Εξωσωματική και καρκίνος του μαστού
Εξωσωματική και καρκίνος του μαστού


Οι γυναίκες, που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση σε μικρή ηλικία, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που δεν κάνουν την εν λόγω θεραπεία γονιμότητας, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.

Ωστόσο, οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία, καθώς η έρευνα δεν έχει ταυτοποιήσει αν γι’ αυτό το αποτέλεσμα ευθύνονται οι μέθοδοι, που γίνονται οι υποβοηθούμενες αναπαραγωγές, ή κάτι άλλο αιτιολογεί τον κίνδυνο, που κατέγραψαν τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Δεν πιστεύω ότι πρόκειται για τεράστια αύξηση του κινδύνου και δεν υπάρχει λόγος πανικού», εξηγεί η Δρ Λουίζ Στιούαρτ από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, όπου διενεργήθηκε η μελέτη.

Η Δρ Στιούαρτ και οι συνεργάτες της συνέλεξαν πληροφορίες για 21.025 γυναίκες, 20-40 ετών που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας σε νοσοκομεία της Δυτικής Αυστραλίας, το διάστημα 1983-2002.

Μάλιστα, κατάφεραν να συγκεντρώσουν στοιχεία επαρκή για διάστημα 16 ετών για κάθε γυναίκες, ώστε να διαπιστώσουν αν όντως εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού.

Οι γυναίκες, που άρχισαν να παίρνουν φάρμακα γονιμότητας περίπου μετά τα 24 χρόνια τους και υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση είχαν 56% μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τελικά καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με την ίδια ηλικιακή ομάδα, που έκανε μόνο ορμονοθεραπεία χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ωστόσο, δεν καταγράφηκε αυξημένος κίνδυνος στις γυναίκες, που ξεκίνησαν την θεραπεία γονιμότητας, όταν ήταν περίπου 40 ετών, ανεξαρτήτως αν τελικά υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση ή όχι.

Η Δρ Στιούαρτ εξήγησε ότι ένας πιθανός λόγος για τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των νεαρών γυναικών είναι η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα κυκλοφορούντων οιστρογόνων κατά την διάρκεια του θεραπευτικού κύκλου της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!