Πώς απειλεί την καρδιά η παιδική παχυσαρκία
Πώς απειλεί την καρδιά η παιδική παχυσαρκία


Τα παιδιά που στη νηπιακή ηλικία είναι παχύσαρκα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων καθώς έχουν άκαμπτες αρτηρίες, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

«Στα πρώτα χρόνια της ζωής πρέπει να καταβάλλονται προσπάθειες για την αποφυγή προβλημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος, προκειμένου να αποφευχθούν οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Melissa Wake, από το Ινστιτούτο Παιδικών Ερευνών Murdoch στην Αυστραλία.

Η Wake και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν πάνω από 1.800 παιδιά στην Αυστραλία. Οι ειδικοί μετρούσαν το βάρος και το ύψος τους κάθε δύο χρόνια για να υπολογίσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Μέτρησαν επίσης την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, τη γλυκόζη αίματος και εξέτασαν την υγεία των αγγείων τους.

Τα παιδιά που ως νήπια ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα έφεραν ενδείξεις πιο άκαμπτων αρτηριών.

Όσα ήταν παχύσαρκα ή υπέρβαρα ως νήπια, είχαν ενδείξεις σκληρότερων αρτηριών, αθηρωμάτωσης και αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου αργότερα στη ζωή τους.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων που συνυπάρχουν. Όσο μεγαλύτερο διάστημα τα παιδιά ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα τόσο χειρότερα ήταν τα σημάδια της καρδιακής νόσου.

Η έρευνα υπογραμμίζει τις αθόρυβες επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με την Wake.

«Τα ευρήματά μας δικαιώνουν τις εκκλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για επείγουσα συνεργατική δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος», πρόσθεσε.

Τέτοιες πολιτικές περιλαμβάνουν την αύξηση των φόρων στα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, ασφαλέστερες και βελτιωμένες δημόσιες συγκοινωνίες και περπάτημα προς το σχολείο, αλλά και ευκολότετρη πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν γνώριζαν αρκετά για τον τρόπο που ο Δείκτης Μάζας Σώματος ενός νηπίου επηρεάζει την υγεία της καρδιάς του στην παιδική ηλικία και αργότερα.

Η παχυσαρκία όμως στη νηπιακή ηλικία, αποτελεί σημαντική απειλή για την καρδιά, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics.

Πηγή: healthday.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!