Γιατί πρέπει να πίνεις ζεστό νερό
Γιατί πρέπει να πίνεις ζεστό νερό


Καθημερινά χάνετε νερό από το σώμα σας, κυρίως μέσω ούρων και ιδρώτα. Άρα για να αποφύγετε την αφυδάτωση, πρέπει να πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού.

Όμως τι θα συμβεί εάν ξεκινήσετε να πίνετε ένα ποτήρι ζεστό νερό κάθε μέρα;
Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά θα αποκομίσετε κάποια οφέλη. Καταρχάς η πρώτη αλλαγή που θα διαπιστώσετε είναι η βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο στομάχι, που εκδηλώνεται με μικρή κινητικότητα του εντέρου. Έτσι αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα και ξεκινήσετε να πίνετε ζεστό νερό, η κινητικότητα του εντέρου θα βελτιωθεί και φυσικά θα μειωθεί και η δυσκοιλιότητα.

Ένα άλλο θετικό που θα δουν οι γυναίκες είναι ότι θα πονάνε λιγότερο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, σε σχέση με τις ημέρες που δεν έπιναν ζεστό νερό. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο ρόφημα χαλαρώνει τους μύες του στομάχου και βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου της εμμηνόρροιας. Επίσης βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να μειώνει τις κράμπες της περιόδου.

Από την άλλη όμως μεριά εάν θέλετε να υιοθετήσετε αυτή τη συνήθεια με σκοπό να χάσετε κιλά, θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.
Καταρχάς να επισημάνω πως οι τρεις βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό είναι: Ο βασικός μεταβολισμός, η θερμότητα που εκπέμπει το σώμα μας και οι καθημερινές δραστηριότητες. Από αυτούς τους 3 παράγοντες αυτός που παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο είναι ο Βασικός Μεταβολισμός γνωστός και ως B.M.R (Basal Metabolic Rate).

Τι είναι ο B.M.R; Είναι το ελάχιστο ποσό ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να επιτελέσει τις βασικές του λειτουργίες (αναπνοή, μεταβολισμός των κυττάρων, λειτουργία καρδιάς) και να μας διατηρήσει στη ζωή και διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τη μυϊκή μάζα. Παράλληλα, όμως επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως η λειτουργία του θυρεοειδούς, το κάπνισμα, ο πυρετός, η κύηση.

Πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός σας; Τώρα που έχουμε ξεκαθαρίσει τι είναι ο μεταβολισμός σας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί. Στην πιο απλοϊκή μορφή του, ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία του σώματός κατά την οποία λαμβάνει καύσιμα από τις τροφές και τα υγρά και τη μετατρέπει σε ή αποθηκευμένη ενέργεια στο σώμα.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που τρώτε κάτι - μια πίτσα, το αγαπημένο σας σνακ - το σώμα σας μετατρέπει το φαγητό σε ενέργεια και στη συνέχεια η εν λόγω ενέργεια είτε θα χρησιμοποιηθεί αμέσως είτε θα αποθηκευτεί.

Μετά λοιπόν από όλα τα παραπάνω δεν σας φαίνεται λίγο περίεργο να μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας πίνοντας μόνο νερό;

Σίγουρα εάν κάθε πρωί που ξυπνάτε συνηθίζετε να πίνετε ένα ή και περισσότερα ποτήρια νερό μόνο καλό κάνετε στον οργανισμό σας, αφού τον κρατάτε ενυδατωμένο. Όμως αυτή η συνήθεια θαν θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες.

Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας είναι να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα μέσω της σωματικής δραστηριότητας.

Τα μυϊκά κύτταρα είναι πιο μεταβολικά ενεργά από το λίπος. Αυτό σημαίνει πως όσο κρατάτε τη μυϊκή σας μάζα αυξημένη, το σώμα σας θα καίει περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας.

Εάν λοιπόν θέλετε να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας, έφτασε η στιγμή να επισκεφτείτε το γυμναστήριο της γειτονιά σας ή να ξεκινήσετε κάποιο άθλημα. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ρόφημα για να το πετύχετε.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!