Δες τι κερδίζεις αν σταματήσεις να τρως μετά τις 20:00!
Δες τι κερδίζεις αν σταματήσεις να τρως μετά τις 20:00!


Μετά από πολλές ώρες δουλειάς, φτάνει τελικά το βράδυ και ξαφνικά νιώθετε όχι μόνο εξουθενωμένοι, αλλά και πεινασμένοι. Για την ακρίβεια δεν βλέπετε μπροστά σας από την πείνα και τελικώς τρώτε ένα τεράστιο γεύμα για βραδινό. Και μετά έρχονται οι τύψεις και οι σκέψεις ότι δεν πρόκειται να χάσετε τα κιλά που σας ταλαιπωρούν.

Και τότε σκέφτεστε πως εάν κόψετε τελείως το βραδινό, θα χάσετε τα κιλά που σας ταλαιπωρούν. Πριν όμως πάρετε αυτή την απόφαση, συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε τι θα γίνει εάν σταματήσετε να τρώτε μετά τις 20:00.

Έλλειψη ενέργειας.

Το σώμα σας χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει και όταν δεν του τα παρέχουμε βιώνει μια έλλειψη ενέργειας, ενώ επηρεάζονται οι γνωστικές μας λειτουργίες. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και εάν σταματήσετε να τρώτε το βράδυ: Θα ξυπνάτε κάθε πρωί νιώθοντας υποτονικοί, ενώ ταυτόχρονα θα είστε όλη την ημέρα μέσα στα νεύρα.

Αυπνίες.

Κάθε βράδυ θα ακούτε τον ήχο της κοιλιάς σας, η οποία αναζητάει κάτι φαγώσιμο, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να μην μπορείτε να κοιμηθείτε ή να σας παίρνει ο ύπνος στις τρεις τα ξημερώματα.

Ξαφνικές λιγούρες.

Το αίσθημα της πείνας και οι αϋπνίες θα είναι τα πιο ελαφριά συμπτώματα, αφού πιέζοντας τον εαυτό σας να σταματήσει να τρώει μετά τις 20:00 το βράδυ, θα αυξηθεί η λαχτάρα σας για επεξεργασμένες τροφές όπως γλυκά, πατάκια και σοκολάτες. Και φυσικά το πρωί θα θέλετε να φάτε ό,τι βρίσκεται στην κουζίνα και στο ψυγείο.

Τι θα συμβεί όμως με το βάρος σας; Θα χάσετε κιλά; Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, γιατί εξαρτάται από τις ενεργειακές ανάγκες που έχει ο κάθε οργανισμός. Συνήθως όμως όταν υποβάλουμε τον εαυτό μας στο μαρτύριο να κοιμηθεί πεινασμένος, σύντομα θα έρθει και η αντίδραση. Και τότε μπορεί να τρώτε όλη την ημέρα, αλλά όχι το βράδυ και στο τέλος να πάρετε κιλά.

Οι θερμίδες παραμένουν θερμίδες ό,τι ώρα και αν τις πάρουμε. Έτσι υποβάλλοντας τον εαυτό σας στο μαρτύριο να σταματήσεις να τρώει μετά από κάποια ώρα, δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα. Αυτό που παίζει ρόλο στην αύξηση ή στην απώλεια βάρους, αλλά και στη διατήρηση, δεν είναι αυτό κάθε αυτό το βραδινό γεύμα, αλλά η ποσότητα και η ποιότητα του.

Πιο συγκεκριμένα όταν παίρνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε, τότε θα αυξηθεί το βάρος μας. Ενώ εάν προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανούμε, θα μειωθεί το βάρος. Άρα αν το βραδινό γεύμα δεν ξεπερνάει τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες, δεν θα πάρουμε κιλά ό,τι ώρα και αν το φάμε.

Και δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν περίεργα ωράρια στον εργασιακό χώρο, μπορεί το βραδινό να αποτελέσει το βασικό γεύμα, χωρίς το φόβο της πρόσληψης κιλών, αρκεί να γίνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και να καταναλώνονται υγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και τέλος μη ξεχνάτε ότι οι ποσότητες των τροφίμων εξαρτώνται από τις θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν θέλετε να κοιμάστε καλά το βράδυ, τότε να τρώτε τρεις ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι, ώστε να βοηθήσετε τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αν όμως, περάσει η ώρα και νιώσετε πάλι ότι πεινάτε, τότε μπορείτε να καταναλώσετε κάτι ελαφρύ, όπως ένα φρούτο, ένα ποτήρι γάλα ή μια φέτα ψωμί με τυρί.

Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν κλινικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών εξαρτάται από συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα. Το γαστρεντερικό σας σύστημα λειτουργεί το ίδιο και την ημέρα και τη νύχτα.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!