Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις όταν έχεις περίοδο
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις όταν έχεις περίοδο


Είναι γεγονός ότι τα οιστρογόνα ευθύνονται συχνά για τα προβλήματα κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Όταν η συγκεκριμένη ορμόνη είναι αυξημένη μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων όπως πονοκέφαλοι, αύξηση βάρους, ευαισθησία στο στήθος, έντονες περίοδοι, ευερεθιστότητα και μεταβολές της διάθεσης. Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της περιόδου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τροφίμων.

Ποιες είναι λοιπόν οι «ένοχες» τροφές που πρέπει να αποφεύγετε;
Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η καφεΐνη μπορούν να δημιουργήσουν ανισορροπίες στο σάκχαρο του αίματος που προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα της περιόδου.

Επιπλέον, το κρέας και η σόγια μπορεί επίσης να επιδεινώσουν το πρόβλημα, καθώς τα εκτρεφόμενα ζώα λαμβάνουν πολλές ορμόνες και αντιβιοτικά, που σας μεταφέρουν όταν τα καταναλώνετε.

Δυστυχώς, ακόμη και οι λεγόμενες υγιεινές διατροφικές στρατηγικές μπορούν να ενισχύσουν αυτά τα προβληματικά συμπτώματα της περιόδου. Για παράδειγμα, επιλέγοντας να ακολουθείτε μία διατροφή εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή μία χορτοφαγική διατροφή, μπορεί να έχετε σύντομες ή ακανόνιστες περιόδους.
Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS) και ανωμαλίες στην περίοδό σας, ακολουθήστε μία αντιφλεγμονώδη, πλούσια σε φυτικές τροφές διατροφή με πολύχρωμα λαχανικά και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ορμονών και στη μείωση των συμπτωμάτων.

Δείτε πώς μπορείτε να μετριάσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα:

Δώστε έμφαση στο μαγνήσιο - Ενσωματώστε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο, όπως τα καρύδια Βραζιλίας, το σπανάκι και τα κάσιους. Πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των κραμπών, να βελτιώσουν τον ύπνο και να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

Μην παραλείπετε γεύματα - Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα επίπεδα του σακχάρου σας σταθερά, για αυτό πρέπει να καταναλώνετε πολλά και μικρά γεύματα.

Προτεραιότητα στο σίδηρο και τις βιταμίνες - Εάν έχετε περιόδους που διαρκούν πολλές ημέρες, προτιμήστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο και τρόφιμα πλούσια σε Β12, Β6 και φυλλικό οξύ. Όλες οι γυναίκες χρειάζονται αυτές τις θρεπτικές ουσίες και πρέπει να τις καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Πείτε «ναι» στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3, όπως τα ψάρια (σολομός, σαρδέλες, αντζούγιες), οι ξηροί καρποί, και τα φρούτα όπως το αβοκάντο, σας παρέχουν αντιφλεγμονώδη υποστήριξη που μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, ενώ παράλληλα μειώνει τις κράμπες της περιόδου.

Καταναλώστε λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες - Γεμίστε τουλάχιστον το μισό πιάτο σας με πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά σε κάθε γεύμα, για να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε άφθονα θρεπτικά συστατικά που εξαλείφουν τα οιστρογόνα για να τροφοδοτήσουν το σύστημά σας. Αποφύγετε τα αμυλούχα λαχανικά, όπως πατάτες.

Πηγή: mindbodygreen.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!