Οι πιο αγχολυτικές τροφές!
Οι πιο αγχολυτικές τροφές!


Το στρες δυστυχώς είναι μέρος της καθημερινότητας μας. Μπορούμε ωστόσο να επιλέξουμε κάποιες τροφές που θα μειώσουν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό μας.

Έχει αποδειχτεί ότι οι επεξεργασμένες τροφές και αυτές που περιέχουν συντηρητικά, τεχνητά γλυκαντικά και χρωστικές, δημιουργούν υψηλότερα επίπεδα στρες στον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ώστε να λειτουργήσει σωστά το σώμα μας. Καλό είναι να προτιμούμε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, ω-λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες.

Οι τροφές που συνιστώνται είναι:

Δημητριακά ολικής αλέσεως
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σύνθετοι υδατάνθρακες, οι όποιοι βοηθούν να μένει το σάκχαρο του αίματος σε σταθερά επίπεδα. Επίσης είναι εμπλουτισμένα με φολικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν στην ελάττωση του στρες.

Γαλακτοκομικά
Το γάλα περιέχει αντιοξειδωτικά και βιταμίνες Β2 και Β12, καθώς και πρωτεΐνες και ασβέστιο. Μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο γάλα (whey protein) ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο και μας κάνει να αισθανόμαστε ευεξία.

Αυγά
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως τα αυγά βοηθούν στην παράγωγη ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης (δυο νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας).

Χαμομήλι
Το χαμομήλι βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους, να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε.

Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα σε μικρές ποσότητες μειώνει τα επίπεδα των ορμονών που δημιουργούν στρες. Επίσης ανεβάζει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο (κάτι το όποιο γίνεται επίσης με τη γυμναστική).

Ωμέγα- λιπαρά οξέα
Τα ιχθυέλαια βοηθούν στην αντιμετώπιση του εγκεφαλικού στρες.

Κρασί
Το κρασί σε μικρές ποσότητες (ένα ποτηράκι την ημέρα) χαλαρώνει και ηρεμεί.

Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα μας δίνουν ενέργεια λόγω του μαγνήσιου που περιέχουν. Το μαγνήσιο βοηθά τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες να μετατραπούν σε ενεργεία.

Καρύδια
Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην βελτίωση της διάθεσης.

Αβοκάντο
Τα μονοακορεστα λιπαρά του περιέχει το αβοκάντο βοηθούν στην αποδοχή σεροτονίνης από τον εγκέφαλο.

Φρέσκα φρούτα
Τα φρούτα περιέχουν πολλές βιταμίνες οι οποίες βοηθούν στην έκκριση της κοριζόλης. Περισσότερο αντιοξειδωτικά είναι τα φρούτα που περιέχουν βιταμίνη C, επειδή η βιταμίνη αυτή καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες απελευθερώνονται όταν είμαστε στρεσαρισμένοι .

Σπανάκι
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φολικό οξύ το όποιο ρυθμίζει την παράγωγη σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Σπαράγγια
Τα σπαράγγια περιέχουν φολικό οξύ το όποιο σταθεροποιεί τη διάθεση.

Ανανάς
Ο ανανάς είναι ένα φρούτο που δίνει άμεση ενέργεια και βελτιώνει τη διάθεση μας.

Βατόμουρα
Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες, καθώς και αντιοξειδωτικά. Είναι ο τέλειος συνδυασμός σε φρούτο για την αντιμετώπιση του στρες.

Μοσχάρι
Το μοσχάρι περιέχει υψηλή επίπεδα ψευδαργύρου, σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β που βοηθούν στη σταθεροποίηση της διάθεσης.

Καφές σε μικρές ποσότητες
Ο καφές ανεβάζει προσωρινά τη διάθεση αλλά αργότερα μας "ρίχνει" περισσότερο γιατί η καφεΐνη αυξάνει την κορτιζόλη που είναι η ορμόνη του στρες. Ένα φλιτζάνι την ημέρα είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να πάρουμε μόνο την τόνωση που μας δίνει ο καφές χωρίς τις παρενέργειες.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, πολύ νερό, γυμναστική και αρκετή ξεκούραση θα μειώσουν το στρες από τον οργανισμό μας και θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας.

Το άρθρο επιμελείται η διατροφολόγος Ρένα Γάλλου.

Πηγή: Capital.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!