Πώς θα κρατήσετε τη γρίπη μακριά από την οικογένειά σας
Πώς θα κρατήσετε τη γρίπη μακριά από την οικογένειά σας


Βασικοί κανόνες υγιεινής και καθαριότητας ώστε να κρατήσετε μακριά τη γρίπη από το σπίτι σας.

Κάθε χειμώνα σε αρκετές χώρες, όπως και στην Κύπρο, παρατηρείται έξαρση του ιού της γρίπης και η φετινή χρονιά, παρά τον κορονοϊό δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας που προκαλεί η εποχική γρίπη ποικίλει από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ιού που κυκλοφορεί και με το βαθμό ανοσίας που έχουν σ’ αυτόν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο εμβολιασμός είναι το πιο καλό και ασφαλές διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο, όμως υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να κρατήσετε μακριά τη γρίπη από το σπίτι και την οικογένειά σας.

Δείτε τι μπορείτε:

Καλύψτε τον βήχα ή φτέρνισμά - Τα μικρόβια γρίπης εξαπλώνονται μέσω των σταγονιδίων του στόματος και της μύτης γι' αυτό είναι σημαντικό να καλύπτετε με τον αγκώνα σας ή ένα χαρτομάντηλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Το ίδιο θα πρέπει να διδάξετε και στα παιδιά σας.

Αποφύγετε να πιάνετε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια σας - Όπως αναφέρει και το CDC, τα μικρόβια της γρίπης μπορούν να ζήσουν δύο με οκτώ ώρες στις επιφάνειες. Γι' αυτό και κάποιος μπορεί να κολλήσει γρίπη τόσο εύκολα και μάλιστα χωρίς να το γνωρίζει. Το ίδιο ισχύει και για τον κορονοϊο, οπότε καθαρίζετε τα χέρια σας τακτικά με αντισηπτικό καθώς επίσης και τις επιφάνειες (πόμολα, πάγκους, καρέκλες, τραπέζι) με κάποιο απολυμαντικό.

Πλύντε τακτικά τα χέρια σας - Σίγουρα ξέρετε τον σωστό τρόπο και αν δεν τον ξέρατε τον μάθατε τους τελευταίους μήνες. Αφήστε χλιαρό νερό να τρέξει στα χέρια σας, προσθέστε σαπούνι, πλύντε σχολαστικά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σκουπίστε και στεγνώστε με ατομική πετσέτα.

Περιορίστε την επαφή με άτομα που νοσούν - Αν κάποιος από την οικογένειά σας κολλήσει γρίπη ακολουθήστε τα παρακάτω: κρατήστε τον στο σπίτι, περιορίστε την επαφή του αρρώστου με άλλα υγιή άτομα της οικογένειας.

Καθαρίστε το σπίτι σχολαστικά - Φροντίστε να καθαρίζετε πολύ καλά το σπίτι και ακόμη καλύτερα τα πόμολα, την τουαλέτα, τα πατώματα, τον νεροχύτη, τα ξύλα κοπής, του διακόπτες ηλεκτρικού ρεύματος, το τηλεκοντρόλ.

Πηγή: Ηealthline.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!