Τι είναι η αλλεργική πορφύρα;
Τι είναι η αλλεργική πορφύρα;


Εξανθήματα με κοκκινίλες στα άκρα, πρήξιμο των πελμάτων, πρόβλημα στο βάδισμα… Μήπως το μικρό σας έχει προσβληθεί από αλλεργική πορφύρα;

Η αλλεργική πορφύρα προσβάλλει 1 στα 10.000 παιδιά, με προτίμηση στα αγόρια, και είναι μία ασθένεια που χρειάζεται προσοχή και πολλή φροντίδα στην αντιμετώπισή της.

Πρόκειται για πάθηση των αγγείων και χαρακτηρίζεται από ψηλαφητό αιμορραγικό εξάνθημα, κολικοειδείς πόνους στη κοιλιά, πόνους στις αρθρώσεις, πρόβλημα στην ούρηση και χαμηλό πυρετό.

Το πιο διαδεδομένο σύμπτωμά της είναι το εξάνθημα, το οποιο παρουσιάζεται με μια μοναδική κατανομή, συμμετρικά στα κάτω άκρα και στους γλουτούς. Το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί και στα πάνω άκρα, στo σώμα και στο πρόσωπο αλλά σε μικρότερο βαθμό. Το εξάνθημα υποχωρεί σε περίοδο 2 εβδομάδων αλλά μπορεί να ξαναπαρουσιαστεί τις επόμενες μέρες ή βδομάδες. Η ασθένεια διαρκεί από ένα ως ενάμιση μηνα.

Αγγειοοίδημα (πρήξιμο) εμφανίζεται κάποτε σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών, και εμφανίζεται στη πάνω επιφάνεια των χεριών και των ποδιών, στα βλέφαρα, τα χείλη και τη γεννητική περιοχή. Επίσης, η αλλεργική πορφύρα προκαλεί συμπτώματα στο γαστρεντερικο συστημα, στις αρθρώσεις, στα νεφρά.
Όταν υπάρχει νεφρική συμμετοχή, η ανάλυση ούρων θα δείξει αιματουρία με ή χωρίς πρωτεϊνουρία. Σπάνια μπορεί να χρειαστεί δερματική ή και νεφρική βιοψία για να τεθεί η διάγνωση.

Συμπτώματα όπως πόνος, οίδημα και αρθραλγία μπορούν να ανακουφιστούν με παυσίπονα. Σε βαριές μορφές της νόσου, κάποιοι ειδικοί προτείνουν τη χρήση κορτιζόνης, ενώ άλλοι υποστηρίζουν τη χορήγηση κορτιζόνης από την αρχή, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της ασθένειας.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!