Κάηκες από τον ήλιο στη θάλασσα;
Κάηκες από τον ήλιο στη θάλασσα;


Μήπως το παράκανες με την ηλιοθεραπεία;

Τα εγκαύματα από τον ήλιο όχι μόνο είναι επίπονα αλλά και βλαβερά για την υγεία σου. Μάθε αν έχεις πάθει έγκαυμα Α’ ή Β’ βαθμού.

Φυσικά, θα πρέπει να σου υπενθυμίσουμε ότι τα εγκαύματα από τον ήλιο αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσεις καρκίνο του δέρματος και για αυτό το λόγο θα πρέπει να τα αποφεύγεις.

Αλλά, ατυχήματα συμβαίνουν και είναι καλό να καταλάβεις τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί το σώμα σου να τα ξεπεράσει.

Ξεχάστηκες με την ηλιοθεραπεία;
Ένα κάψιμο από τον ήλιο αποτελεί μία μορφή εγκαύματος που προκαλείται κυρίως από την υπεριώδη ακτινοβολία UVB, όταν οι φυσικές άμυνες του σώματος δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην υπερβολική έκθεση σε αυτήν. Το μέγεθος του εγκαύματος εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος του κάθε ανθρώπου.

Όσοι έχουν πιο ανοιχτό χρώμα δέρματος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν κάποιο σοβαρό έγκαυμα. Τα εγκαύματα Α’ βαθμού από τον ήλιο είναι κόκκινα και πονάνε όταν ακουμπάς το δέρμα, αλλά επηρεάζουν μόνο την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος. Συνήθως επουλώνονται μέσα σε λίγες ημέρες.

Από την άλλη πλευρά, τα εγκαύματα Β’ βαθμού είναι πιο σοβαρά.
Το δέρμα είναι πολύ κόκκινο και μπορεί να κάνει φουσκάλες. Αυτό σημαίνει ότι το βαθύτερο στρώμα του δέρματος και οι άκρες των νεύρων έχουν πάθει ζημιά. Αυτό το είδος εγκαύματος θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο μέχρι να επουλωθεί και θα πονάει περισσότερο.

Πάνω απ' όλα αντηλιακό!
Και επειδή και τα δύο είδη εγκαύματος αρχίζουν να κάνουν το δέρμα σου να ξεφλουδίσει μέσα σε 3 σχεδόν ημέρες, είναι σημαντικό να μην ξεχνάς να φοράς το αντηλιακό σου καθημερινά πριν βγεις από το σπίτι. Η πρόληψη είναι σημαντική, ειδικά στο ηλιακό έγκαυμα.

Αντιμετώπιση ηλιακού εγκαύματος:
Η αντιμετώπιση του ηλιακού εγκαύματος περιλαμβάνει την παραμονή σε δροσερό περιβάλλον, ελαφριά ρούχα και απόλυτη αποφυγή έκθεσης στον ήλιο καθώς και λήψη άφθονων υγρών.

Ως τοπική φροντίδα συνιστάται η επάλειψη με σκευάσματα που περιέχουν κορτιζόνη για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και εντατική ενυδάτωση ενώ εάν υπάρχουν φυσαλίδες, χρειάζεται εφαρμογή τοπικών αντιβιοτικών αλοιφών.

Όσο για τα πρόχειρα γιατροσόφια για το έγκαυμα;

-Η πατάτα αποτελεί το απόλυτο βάλσαμο για το κάψιμο και το κοκκίνισμα που νιώθεις μετά από την υπερβολική σου έκθεση στον ήλιο.

-Υπάρχουν αρκετά υλικά που έχουμε στην κουζίνα μας και μπορούν να μας βοηθήσουν στη θεραπεία ενός ηλιακού εγκαύματος. Τα πιο συνηθισμένα είναι το γάλα, το μηλόξιδο, ακόμη και το γιαούρτι. Η γιαγιά μας πάντα μας έβαζε γιαούρτι μετά από το κάψιμο!

Μπορείς πάντα βέβαια να προλαμβάνεις το έγκαυμα.

Πηγή: queen.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!