6+1 οφέλη από το χαμομήλι
6+1 οφέλη από το χαμομήλι


Το χαμομήλι χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων για την αντιμετώπιση της διάρροιας, της ναυτίας, του εμετού και της καούρας.

Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών και τη συμβολή του στη μακροζωία.

Μπορεί να καταναλωθεί σε μορφή συμπληρωμάτων ή αφεψήματος που διατηρεί και τα περισσότερα αντιοξειδωτικά. Το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού έχει σημαντικά οφέλη για την επιδερμίδα.

Η ιδανική δοσολογία δεν είναι σαφής, οποιαδήποτε κατανάλωση όμως μεταξύ 220-1600 mg δεν προκαλεί παρενέργειες. Μπορείτε επίσης να πίνετε άφοβα έως τέσσερα φλιτζάνια αφεψήματος χαμομηλιού καθημερινά. Αν όμως λαμβάνετε αντιπηκτικά και παυσίπονα, πρώτα συμβουλευτείτε γιατρό.

Δείτε παρακάτω επτά σημαντικούς λόγους για να πίνετε χαμομήλι.

Ανακουφίζει από τον πόνο: Μελέτη του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών Shiraz στο Ιράν, διαπίστωσε ότι το έλαιο χαμομηλιού ανακουφίζει από τις ημικρανίες. Συμπτώματα όπως ο πόνος, ο εμετός και η ναυτία μειώθηκαν 30 λεπτά μετά τη χρήση. Στο Μεξικό οι γυναίκες πίνουν χαμομήλι μετά τον τοκετό για τη ανακούφιση από τους πόνους.

Προστατεύει την επιδερμίδα: Το έλαιο χαμομηλιού μπορεί να θεραπεύσει το έκζεμα εξίσου αποτελεσματικά με τις υδροκορτιζόνες, ενώ συμβάλλει στην ταχύτερη επούλωση των τραυμάτων. Μαύρα στίγματα, λεπτές γραμμές, εξανθήματα, σημάδια ανεμοβλογιάς και πιτυρίδα, είναι επίσης καταστάσεις που μπορούν να βελτιωθούν με τη χρήση ελαίου χαμομηλιού λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του.

Αντικαρκινική δράση: Η απιγενίνη, ένα αντιοξειδωτικό του χαμομηλιού έχει βιοενεργές ιδιότητες που συμβάλλουν στη μείωση διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη και του καρκίνου των ωοθηκών. Μελέτη ανακάλυψε ότι το εκχύλισμα χαμομηλιού μειώνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων που οδηγούν σε καρκίνο του προστάτη.

Ωφελεί τα δόντια: Οι στοματικές πλύσεις με χαμομήλι μετά τη θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του στοματικού καρκίνου, θεραπεύουν ταχύτερα τις πληγές. Βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση του πονόδοντου. Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητές του καταπολεμούν τα στοματικά βακτήρια και μειώνουν την αιμορραγία σε άτομα που πάσχουν από ουλίτιδα.

Καρδιαγγειακή υγεία: Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικά που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τους ηλικιωμένους. Μελέτη διαπίστωσε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου λόγω καρδιαγγειακών.

Υγεία εντέρου: Προβλήματα του πεπτικού, όπως η διάρροια, ο εμετός και η ναυτία, μπορούν να θεραπευτούν με κατανάλωση αφεψήματος χαμομηλιού. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν κολικούς. Συμβάλλει τέλος στην ανακούφιση από δυσκοιλιότητα, κράμπες στο στομάχι και το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου.

Άγχος και κατάθλιψη: Οι εισπνοές με χαμομήλι βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και τους άγχους. Αυτός είναι και ο λόγος που το χαμομήλι αποτελεί βασικό συστατικό των αρωματικών κεριών και των προϊόντων μπάνιου.

Πηγή: Medical Daily


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!