Τα οφέλη από την ινδική καρύδα
Τα οφέλη από την ινδική καρύδα


Η ινδική καρύδα έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά οξέα, καθώς και σημαντικά ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό.

Επιπλέον, προσφέρει στον οργανισμό μας σημαντικές βιταμίνες, όπως βιταμίνη Ε και τις απαραίτητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις λεγόμενες «νευροβιταμίνες».

Έχει τέλος ευχάριστη γλυκιά γεύση που αρέσει στους περισσότερους.

Θα τη βρείτε σε διάφορες μορφές, φρέσκια, αποξηραμένη, σε αλεύρι ή και σε έλαιο (coconut oil).

Δείτε τα οφέλη του σημαντικού καρπού:

Προσφέρει άμεση ενέργεια για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου: Οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν Ω3-λιπαρά οξέα. Η καρύδα ωστόσο περιέχει λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας (MCT). Αυτά τα οξέα «καίγονται» πιο γρήγορα ως ενέργεια από τον οργανισμό σε αντίθεση με τα λιπαρά οξέα που περιέχονται σε άλλα λίπη, γνωστά ως (LTC), τα οποία το σώμα μας τα μετατρέπει και τα αποθηκεύει σαν λίπος. Τα λιπαρά οξέα που περιέχει η καρύδα δεν χρειάζονται καθόλου χολικό οξύ για τη διάσπαση και τη χώνεψή τους. Μεταφέρονται μέσω του πεπτικού συστήματος αμέσως στο αίμα, το οποίο τα μεταφέρει στον εγκέφαλο ως άμεση ενέργεια.

Αναζωογονεί τον θυρεοειδή: Τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας (MTC) που περιέχει η καρύδα, τα οποία βρίσκουμε στο έλαιο καρύδας ή στο γάλα καρύδας, τονώνουν τον μεταβολισμό, κάτι που κανονικά διαχειρίζεται ένας θυρεοειδής αδένας που λειτουργεί ομαλά. Όταν όμως ο θυρεοειδής πάσχει από κάποια δυσλειτουργία ή ακόμα και από αυτοάνοσο νόσημα, μπορεί γρήγορα να προκληθεί υποθυρεοειδισμός. Μια τόνωση του μεταβολισμού και της ρύθμισης του σωματικού βάρους σίγουρα «ξεκουράζει» τον θυρεοειδή αδένα και τον αναζωογονεί.

Έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Ιδιαίτερα το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε δύο ξεχωριστά λιπαρά οξέα (λαυρικό οξύ και καπρυλικό οξύ) τα οποία μεταβάλλονται στον οργανισμό σε μια σημαντικότατη ουσία, την μονολαυρίνη. Αυτή η ουσία είναι ιδιαίτερα δραστική κατά των βακτηρίων και των ιών. Η καρύδα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες κι έτσι ωφελεί ιδιαίτερα τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα, τα οποία έχουν μόνιμη φλεγμονή. Μεταξύ αυτών είναι και τα άτομα που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Μειώνει τη χοληστερίνη και προλαμβάνει καρδιαγγειακά νοσήματα: Η ένταξη της καρύδας στη διατροφή μας είναι ωφέλιμη για την ΗDL χοληστερίνη δηλαδή την «καλή» χοληστερίνη. Βοηθά στο να παραμένουν καθαρά τα αγγεία και προλαμβάνει την αγγειακή αποτιτάνωση και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Βοηθά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος: Ιδιαίτερα το αλεύρι καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Πηγή: onmed.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!