Διαταραχές περιόδου και πρόωρος θάνατος
Διαταραχές περιόδου και πρόωρος θάνατος


Η ομαλή περίοδος αποτελεί ζωτικό δείκτη για τη γενικότερη υγεία μιας γυναίκας, όπως επιβεβαιώνει νέα επιστημονική μελέτη.

Αντίθετα, οι γυναίκες που έχουν ακανόνιστους και μακρούς κύκλους εμμηνόρροιας (περιόδου), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου πριν τα 70 τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Χόρχε Τσαβάρο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ μελέτησαν στοιχεία για 79.505 προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με μέση ηλικία 38 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου, καρκίνου ή διαβήτη.

Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν επί 24 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων συνέβησαν 1.975 πρόωροι θάνατοι, εκ των οποίων 894 από καρκίνο και 172 από καρδιαγγειακή νόσο. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με ακανόνιστο κύκλο περιόδου είχαν υψηλότερη θνησιμότητα σε σχέση με όσες είχαν κανονικό κύκλο. Αυξημένος ήταν ο κίνδυνος και για όσες είχαν κύκλο διάρκειας άνω των 40 ημερών, σε σχέση με τον συνήθη των 26 έως 31 ημερών.

Ο κίνδυνος φαίνεται μεγαλύτερος ιδιαίτερα για πρόωρο θάνατο καρδιαγγειακής αιτιολογίας, όταν τόσο στην εφηβεία όσο και μετά την ενηλικίωση μια γυναίκα είχε συχνά μακρά ή/και ακανόνιστη περίοδο. Αυτή η διαταραχή -που δεν είναι σπάνια στις γυναίκες- είχε στο παρελθόν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για σημαντικές χρόνιες παθήσεις, καρκίνο των ωοθηκών, στεφανιαία νόσο, διαβήτη τύπου 2 και ψυχικά προβλήματα.

Η νέα μελέτη παρατήρησης επιβεβαιώνει ότι στις περιπτώσεις χρόνιων μακρών /ή και ακανόνιστων περιόδων αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρης θνησιμότητας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ.

Πηγή: onmed.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!