Χάνεις βάρος με το τσάι;
Χάνεις βάρος με το τσάι;


Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πίνουν τσάι. Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες, από λευκό, μαύρο και πράσινο τσάι. Όλα έχουν φυσικά υψηλές ποσότητες ουσιών που προάγουν την υγεία και ονομάζονται φλαβονοειδή.

Αλλά μπορεί το τσάι να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Σίγουρα το να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι κάθε μέρα δεν θα σας κάνει να μπείτε ξανά στο αγαπημένο σας τζιν. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά εάν το συνδυάσετε με μια ισορροπημένη διατροφή και με άσκηση και σκεφτείτε το εξής: Αν αλλάξετε το mocha latte που πίνετε το πρωί, για ένα φλιτζάνι τσάι με λεμόνι, θα μειώσετε σχεδόν 300 θερμίδες από την καθημερινότητά σας.

Το τσάι περιέχει έναν τύπο φλαβονοειδούς, που ονομάζεται κατεχίνες και μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να βοηθήσει στη λιπόλυση. Μόλις χάσετε βάρος, το τσάι θα μπορούσε να σας βοηθήσει να το κρατήσετε μακριά, αποτρέποντας την επιβράδυνση του μεταβολισμού.

Όλοι οι τύποι τσαγιού προέρχονται από τα ίδια φύλλα - Camellia sinensis . Αλλά τα φύλλα επεξεργάζονται με διαφορετικούς τρόπους και κάθε τσάι είναι λίγο διαφορετικό.

Μαύρο τσάι

Αυτός είναι ο τύπος τσαγιού που σερβίρεται συχνά σε κινέζικα εστιατόρια και χρησιμοποιείται για την παρασκευή παγωμένου τσαγιού. Είναι ζυμωμένο - μια διαδικασία που αυξάνει την περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Το μαύρο τσάι έχει έντονη και πλούσια γεύση. Το αν βοηθά στην απώλεια βάρους δεν είναι σίγουρο. Ωστόσο, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους υποδηλώνει ότι ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες στο μαύρο τσάι μπορεί να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση της απορρόφησης του λίπους στα έντερα.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι συνήθως δεν έχει υποστεί ζύμωση. Περιέχει επίσης τον πιο ισχυρό τύπο κατεχίνης, που ονομάζεται EGCG. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έλαβαν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού πλούσιο σε EGCG ή έπιναν πράσινο τσάι ενισχυμένο με κατεχίνη έχασαν περίπου 3 κιλά σε 3 μήνες.

Για να πάρετε την ίδια ποσότητα EGCG που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα, θα πρέπει να πίνετε περίπου έξι έως επτά φλιτζάνια πράσινου τσαγιού κάθε μέρα. Αν και σπάνια, εκχυλίσματα τσαγιού υψηλής δόσης που βρέθηκαν σε ορισμένα συμπληρώματα απώλειας βάρους έχουν συνδεθεί με σοβαρή ηπατική βλάβη.

Λευκό τσάι

Αυτό το τσάι είναι το λιγότερο επεξεργασμένο και έχει μια ελαφριά, γλυκιά γεύση. Μια εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι το λευκό τσάι επιτάχυνε τη διάσπαση των υπαρχόντων λιποκυττάρων και εμποδίζει τον σχηματισμό νέων. Το αν έχει τα ίδια αποτελέσματα στο ανθρώπινο σώμα δεν είναι ακόμα γνωστό.

Αν σας αρέσει να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι με το πρωινό σας ή το απογευματινό σνακ ή μόνο του, απολαύστε το. Είναι ασφαλές να πίνετε εφόσον η καφεΐνη δεν σας κάνουν νευρικούς. Και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.

Μερικά φλιτζάνια τσάι καθημερινά μπορεί και να σας δώσουν μια μικρή ώθηση προς τους στόχους σας για απώλεια βάρους. Απλά μην περιμένετε θαύματα να έρθουν με ένα φλιτζάνι. Η πραγματική απώλεια βάρους απαιτεί μια προσέγγιση ολόκληρου του τρόπου ζωής που περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή και στη δραστηριότητα.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!