6+1 οφέλη από τον καφέ
6+1 οφέλη από τον καφέ


Ο καφές παράγεται από τους καρπούς των καφεόδενδρων, αειθαλείς θάμνους ή δενδρύλλια με καρπούς σε μέγεθος κερασιών, οι οποίοι αναπτύσσονται σε τσαμπιά και όταν ωριμάζουν παίρνουν βαθύ κόκκινο χρώμα.

Ο κανονικός καφές παρασκευάζεται από τους καρπούς το δένδρου Coffea με αργό καβούρδισμα των ξεραμένων καρπών και άλεσμα σε λεπτή σκόνη.

Οι κόκκοι του καφέ περιέχουν πληθώρα συστατικών, αρκετά από τα οποία δεν επηρεάζονται από το καρβούρδισμα.

Τα συστατικά που εξάγονται με ζεστό νερό διακρίνονται σε πτητικά (οργανικά οξέα, αλδεϋδες, κετόνες, αμίνες, μερκαπτάνες, κ.α) και σε μη πτητικά (καφεΐνη, τριγονελλίνη, φαινολοξέα, αμινοξέα, υδατάνθρακες, και ανόργανα στοιχεία). Το κύριο δραστικό τους συστατικό είναι η καφεΐνη.

Δείτε τα οφέλη του καφέ για τη σωματική και πνευματική υγεία:

Δεν έχει θερμίδες: Ο καφές από μόνος του δεν έχει θερμίδες. Το θερμιδικό του φορτίο αυξάνεται όταν προσθέσετε ζάχαρη, γάλα, κρέμες, σιρόπια.

Προκαλεί κορεσμό: Ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να περιορίσει την όρεξη μέχρι το επόμενο γεύμα.

Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά: Ανήκει στα ροφήματα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως είναι το χλωρογενικό και το καφεϊκό οξύ.

Έχει διεγερτική επίδραση: Ο καφές μπορεί να ενισχύσει τις νοητικές αποδόσεις σε περιόδους έντονων πνευματικών απαιτήσεων.

Ενυδατώνει: Μπορεί να προσμετρήσει στην ημερήσια πρόσληψη υγρών και να ενυδατώσει, καθώς αποτελείται κατά βάση από νερό.

Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις: Η καφεΐνη αποτελεί φυσικό τονωτικό και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη βελτίωση της απόδοσης σε αθλήματα αντοχής.

Προστατεύει από παθήσεις: Η τακτική κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με την προστασία από χρονιές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

Πηγή: onmed.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!