Λάδι καρύδας και υγεία
Λάδι καρύδας και υγεία


Οι γνώμες των ειδικών για το λάδι καρύδας διίστανται. Δεν υπάρχει ωστόσο αμφιβολία ότι είναι το ιδανικότερο υποκατάστατο για το βούτυρο, για όσους απέχουν από τα ζωικά προϊόντα.

Ποια είναι η διατροφική του αξία
Το λάδι καρύδας περιέχει κυρίως κορεσμένα λιπαρά. Υπάρχουν ισχυρισμοί σχετικά με την περιεκτικότητά του σε λαυρικό οξύ, το οποίο αυξάνει την HDL (την γνωστή ως «καλή» χοληστερόλη). Ταυτόχρονα όμως αυξάνεται και η LDL χοληστερόλη.

Επομένως, αν συγκρίνουμε το όφελος έναντι της επίπτωσης, πρακτικά δεν υπάρχει κέρδος. Επίσης η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας τονίζει ότι ανεξαρτήτως πηγής τα κορεσμένα λιπαρά πρέπει να περιορίζονται.

Επίδραση στην υγεία
Το λάδι καρύδας ενισχύει το ενεργειακό επίπεδο. Τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCTs) είναι κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στο έλαιο καρύδας. Σε αντίθεση με τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα MCTs μεταβολίζονται με διαφορετικό τρόπο. Τα MCTs απορροφώνται ταχέως κατά τη διέλευση από το στομάχι στο έντερο. Και αντί να πηγαίνουν στο αίμα, εισέρχονται στο ήπαρ και μετατρέπονται άμεσα σε ενέργεια.

Πιθανή ρύθμιση βάρους. Έχει φανεί ότι η κατανάλωση τριγλυκεριδίων μέσης αλύσου αυξάνουν το μεταβολισμό κατά ένα μικρό ποσοστό. Ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες ώστε να επιβεβαιωθεί.

Αντιμετωπίζει δερματικές παθήσεις. Το λάδι καρύδας είναι ιδανικό για το ξηρό και ερεθισμένο δέρμα. Μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα ενοχλητικά συμπτώματα του εκζέματος και της ψωρίασης.

Τι γίνεται όμως με τις θερμίδες
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το λάδι καρύδας είναι λίπος, ανεξαρτήτως εάν ανήκει στα καλά λιπαρά. Και το λίπος έχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, κάτι που ισχύει και στο λάδι καρύδας. Επομένως μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας περιέχει περίπου 120 kcal.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!