Τα μυστικά για μόνιμη απώλεια βάρους
Τα μυστικά για μόνιμη απώλεια βάρους


Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για υγιή απώλεια βάρους; Μερικοί ισχυρίζονται ότι το κλειδί είναι να τρώτε λιγότερο και να ασκείστε περισσότερο, άλλοι ότι το χαμηλό λίπος είναι ο μόνος τρόπος, ενώ άλλοι συστήνουν την αποκοπή υδατανθράκων. Λοιπόν, τι πρέπει να πιστεύετε;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μια κοινή λύση για όλους». Αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για εσάς, καθώς το σώμα μας ανταποκρίνεται διαφορετικά σε διαφορετικά τρόφιμα, ανάλογα με τη γενετική και άλλους παράγοντες υγείας. Για να βρείτε τη μέθοδο απώλειας βάρους που είναι κατάλληλη για εσάς πιθανότατα θα χρειαστείτε χρόνο, υπομονή, αφοσίωση και κάποιον πειραματισμό με διαφορετικά τρόφιμα και δίαιτες.

Ενώ μερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται καλά στη μέτρηση θερμίδων ή παρόμοιες περιοριστικές μεθόδους, άλλοι ανταποκρίνονται καλύτερα στο να έχουν περισσότερη ελευθερία στο σχεδιασμό των προγραμμάτων απώλειας βάρους. Το να αποφεύγουν απλά τα τηγανητά τρόφιμα ή να μειώνουν τους απλούς υδατάνθρακες μπορεί να τους προετοιμάσει για μια επιτυχημένοι απώλεια κιλών. Γι αυτό λοιπόν μην αποθαρρύνεστε εάν μια δίαιτα που λειτούργησε για κάποιον άλλον, δεν λειτουργεί για εσάς.

Θυμηθείτε: ενώ δεν υπάρχει εύκολη λύση για να χάσετε βάρος, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αναπτύξετε μια πιο υγιή σχέση με τις τροφές, να περιορίσετε τα συναισθηματικά αίτια στην υπερκατανάλωση τροφής και να επιτύχετε ένα υγιές βάρος.

Μειώστε τις θερμίδες. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η επιτυχής διαχείριση του βάρους είναι μια απλή εξίσωση: Εάν τρώτε λιγότερες θερμίδες από ό, τι καίτε, χάνετε βάρος. Ακούγεται εύκολο, σωστά; Τότε γιατί η απώλεια βάρους είναι τόσο δύσκολη;

Όταν μειώνεται τις θερμίδες, μπορείτε να χάσετε κιλά τις πρώτες εβδομάδες, όμως στη συνέχεια κάτι αλλάζει. Τρώτε τον ίδιο αριθμό θερμίδων αλλά χάνετε λιγότερο βάρος ή καθόλου βάρος. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν χάνετε βάρος χάνετε νερό και άπαχο ιστό καθώς και λίπος, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται και το σώμα σας αλλάζει. Έτσι, για να συνεχίσετε να χάνετε βάρος κάθε εβδομάδα, πρέπει να συνεχίσετε να κόβετε θερμίδες.

 Μια θερμίδα δεν είναι πάντα μια θερμίδα. Η κατανάλωση 100 θερμίδων σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, για παράδειγμα, μπορεί να έχει διαφορετική επίδραση στο σώμα σας από την κατανάλωση 100 θερμίδων μπρόκολου. Το τέχνασμα για συνεχή απώλεια βάρους είναι να μειώσετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε θερμίδες, αλλά και αυτά που σας κάνουν να πεινάτε πιο γρήγορα και να τα αντικαταστήσετε με τροφές που αυξάνουν τον κορεσμό.

Μείωση του λίπους. Είναι βασικό στοιχείο πολλών διαίτων είναι να μειώσετε το λίπος. Όμως οι περισσότερες δίαιτες με χαμηλά λιπαρά δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Και αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι όλα τα λιπαρά κακά. Τα υγιή ή «καλά» λίπη μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους, καθώς και να διαχειριστούν τις διαθέσεις σας και να καταπολεμήσουν την κόπωση. Τα ακόρεστα λίπη που βρίσκονται σε αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σπόρους, tofu και λιπαρά ψάρια μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε χορτάτοι, ενώ προσθέτοντας λίγο νόστιμο ελαιόλαδο σε ένα πιάτο λαχανικών, για παράδειγμα, μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα της διατροφής σας.

Ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση καλών λιπών και υδατανθράκων μαζί με μεγάλες ποσότητες φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών, ψαριών και ελαιόλαδου - και μόνο μέτριες ποσότητες κρέατος και τυριών. Βοηθά επίσης στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, προτείνοντας ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Με απλά λόγια ένα η μεσογειακή διατροφή γίνει τρόπος ζωής, είναι και η πιο αποτελεσματική

Ελέγξτε τη συναισθηματική διατροφή. Δεν τρώμε πάντα απλά για να ικανοποιήσουμε την πείνα. Πολύ συχνά, στρεφόμαστε το φαγητό όταν είμαστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι, κάτι που μπορεί να καταστρέψει οποιαδήποτε διατροφή και να μας προσθέσει περιττά κιλά. Μήπως και εσείς τρώτε όταν ανησυχείτε, βαρεθείτε ή όταν είστε μόνοι; Μήπως αρπάζετε τα σνακ και κάθεστε μπροστά από την τηλεόραση στο τέλος μιας αγχωτικής ημέρας; Η αναγνώριση των συναισθημάτων μπορεί να κάνει τη διαφορά στις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους. Εάν τρώτε όταν είστε μόνοι ή βαριέστε- επικοινωνήστε με τους φίλους σας, αντί να ανοίξετε στο ψυγείο. Καλέστε έναν φίλο που σας κάνει να γελάτε, κάντε μια βόλτα ή πηγαίνετε στη βιβλιοθήκη, το εμπορικό κέντρο ή το πάρκο.

Αποφύγετε τις περισπασμούς ενώ τρώτε. Προσπαθήστε να μην τρώτε ενώ εργάζεστε, παρακολουθείτε τηλεόραση ή οδηγείτε. Είναι πολύ εύκολο να καταναλώσετε περισσότερο φαγητό από το κανονικό.

Προσπαθήστε να τρώτε αργά , απολαμβάνοντας τις μυρωδιές και τις υφές του φαγητού σας. Εάν το μυαλό σας περιπλανιέται, επιστρέψτε απαλά την προσοχή σας στο φαγητό σας και στη γεύση του.

Σταματήστε να τρώτε λίγο πριν φουσκώσετε. Χρειάζεται χρόνος για να φτάσει το σήμα ότι έχετε χορτάσει στον εγκέφαλό σας.

Κοιμηθείτε αρκετά. Η έλλειψη ύπνου διεγείρει την όρεξή, ώστε να θέλετε περισσότερο φαγητό από το κανονικό. Ταυτόχρονα, σα κάνει να θέλετε να συνεχίσετε να τρώτε, ενώ επηρεάζει σα κίνητρά σας. Οπότε στοχεύστε σε οκτώ ώρες ποιοτικού ύπνου τη νύχτα.

Μειώστε τη ζάχαρη και τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες. Η αντικατάσταση εξευγενισμένων υδατανθράκων με τα ολικής αλέσεως προϊόντα και η μείωση της ζάχαρης μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά κιλά.

Καταναλώστε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για πέψη και είναι ιδανικές για την απώλεια βάρους.

Πίνετε περισσότερο νερό. Η δίψα μπορεί συχνά να συγχέεται με την πείνα, οπότε με πόσιμο νερό μπορείτε να αποφύγετε τις επιπλέον θερμίδες.

Περιορίστε την ποσότητα δελεαστικών τροφίμων που έχετε στο σπίτι. Εάν μοιράζεστε μια κουζίνα με άτομα που δεν κάνουν δίαιτα, αποθηκεύστε τα γλυκά και τα σνακ κάπου που να μην έχετε άμεση πρόσβαση.

Ασκηθείτε και θα έχετε περισσότερη ενέργεια και κίνητρα για να αντιμετωπίσετε το πρόγραμμα απώλειας βάρους. Θυμηθείτε: οτιδήποτε είναι καλύτερο από το τίποτα. Ξεκινήστε αργά με μικρής έντασης σωματικής άσκησης κάθε μέρα. Στη συνέχεια, καθώς αρχίζετε να χάνετε βάρος και έχετε περισσότερη ενέργεια, θα είναι πιο εύκολο να γίνετε πιο σωματικά ενεργοί.

Κρατώντας το βάρος μακριά.

Μπορεί να έχετε ακούσει το ευρέως αναφερόμενο στατιστικό στοιχείο ότι το 95% των ατόμων που χάνουν βάρος, θα το ανακτήσει μέσα σε λίγα χρόνια - ή ακόμα και μήνες. Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό, είναι αλήθεια ότι πολλά σχέδια απώλειας βάρους αποτυγχάνουν μακροπρόθεσμα. Συχνά αυτό συμβαίνει επειδή οι δίαιτες είναι πολύ περιοριστικές και είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι προσπάθειές σας για απώλεια βάρους είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!