Αυξημένη αλκαλική φωσφατάση στα παιδιά
Αυξημένη αλκαλική φωσφατάση στα παιδιά


Πολύ συχνά σε ένα τακτικό αιματολογικό έλεγχο οι γονείς τυχαίνει να παρατηρήσουν πως τα μωρά ή τα παιδιά έχουν αυξημένες τιμές ενός ενζύμου που ονομάζεται αλκαλική φωσφατάση, γεγονός που μπορεί να τους προκαλέσει έντονη αγωνία και άγχος.

Αλκαλική φωσφατάση τι είναι;

Ωστόσο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν χρειάζεται πανικός καθώς πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο στις ηλικίες αυτές. Όσον αφορά την αλκαλική φωσφατάση, πρόκειται για μία οικογένεια ενζύμων τα οποία παράγονται από το ήπαρ, τα οστά και το έντερο και η συγκέντρωσή της επηρεάζεται σημαντικά από την ηλικία.

Η αλκαλική φωσφατάση παίρνει μέρος στην υδρόλυση των φωσφορικών αλάτων σε αλκαλικό pH. Χαρακτηριστικά, στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζεται έως και τρεις φορές αυξημένη στα παιδιά και τους εφήβους, λόγω της φυσιολογικής οστικής ανάπτυξης.

Αλκαλική φωσφατάση - Γιατί είναι αυξημένη η τιμή;

Ουσιαστικά η αύξηση αυτή σχετίζεται με τη δραστηριότητα των οστών των παιδιών, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους. Επιπρόσθετα, εάν η συγκέντρωση του ενζύμου είναι ιδιαίτερα αυξημένη, αυτό συνεπάγεται το γεγονός πως το παιδί βρίσκεται σε μία περίοδο έξαρσης της ανάπτυξης των οστών, μία κατάσταση που συναντάται τόσο σε βρέφη όσο και σε παιδιά που μπαίνουν στην εφηβεία. Σε γενικές γραμμές εάν ο υπόλοιπος αιματολογικός έλεγχος του παιδιού είναι φυσιολογικός, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αλκαλική φωσφατάση και επανέλεγχος

Ο παιδίατρος μπορεί να ζητήσει έναν επαναληπτικό έλεγχο μέτρησης της συγκέντρωσης της αλκαλικής φωσφατάσης, έπειτα από κάποιους μήνες, ώστε να παρακολουθείται η πορεία της ανάπτυξης του παιδιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις άλλωστε εντός 4-5 μηνών η συγκέντρωση του ενζύμου μειώνεται αρκετά χωρίς καμία επίπτωση στο παιδί.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου

Πηγή: Mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!