φθάσει στο πιάτο του καταναλωτή.

Ας περάσουμε όμως και σε πιο προσωπικό επίπεδο και ας δούμε τι θα συμβεί στο σώμα σας, εάν δεν τρώτε κρέας για ένα μήνα. Το πρώτο πράγμα που μπορεί να σας έρθει στο μυαλό είναι ότι θα αναγκαστείτε να τρώτε τα ίδια φαγητά. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, γιατί όσο περίεργο και αν σας ακουστεί, κόβοντας το κρέας έχετε πάρα πολλές επιλογές. Και θα το διαπιστώσετε αν ψάξετε στο διαδίκτυο και δείτε πόσες πολλές συνταγές, άπειρες θα έλεγα, υπάρχουν για τους χορτοφάγους. Είμαι σίγουρη ότι αν κάποιος αποφασίσει να κόψει το κρέας, το τελευταίο που θα αναρωτηθεί είναι: «Τι να μαγειρέψω σήμερα;».

Τώρα θα σκεφτείτε και την πρωτεΐνη από που θα την παίρνετε. Και εδώ θα πω ότι το μεγαλύτερο λάθος είναι όταν ακούμε τη λέξη «χορτοφαγία» να σκεφτόμαστε την έλλειψη πρωτεΐνης. Γιατί το μοναδικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας χορτοφάγος είναι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12, η οποία βρίσκεται κυρίως στο ζωικά προϊόντας. Όσο αφορά τα υπόλοιπα συστατικά, ανάμεσα τους και η πρωτεΐνη, μπορεί να τα πάρει και από τις φυτικές τροφές, αρκεί να κάνει τους κατάλληλους συνδυασμούς.

Πώς να πάρετε αρκετή πρωτεΐνη εάν δεν τρώτε κρέας
Πόση πρωτεΐνη χρειάζεστε;

Οι υγιείς και ενεργοί άνθρωποι χρειάζονται 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά σωματικό βάρος την ημέρα. Εάν όμως είστε χορτοφάγοι και νιώθετε ότι πεινάτε μεταξύ των γευμάτων ή έχετε συχνά νεύρα και πονοκεφάλους ίσως χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερη φυτική πρωτεΐνη.

Πηγές φυτικής πρωτεΐνης

Οι πρωτεΐνες προσφέρουν ενέργεια και κορεσμό και είναι απαραίτητες για το ανοσοποιητικό. Ωστόσο το βασικό είναι να παίρνετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δεν υπάρχει στην ίδια ποσότητα σε όλα τα τρόφιμα. Το μειονέκτημα των φυτικών τροφών είναι η σχετικά χαμηλή βιολογική αξία της πρωτεΐνης σε σύγκριση με εκείνη του κρέατος.

Όμως με τους κατάλληλους συνδυασμούς θα μπορέσετε να πάρετε όλα τα αμινοξέα από τις φυτικές τροφές. Ο συνδυασμός λοιπόν των οσπρίων με τα δημητριακά (πχ φακές με ρύζι, ρεβίθια με πατάτα, φασόλια με σιτάρι) φαίνεται να αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση του κρέατος.

Καλές πηγές: Όσπρια, Θαλασσινά, ξηροί καρποί, σόγια

Συνδυάστε:

Όσπρια + δημητριακά (πχ ρεβίθια + πιλάφι, φακές + πλιγούρι)

Όσπρια + ταχίνι (χαλβά μετά τα φασόλια, χούμους)

Η χορτοφαγία θα μπορούσε να αποτελέσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς διατροφικές ελλείψεις, εφόσον μάθει κάποιος να διαχειρίζεται και να συνδυάζει σωστά τα τρόφιμα.

Το μοναδικό πράγμα που μπορεί να σας φανεί λίγο ενοχλητικό το διάστημα που δεν τρώτε κρέας, είναι οι ερωτήσει από τους γύρω σας. Και αυτό γιατί κυρίως στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί που δεν καταλαβαίνουν πώς γίνεται να υπάρχει ζωή και χωρίς κρέας.

Πολλοί θα αναρωτηθούν τα εξής: «Καλά άρρωστη είσαι και δεν τρως κρέας;» «Δεν τρως κρέας και πώς ζεις;» «Δεν τρως κρέας και από πού παίρνεις την πρωτεΐνη;» και η χειρότερη ατάκα από όλες «Δεν τρώει κρέας! Δεν πρέπει να είναι και πολύ στα καλά της!»

Παρόλο όμως τις ενοχλητικές ερωτήσεις που μπορεί να δεχτείτε, τα οφέλη που θα αποκομίσετε, κόβοντας έστω και για ένα μήνα το κρέας, είναι πολλά. Γιατί η χορτοφαγία είναι τρόπος ζωής, έτσι όπως ξέρεις ότι θα φας κρέας μια φορά την εβδομάδα, έτσι ξέρεις και ότι δεν θα φας.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!