Πώς θα πετύχεις τη γρήγορη απώλεια βάρους;
Πώς θα πετύχεις τη γρήγορη απώλεια βάρους;


Η αλήθεια είναι πως δεν πιστεύω ότι η γρήγορη απώλεια βάρους είναι η πιο υγιής προσέγγιση. Συχνά αποτυγχάνει, πράγμα που οδηγεί στην ανάκτηση όλων (ή περισσότερων) των κιλών που είχαν χαθεί, και αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως οδηγεί στην απόρριψη μόνο του νερού, και όχι του σωματικού λίπους.

Τούτου λεχθέντος, έχω μιλήσει με εκατοντάδες ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια, και μερικοί μου είπαν πως πρέπει να δουν γρήγορα αποτελέσματα για να αισθάνονται σίγουροι, γεγονός που τους επιτρέπει να χτίσουν τα κίνητρα και την ορμή που χρειάζονται για να κάνουν τις μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ο τελευταίος φυσικά είναι ο απώτερος στόχος και ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων στην απώλεια βάρους.

Χάνοντας βάρος γρήγορα: Τι δείχνει η έρευνα

Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, συμμετείχαν 200 άνδρες και γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ. Κατά την πρώτη φάση, οι μισοί συμμετέχοντες πήραν μέρος σε πρόγραμμα ταχείας απώλειας βάρους 12 εβδομάδων και οι υπόλοιποι σε πρόγραμμα σταδιακής απώλειας βάρους 36 εβδομάδων. Και οι δύο προσεγγίσεις σχεδιάστηκαν για να μειώσουν το βάρος κατά 15%. Όσοι έχασαν 12,5% ή περισσότερο βάρος κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης τοποθετήθηκαν σε ένα σχέδιο συντήρησης βάρους φάσης δύο για 144 εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, τα άτομα που έχασαν βάρος σταδιακά όσο και εκείνα της ομάδας ταχείας απώλειας βάρους είχαν ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου βάρους τους.

Αν και αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό, όσον αφορά τη διαχείριση βάρους, οι ερευνητές λένε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ο ρυθμός απώλειας βάρους δεν επηρέασε την αναλογία βάρους που ανακτήθηκε. Με απλά λόγια, τα ευρήματα δεν συμφωνούσαν με την πεποίθηση ότι το βάρος που χάνεται γρήγορα ανακτάται πιο γρήγορα.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη υποστηρίζει κάτι που έχω δει επανειλημμένα στην πρακτική μου, το οποίο είναι ότι η διατήρηση του σωματικού βάρους απαιτεί αλλαγές που πρέπει να μπορείτε να διατηρήσετε μακροπρόθεσμα.

Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε

Οι περισσότερες τακτικές απώλειας βάρους επικεντρώνονται σε αυτό που πρέπει να κόψετε. Εάν επιθυμείτε γρήγορα αποτελέσματα, τότε πρέπει να απορρίψετε τους συνήθεις υπόπτους: τα μεταποιημένα τρόφιμα, τις τροφές με ζάχαρη, τα προϊόντα που παρασκευάζονται με απλούς υδατάνθρακες και τα είδη με υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, όπως κατεψυγμένα δείπνα, πίτσα και κονσέρβες. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση νερού και φούσκωμα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν το βάρος σας.

Τα μη αμυλούχα λαχανικά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των τροφίμων που πρέπει να ενσωματωθούν σε κάθε γεύμα. Τα περισσότερα παρέχουν 25 θερμίδες ή λιγότερο ανά φλιτζάνι (περίπου το μέγεθος μιας μπάλας τένις) και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και υγρά. Στόχος σας πρέπει να είναι περίπου πέντε φλιτζάνια την ημέρα, για παράδειγμα ένα φλιτζάνι για πρωινό, δύο για μεσημεριανό και δύο για δείπνο. Προσπαθήστε να συνδυάσετε όλα τα χρώματα, για να πάρετε μια ποικιλία θρεπτικών ουσιών και αντιοξειδωτικών.

Ολοκληρώστε τα γεύματά σας με άπαχες πρωτεΐνες, υγιή λίπη και μικρότερες μερίδες σύνθετων υδατανθράκων. Για να καλύψετε τις ενεργειακές σας ανάγκες, συμπεριλάβετε τουλάχιστον ένα φλιτζάνι φρέσκους / ωμούς ή μισό φλιτζάνι μαγειρεμένους υδατάνθρακες ανά γεύμα. Με απλά λόγια, μην πέσετε στην παλιά παγίδα να φτιάξετε γεύματα από λαχανικά στον ατμό και απλό ψητό κοτόπουλο. Εκτός από το ότι θα δεν σας ευχαριστήσει γευστικά, θα στερήσει επίσης από το σώμα σας σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Τι να πίνετε

Μειώστε ή εξαλείψτε το αλκοόλ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Εκτός από τις θερμίδες του, το αλκοόλ είναι επίσης διεγερτικό της όρεξης και μειώνει τις αναστολές, οπότε είναι πιο πιθανό να τρώτε υπερβολικά ή να καταναλώνετε τροφές που δεν θα επιλέγατε εάν δεν πίνατε. Για μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική, περιορίστε το αλκοόλ σε μερικές ημέρες την εβδομάδα.

Ποιοι δεν πρέπει να επιχειρήσουν γρήγορη απώλεια βάρους

Προτού προσπαθήσετε να χάσετε βάρος, εξετάστε τη σχέση σας με το φαγητό. Εάν έχετε ιστορικό διαταραγμένης διατροφής ή εάν οι προηγούμενες προσπάθειες απώλειας βάρους έχουν οδηγήσει σε συναισθήματα κατάθλιψης, άγχους, θυμού, μοναξιάς ή άλλων δυσάρεστων συναισθημάτων, ξανασκεφτείτε το διατροφικό σχήμα που θέλετε να ακολουθήσετε. Η υγεία είναι τόσο σωματική όσο και συναισθηματική και εάν η εστίαση στην απώλεια βάρους βλάπτει την ψυχική σας υγεία, προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί θέλετε να χάσετε βάρος και αναζητήστε υποστήριξη από τους αγαπημένους σας που ενδιαφέρονται για εσάς ή από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Τέλος θα ήθελα να προσθέσω πως οι ακραίες μέθοδοι απώλειας βάρους δεν οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης εάν θέλετε να διατηρήσετε μόνιμα τα κιλά που χάσατε, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μια διατροφή που μπορείτε να διατηρήσετε μακροπρόθεσμα.

Πηγή: jenny.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!