Μπανάνα μετά τη γυμναστική;
Μπανάνα μετά τη γυμναστική;


Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τις μπανάνες ως το τέλειο σνακ μετά την προπόνηση. Μεταφέρονται εύκολα, είναι εύπεπτες και περιέχουν έναν συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που πιστεύεται ότι βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση μετά την άσκηση.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες μετά τη σωματική δραστηριότητα προάγει την απελευθέρωση της ορμόνης ινσουλίνης, η οποία βοηθά στη μεταφορά σακχάρου από το αίμα σας στα μυϊκά σας κύτταρα, όπου αποθηκεύεται ως γλυκογόνο. Βοηθά επίσης τα μυϊκά κύτταρα να γίνουν πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη, καθιστώντας ευκολότερο για αυτά να αναπληρώσουν τα αποθέματα γλυκογόνου μετά την άσκηση.

Όσοι λοιπόν έχουν λιγότερες από 24 ώρες ανάρρωσης πριν από την επόμενη προπόνηση τους επωφελούνται από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες, όπως οι μπανάνες. Παρακάτω θα δούμε πιο αναλυτικά τι μας προσφέρει το συγκεκριμένο φρούτο.

Η μπανάνα μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη πιο αποτελεσματικά.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες, όπως οι μπανάνες, μαζί με μια πηγή πρωτεΐνης αμέσως μετά την άσκηση, συνιστάται συχνά ως τρόπος για να βοηθήσετε τους μύες σας να ανακάμψουν πιο αποτελεσματικά μετά από μια προπόνηση αντίστασης.

Η μπανάνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.

Εκτός από το ότι είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, οι μπανάνες περιέχουν μεγάλες ποσότητες ευεργετικών ενώσεων, όπως η ντοπαμίνη και οι πολυφαινόλες. Ο συνδυασμός υδατανθράκων και αυτών των ενώσεων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φλεγμονής μετά την άσκηση. Και αυτό πιστεύεται ότι προωθεί την ταχύτερη ανάκαμψη.

Είναι καλύτερη η κατανάλωση μπανάνας πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από προπόνηση;

Εάν φάτε μια μπανάνα μετά την προπόνηση μπορεί να σας βοηθήσει στην ανάρρωση, ωστόσο η κατανάλωση αυτού του φρούτου πριν ή κατά τη διάρκεια της προπόνησής μπορεί να είναι επίσης επωφελής με διαφορετικούς τρόπους.

Για να μεγιστοποιήσετε την απόδοση κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας, η κατανάλωση μπανάνας 30-60 λεπτά πιο πριν μπορεί να είναι πιο ευεργετική. Επίσης, η κατανάλωση 1-2 μπανανών σε συνδυασμό με άλλες πηγές υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη μετά από προπόνηση.

Συμπερασματικά το συγκεκριμένο φρούτο πρέπει να το καταναλώνετε ανάλογα με το τι θέλετε να πέτυχετε:

Καταναλώστε μια μπανάνα περίπου 30 λεπτά πριν από μια προπόνηση για να σας δώσει την ενέργεια που θέλετε και να το χωνεύεστε εύκολα χωρίς στομαχικά προβλήματα.

Φάτε μια μπανάνα μετά από προπονήσεις , αμέσως ή έως και 30 λεπτά αργότερα, για ανεφοδιασμό και ανάκτηση.

Κατά τη διάρκεια μιας μακράς προπόνησης, τρώτε μισή μπανάνα κάθε 15 έως 20 λεπτά.

Λάβετε όμως υπόψη ότι οι μπανάνες δεν είναι απαραίτητα πιο αποτελεσματικές από άλλες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και αντιοξειδωτικά στην ενίσχυση της προπόνησής σας ή στην ανάκαμψη. Αν λοιπόν δεν σας αρέσουν οι μπανάνες, απλώς επιλέξτε τα φρούτα που σας αρέσουν περισσότερο.

Όπως τα περισσότερα φρούτα, έτσι και οι μπανάνες είναι ένα υπέροχο σνακ για μετά την προπόνηση, που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!