Αντιμετωπίζοντας τις αλλεργίες... φυσικά!
Αντιμετωπίζοντας τις αλλεργίες...  φυσικά!


Η αλλεργία εμφανίζεται όταν ένα άτομο αντιδρά σε ουσίες στο περιβάλλον που είναι αβλαβείς για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτές οι ουσίες είναι γνωστές ως αλλεργιογόνα και βρίσκονται σε ακάρεα σκόνης, κατοικίδια ζώα, γύρη, έντομα, τσιμπούρια, μούχλα, τρόφιμα και ορισμένα φάρμακα.

Η ατοπία είναι η γενετική τάση ανάπτυξης αλλεργικών ασθενειών. Όταν οι ατοπικοί άνθρωποι εκτίθενται σε αλλεργιογόνα, μπορούν να αναπτύξουν μια ανοσολογική αντίδραση που οδηγεί σε αλλεργική φλεγμονή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στα:

-Μύτη και / ή μάτια, με αποτέλεσμα αλλεργική ρινίτιδα (αλλεργική ρινίτιδα) και / ή επιπεφυκίτιδα.
-Δέρμα που οδηγεί σε έκζεμα ή κνίδωση (κνίδωση).
-Πνεύμονες με αποτέλεσμα άσθμα.

Όταν ένα άτομο που είναι αλλεργικό σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο έρχεται σε επαφή με αυτό, εμφανίζεται μια αλλεργική αντίδραση. Όταν το αλλεργιογόνο (όπως η γύρη) εισέρχεται στο σώμα, ενεργοποιεί μια απόκριση αντισωμάτων. Τα αντισώματα προσκολλούνται στα ιστιοκύτταρα και αυτά με τη σειρά τους αποκρίνονται απελευθερώνοντας ισταμίνη.

Πώς μπορείς όμως να αντιμετωπίσεις φυσικά τις αλλεργίες; Υπάρχει τρόπος; Υπάρχει και θα σου δώσουμε πέντε.

#1. Κάνε ένα ντους

Κάθε φορά που μπαίνεις στο σπίτι σου γυρνώντας απέξω, φέρνεις μαζί σου μικρά κομμάτια του έξω κόσμου. Αφού βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους, τα ρούχα, τα παπούτσια, τα μαλλιά και το δέρμα σου καλύπτονται με μικροσκοπικά σωματίδια από οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι. Κάνε ντους και άλλαξε τα ρούχα σου για να ξεπλύνεις τυχόν αλλεργιογόνα. Επίσης άφησε τα παπούτσια σου στην πόρτα.

#2. Φόρεσε μάσκα

Αν η σύσταση του να φοράς μάσκα τώρα με την πανδημία δεν σε ενθουσίασε, μάλλον θα πρέπει να τη λάβεις λίγο πιο σοβαρά υπόψιν σου, ειδικά αν υποφέρεις από αλλεργίες. Η μάσκα θα εμποδίσει τα αλλεργιογόνα να εισέλθουν στους αεραγωγούς σου όταν δεν μπορείτε να αποφύγεις συγκεκριμένες αλλεργίες, όπως όταν κάθεσαι και δουλεύεις στην αυλή ή βάζεις ηλεκτρική σκούπα. Μια μάσκα N95, που είναι διαθέσιμη στα περισσότερα φαρμακεία και φαρμακευτικά καταστήματα, θα μπλοκάρει το 95% των μικρών σωματιδίων, όπως η γύρη και άλλα αλλεργιογόνα.

#3. Φάε υγιεινά

Σε μια μελέτη που έγινε, τα παιδιά που έτρωγαν πολλά φρέσκα λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς - ιδιαίτερα σταφύλια, μήλα, πορτοκάλια και ντομάτες - είχαν λιγότερα συμπτώματα αλλεργίας. Οι ερευνητές προσπαθούν ακόμη να βρουν τον σύνδεσμο. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια υγιεινή διατροφή είναι καλή για ολόκληρο το σώμα σου. Πρόσθεσε τουλάχιστον ένα φρέσκο φρούτο και λαχανικό σε κάθε γεύμα σου.

#4. Κάνε πλύσεις στη μύτη σου

Ένα ρινικό ξέπλυμα καθαρίζει τη βλέννα από τη μύτη σου και μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα αλλεργίας εκεί. Μπορεί επίσης να απομακρύνει τα βακτηρίδια και τη λεπτή βλέννα και να μειώσει την ρινική καταρροή . Αγοράστε ένα κιτ ξεπλύματος ή φτιάξε ένα δικό σου. Ανακάτεψε 3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι χωρίς ιώδιο με 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο. Για να το χρησιμοποιήσεις, βάλε 1 κουταλάκι του γλυκού του μείγματος σε 230 ml αποσταγμένο ή βρασμένο νερό (το οποίο έχεις αφήσει να κρυώσει). Γείρε πάνω από τον νεροχύτη ή τον νιπτήρα και ξέπλυνε απαλά ένα ρουθούνι κάθε φορά.

#5. Πιες περισσότερα υγρά

Εάν αισθάνεσαι μπουκωμένη ή έχεις καταρροή από τις αλλεργίες σου, πιες περισσότερο νερό, χυμό ή άλλα μη αλκοολούχα ποτά. Το επιπλέον υγρό μπορεί να αραιώσει τη βλέννα στις ρινικές οδούς και να σε ανακουφίσει. Ζεστά υγρά όπως τσάι, ζωμός ή σούπα έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα: ατμός.

Πηγή: queen.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!