Μεταδίδεται ο κορονοϊός μέσω του θηλασμού;
Μεταδίδεται ο κορονοϊός μέσω του θηλασμού;


Θα πρέπει να ανησυχούν οι γυναίκες που θηλάζουν;

Με τον κορονοϊό να καλπάζει και τα κρούσματα καθημερινά να αυξάνονται και στη χώρα μας, είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία στις μητέρες που θηλάζουν.

Υπάρχει κίνδυνος αν νοσήσουν, να μεταφέρουν τον ιό με το γάλα; Η απάντηση, με τα μέχρι σήμερα στοιχεία είναι, όχι.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι μητέρες που θηλάζουν δεν φαίνεται να «μεταφέρουν» τον ιό στα βρέφη. Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι ο SARS-CoV-2 εξαπλώνεται κυρίως μέσω μικροσκοπικών σταγονιδίων στον αέρα όταν ένα άτομο που μεταφέρει τον ιό, φτερνίζεται, βήχει ή μιλάει. Γι΄αυτό, εφιστούν την προσοχή των μητέρων καθώς ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στο μωρό μέσω σταγονιδίων από το στόμα και τη μύτη αφού προηγουμένως έχουν αγγίξει το πρόσωπό τους.

Οι περισσότεροι ειδικοί υγείας συμβουλεύουν ότι ο θηλασμός είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, επί του παρόντος πολλά είναι τα άγνωστα στοιχεία σχετικά με τον νέο ιό.Απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα και ορισμένες συστάσεις είναι αντικρουόμενες. Για παράδειγμα, οι γιατροί στην Κίνα που αντιμετώπισαν γυναίκες με νεογέννητα και είχαν μολυνθεί από τον COVID-19 δεν συμβουλεύουν το μητρικό θηλασμό.

Αν διαπιστώσετε ότι έχετε συμπτώματα COVID-19, ή αν εάν έχετε εκτεθεί στον ιό θα πρέπει να μιλήσετε και με τον γυναικολόγο σας. Μπορεί να επιλέξετε να μη θηλάσετε ή να αντλήσετε μητρικό γάλα μέχρι να νιώσετε εσείς ότι είστε καλά.
Το μητρικό γάλα θα παρέχει ανοσία στο μωρό;

Το μητρικό γάλα προστατεύει το μωρό από διάφορα είδη ασθενειών και του δίνει αυτόματη - αλλά προσωρινή - ανοσία έναντι ορισμένων βακτηρίων και ιών.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη εάν το σώμα μπορεί επίσης να παράγει αντισώματα για τον SARS-CoV-2 και να τα μοιραστεί μέσω του μητρικού γάλακτος. Σε αυτή την περίπτωση, εάν είχατε μολυνθεί από κορονοϊό, θα μπορούσατε να βοηθήσετε στην προστασία του μωρού σας μόνο με το θηλασμό ή την άντληση μητρικού γά


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!