Επικίνδυνη η ακτινογραφία και το φθόριο για τα παιδιά;
Επικίνδυνη η ακτινογραφία και το φθόριο για τα παιδιά;


Οι πρόσφατες αναφορές στους συσχετισμούς ανάμεσα στις ακτινογραφίες για την στοματική κοιλότητα και την δημιουργία καρκίνου είναι σχετικά περιορισμένες και δεν αποτελούν ένδειξη για να ανησυχήσουμε.

Ωστόσο, πρέπει να καταγράψουμε το γεγονός ότι οι έρευνες που γίνονται μιλάνε για μία σχετικά μικρή μεν, αλλά υπαρκτή δε, πιθανότητα κινδύνου, όμως αυτός ο κίνδυνος αντισταθμίζεται με το όφελος της διάγνωσης από τον γιατρό.

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουνε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από μία ακτινογραφία, οδοντιατρικής ή άλλης φύσεως.

Σε αυτό που πρέπει να επιμένουν πάντα οι γονείς είναι ότι κάθε ιονίζουσα ακτινοβολία θα πρέπει να αποφεύγεται και να χρησιμοποιείται μόνο εφόσον υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κανένα άλλο μέσο διάγνωσης δεν μπορεί να βοηθήσει.

Μία άλλη σύγχυση που έχει γεννηθεί στους γονείς είναι αν τελικά τα παιδιά πρέπει ή όχι να πίνουν νερό με φθόριο ή φθοριούχα σκευάσματα για να βοηθούν τη σωστή ανάπτυξη των δοντιών του.

Σε υπερβολικές ποσότητες το φθόριο μπορεί να προκαλέσει μία κατάσταση που λέγεται «fluorosis» που οδηγεί σε μόνιμη αλλαγή χρώματοος των δοντιών και απαιταί ειδική θεραπεία.

Πρόσφατες έρευνες δεν έδειξαν άμεση σχέση της κατανάλωσης φθορίου με ανάπτυξη κακοηθειών, παρά τις σχετικές ανησυχίες που αναπτύσσουν διάφορες επιστημονικές κοινότητες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Αμερικανική Ένωση Οδοντιάτρων έχει κάνει σχετικές επισημάνσεις, αντικρούοντας την αντίθετη άποψη.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!