Τι ισχύει με τα Detox νερά;
Τι ισχύει με τα Detox νερά;


Λέγονται πολλά σχετικά με τα «υποτιθέμενα» οφέλη για την υγεία του «νερού αποτοξίνωσης» (νερό detox).

Ναι, το να είναι κανείς ενυδατωμένος είναι σημαντικό για την υγεία. Γι' αυτό και συνήθως συνιστάται να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι η προσθήκη επιπλέον συστατικών στο νερό αυξάνει τα οφέλη για την υγεία του.

Το αποτέλεσμα, που ονομάζεται «νερό αποτοξίνωσης», λέγεται ότι βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τοξίνες, να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας και επιπλέον να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα και τι όχι; Δείτε παρακάτω τα πραγματικά οφέλη για την υγεία και διαχωρίστε τα από τους μύθους.

Τι είναι το νερό detox (νερό αποτοξίνωσης)

Το νερό Detox είναι νερό που περιέχει φρούτα, βότανα, λαχανικά και μυρωδικά, για να αλλάξει η γεύση του.

Μπορείτε να φτιάξετε νερό αποτοξίνωσης στο σπίτι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε συνδυασμό φρούτων, λαχανικών και βοτάνων που σας αρέσουν.

Επειδή είναι φτιάχνεται με απλό νερό και ολόκληρα φύλλα ή καρπούς φρούτων, το νερό αποτοξίνωσης περιέχει πολύ λίγες θερμίδες. Αυτό το κάνει δημοφιλές σαν ρόφημα για αποτοξίνωση.

Το νερό αποτοξίνωσης συνιστάται επίσης συχνά στις διατροφές για απώλεια βάρους, ειδικά στη θέση ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων.

Πώς θα φτιάξετε νερό αποτοξίνωσης
Το να φτιάξετε νερό αποτοξίνωσης στο σπίτι είναι πολύ εύκολο. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι νερό, λαχανικά και βότανα.

Απλά κόψτε τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα βότανά σας και βάλτε τα σε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό. Όσο πιο πολλά φρούτα και βότανα βάζετε μέσα, τόσο πιο δυνατή θα κάνετε τη γεύση του.

Αν θέλετε να είναι παγωμένο το νερό αποτοξίνωσης, αφήστε το 1-12 ώρες στο ψυγείο. Αυτό θα επιτρέψει στα αρώματα και τις γεύσεις να «βγουν» στο νερό.

Αν βιάζεστε, απλά συνθλίψτε τα λαχανικά και τα βότανα πριν τα βάλετε στο ποτήρι.

Ορίστε μερικοί δημοφιλείς συνδυασμοί:

Αγγούρι και μέντα
Λεμόνι και τζίντζερ
Μύρτιλλα και πορτοκάλι
Λεμόνι και πιπέρι καγιέν
Καρπούζι και μέντα
Γκρέιπφρουτ και δεντρολίβανο
Πορτοκάλι και λεμόνι
Λεμόνι και λάιμ
Φράουλα και βασιλικός
Μήλο και κανέλα

Οφέλη που ισχυρίζονται ότι έχουν τα νερά αποτοξίνωσης
Λέγεται ότι τα detox νερά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

βοηθούν στην απώλεια βάρους
αποτοξινώνουν τον οργανισμό
ισορροπούν το pH στο σώμα
ενεργοποιούν τον μεταβολισμό
βελτιώνουν τη διάθεση
βελτιώνουν την επιδερμίδα
Οι ακριβείς ιδιότητες του νερού αποτοξίνωσης συνήθως ποικίλουν ανάλογα με τα συστατικά που χρησιμοποιείτε και την ισχύ της γεύσης και των αρωμάτων τους.

Ωστόσο, πολλοί από τους παραπάνω ισχυρισμούς για το νερό αποτοξίνωσης μπορούν να αποδοθούν στο ίδιο το νερό, παρά στα συστατικά με τα οποία αρωματίζεται.

Τα πραγματικά οφέλη για την υγεία
Ακολουθεί μια λεπτομερής επιστημονική ματιά για για όλα τα παραπάνω. Μερικά είναι έγκυρα, ακόμη και αν είναι λίγο υπερβολικά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οφέλη που ισχυρίζονται ότι έχουν τα νερά αποτοξίνωσης
Λέγεται ότι τα detox νερά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

βοηθούν στην απώλεια βάρους
αποτοξινώνουν τον οργανισμό
ισορροπούν το pH στο σώμα
ενεργοποιούν τον μεταβολισμό
βελτιώνουν τη διάθεση
βελτιώνουν την επιδερμίδα

Οι ακριβείς ιδιότητες του νερού αποτοξίνωσης συνήθως ποικίλουν ανάλογα με τα συστατικά που χρησιμοποιείτε και την ισχύ της γεύσης και των αρωμάτων τους.

Ωστόσο, πολλοί από τους παραπάνω ισχυρισμούς για το νερό αποτοξίνωσης μπορούν να αποδοθούν στο ίδιο το νερό, παρά στα συστατικά με τα οποία αρωματίζεται.

Τα πραγματικά οφέλη για την υγεία
Ακολουθεί μια λεπτομερής επιστημονική ματιά για για όλα τα παραπάνω. Μερικά είναι έγκυρα, ακόμη και αν είναι λίγο υπερβολικά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Το νερό από μόνο του μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει προσωρινά το μεταβολικό σας ρυθμό, οπότε καίτε περισσότερες θερμίδες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μισού λίτρου νερού μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό σας ρυθμό έως και 30% για περίπου μία ώρα.

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που πίνουν τη συνιστώμενη ποσότητα νερού ως μέρος ενός προγράμματος απώλειας βάρους τείνουν να χάνουν περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν το κάνουν.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι υπέρβαροι ενήλικες που έπιναν μισό λίτρο νερού πριν από τα γεύματά τους έχασαν 40% περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν το έκαναν.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την αύξηση του μεταβολισμού, αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται στην επίδραση που έχει το νερό στην όρεξη. Το πόσιμο νερό έχει συνδεθεί με τη μείωση της πείνας, επομένως εάν πίνετε νερό πριν από κάθε γεύμα, μπορεί να τρώτε λιγότερο.

Βελτιώνουν την πέψη
Η ενυδάτωση είναι σημαντική για την πεπτική υγεία και τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου. Η χρόνια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε φουσκωμένοι και νωθροί.

Πίνοντας άφθονο νερό επιτρέπετε στα τρόφιμα να περάσουν ομαλά στο έντερο αποτρέποντας έτσι τη δυσκοιλιότητα.

Βελτιώνουν τη διάθεση και τα ενεργειακά σας επίπεδα

Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τη συγκέντρωση και τα επίπεδα της ενέργειας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα αφυδάτωσης περίπου 1% μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη διάθεση, τη συγκέντρωση και να προκαλέσουν πονοκεφάλους.

Μια μελέτη εξέτασε ενήλικες που κατανάλωναν λιγότερο από 1,2 λίτρα νερό την ημέρα. Όταν αύξησαν την πρόσληψη νερού στα 2,5 λίτρα την ημέρα, ήταν πιο ευτυχισμένοι, είχαν περισσότερη ενέργεια και αισθάνονταν πιο ήρεμοι.

Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό, η αύξηση της πρόσληψής του θα μπορούσε να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να σας δώσει περισσότερη ενέργεια.

Ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Αυτός είναι ένας ισχυρισμός για το νερό αποτοξίνωσης που μπορεί να είναι λίγο υπερβολικός.

Είναι αλήθεια, ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ακόμη και χυμών φρούτων, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα όταν καταναλώνεται σε τακτική βάση.

Ωστόσο, η ποσότητα αυτών των θρεπτικών ουσιών που θα λάβετε από το νερό αποτοξίνωσης είναι πιθανό να είναι ελάχιστη και πολύ μεταβλητή.

Αν και είναι θεωρητικά δυνατό, είναι απίθανο το νερό αποτοξίνωσης να έχει ουσιαστική επίδραση στην ανοσολογική λειτουργία.

Μύθοι γύρω από το νερό αποτοξίνωσης (detox νερό)
Υπάρχουν τόσο πολλοί μύθοι γύρω από το νερό αποτοξίνωσης.

Κάποιοι από αυτούς δεν υποστηρίζονται από την επιστημονική κοινότητα και κάποιοι άλλοι έχουν αποδειχθεί εντελώς ψευδείς.

Μύθος 1ος: Αποτοξινώνει το σώμα
Η αποτοξίνωση είναι ένας διάσημος ισχυρισμός για πολλές δίαιτες, διατροφικά προϊόντα και το νερό αποτοξίνωσης.

Τα προϊόντα detox συχνά ισχυρίζονται ότι διευκολύνουν την υγεία και την ευεξία εξαλείφοντας τις τοξίνες από το σώμα και βοηθώντας στην απώλεια βάρους.

Ωστόσο, τόσο οι "τοξίνες" όσο και η "αποτοξίνωση" είναι ασαφείς όροι που δεν καθορίζουν πραγματικά τι εξαλείφεται ή πώς συμβαίνει.

Το σώμα σας διαθέτει καλά σχεδιασμένα μονοπάτια αποτοξίνωσης που αποβάλλουν τις τοξίνες από το σώμα. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οποιοδήποτε προϊόν ή δίαιτα τα επιταχύνει ή τα καθιστά πιο αποτελεσματικά

Μύθος 2ος: Ισορροπεί το pH
Τα «αλκαλικά» τρόφιμα και ποτά είναι μια δημοφιλής διατροφική τάση αυτή τη στιγμή.

Λέγεται ότι προάγουν ένα πιο «αλκαλικό» περιβάλλον στο σώμα. Ωστόσο, αυτή η θεωρία δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη, καθώς είναι αδύνατο να αλλάξετε το pH του αίματος ή των κυττάρων σας μέσω των τροφών που τρώτε.

Μύθος 3ος: Βελτιώνει την επιδερμίδα σας
Όπως συμβαίνει με πολλά άλλα προϊόντα αποτοξίνωσης, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το νερό αποτοξίνωσης ξεπλένει τις τοξίνες από το δέρμα σας και βελτιώνει την εμφάνισή του.

Ωστόσο, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Το πόσιμο νερό θα βελτιώσει την ενυδάτωση του δέρματος σας εάν είστε αφυδατωμένοι. Ωστόσο, δεν θα αλλάξει την εμφάνιση του δέρματός σας, εκτός εάν η αφυδάτωση είναι σοβαρή.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το νερό αποτοξίνωσης είναι πιο αποτελεσματικό από το απλό νερό για αυτό.

Τέλος θα πρέπει να γνωρίζετε
Η ιδέα ότι μπορείτε να επιταχύνετε και να βελτιώσετε την αποτοξίνωση του σώματός σας πίνοντας detox νερό, είναι λανθασμένη.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα υγιεινό ποτό με μερικά οφέλη για την υγεία. Παρ 'όλα αυτά, θα μπορούσατε πιθανώς να λάβετε τα περισσότερα από αυτά τα οφέλη από την τακτική κατανάλωση νερού.

Ωστόσο, οι άνθρωποι συχνά βρίσκουν βαρετό νερό.

Εάν βάλετε στο νερό σας φρούτα και λαχανικά σημαίνει ότι θα πίνετε περισσότερο νερό και λιγότερα ζαχαρούχα ποτά. Αυτό και μόνο είναι καλό.

Πηγή: mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!