Η καλύτερη ώρα για το ντους
Η καλύτερη ώρα για το ντους


Όσοι είναι πρωινοί τύποι και κάνουν ντους με το που ξυπνήσουν νιώθουν ανανεωμένοι και έτοιμοι να ξεκινήσουν την ημέρα τους. Από την άλλη μεριά οι νυχτερινοί τύποι προτιμάνε το βραδινό μπάνιο, γιατί τους βοηθάει να χαλαρώσουν και τους προετοιμάζει για το κρεβάτι. Και οι δυο γνώμες φαίνονται αρκετά εμπεριστατωμένες, τι υποστηρίζει όμως η επιστήμη;

Παρά το γεγονός με το πώς νιώθουν οι άνθρωποι σχετικά με αυτό το θέμα, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να δείχνει ότι όταν κάνουμε ντους μια συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα καθαρίζουμε καλύτερα από τις υπόλοιπες ώρες. Εξάλλου οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ντους απλά αφαιρεί την ορατή βρωμιά και σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα. Δεν απομακρύνει όμως όλα τα βακτήρια και τα μικρόβια από το σώμα σας.

Όσοι όμως έχουν ή είναι επιρρεπείς στην ακμή είναι σημαντικό να καθαρίζουν το δέρμα τους μετά από εφίδρωση ή από έντονη σωματική δραστηριότητα. Έτσι όσοι έχουν την τάση να βγάζουν σπυράκια και έχουν και ενεργό τρόπο ζωής συνίσταται να κάνουν ντους το βράδυ με το που γυρίσουν στο σπίτι. Επίσης εκείνοι που ιδρώνουν τη νύχτα καλό είναι να κάνουν μπάνιο το πρωί. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπουν τις λοιμώξεις του δέρματος, τον ερεθισμό και κατ επέκταση την εμφάνιση ακμής.

Επίσης μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Applied Physiology and Occupational Physiology διαπίστωσε ότι όσοι λουζόντουσαν το βράδυ κουνιόντουσαν λιγότερο κατά τις πρώτες τρεις ώρες του ύπνου σε σχέση με εκείνους που λουζόντουσαν το πρωί. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το μπάνιο πριν κοιμηθούμε ενισχύει την ποιότητα του ύπνου. Βέβαια η συγκεκριμένη μελέτη ήταν μικρή, οπότε είναι δύσκολο να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα, αλλά αν δεν σας παίρνει εύκολα ο ύπνος δεν χάνετε κάτι αν δοκιμάσετε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Σε γενικές γραμμές αυτό που έχει σημασία είναι το πώς νιώθετε εσείς οι ίδιοι. Αν αισθάνεστε ότι το πρωινό μπάνιο θα ενεργοποιήσει το σώμα και το μυαλό σας, τότε με του ξυπνήσετε κάνετε ένα δροσερό ντους. Από την άλλη μεριά αν ένα ζεστό βραδινό μπάνιο σας βοηθάει να χαλαρώσετε τότε με το που γυρίσετε το βράδυ στο σπίτι γεμίστε τη μπανιέρα, μπείτε μέσα και αποφορτιστείτε από την ένταση της ημέρας.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!