Τι είναι η ορμονική διαταραχή;
Τι είναι η ορμονική διαταραχή;


Οι ορμόνες που απελευθερώνει το σώμα μας επηρεάζουν τη διάθεση, την όψη της επιδερμίδας αλλά και τα επίπεδα ενέργειας.

Εξωτερικοί παράγοντες όπως το στρες διαταράσσουν τη ορμονική λειτουργία, πότε όμως οι επιπτώσεις επιβάλλουν την επίσκεψη στο γιατρό;

Δείτε τα πέντε συμπτώματα που θα πρέπει να σας βάλουν σε υποψίες:

Κόπωση: Η κόπωση είναι ένα αρκετά γενικό σύμπτωμα με πολλές πιθανές αιτίες. Είναι φυσικό επακόλουθο μετά από μια εβδομάδα σκληρής δουλειάς, όμως αν επιμένει και συνδυάζεται με τις εναλλαγές στην όρεξη, την ανεξήγητη αύξηση του βάρους και τις μεταβολές στη γαστρεντερική λειτουργία μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποθυρεοειδισμού.

Μεταβολές στην όψη της επιδερμίδας: Ο καθημερινός καθαρισμός του προσώπου είναι απαραίτητος για να παραμείνει η επιδερμίδα υγιής και απαλλαγμένη από σπυράκια. Εάν όμως εμφανίζονται σπυράκια στο κάτω μισό του προσώπου παρά τη συστηματική περιποίηση της επιδερμίδας μπορεί να αποτελούν ένδειξη αυξημένης τεστοστερόνης στον οργανισμό. Αν και δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, τα σπυράκια είναι αναμφίβολα ένα πλήγμα στην αυτοπεποίθησή μας σε κάθε ηλικία.

Τριχοφυΐα: Η αυξημένη παραγωγή τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσει στην έξαρση τριχοφυΐας και στην εμφάνιση πιο σκληρών τριχών στο πρόσωπο (κυρίως στο πιγούνι), το στήθος, την πλάτη ή τα χέρια.

Ακανόνιστη περίοδος: Ο ακανόνιστος κύκλος της περιόδου μπορεί να οφείλεται στο υπερβολικό στρες, τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, τα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων ή το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Νυχτερινή εφίδρωση: Αν δεν οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην κρεβατοκάμαρα, η νυχτερινή εφίδρωση είναι ενδεικτική των χαμηλών οιστρογόνων και της σποραδικής ωορρηξίας, τους βιολογικούς δείκτες που προετοιμάζουν το γυναικείο σώμα για την εμμηνόπαυση μερικά χρόνια πριν την έλευσή της.

Πηγή: onmed.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!