Γιατί έχεις φαγούρα στα γεννητικά όργανα;
Γιατί έχεις φαγούρα στα γεννητικά όργανα;


Τι είναι κολπίτιδα;
Η φλεγμονή στην περιοχή του κόλπου, που συνήθως οφείλεται σε διάφορα μικρόβια, ονομάζεται κολπίτιδα. Είναι συνηθέστερη τους μήνες του καλοκαιριού και αφορά αδιακρίτως, όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Τι συμπτώματα έχει η κολπίτιδα;
Τα πιο συχνά συμπτώματα της κολπίτιδας είναι ο κνησμός, η φαγούρα και ερεθισμός στην περιοχή του κόλπου. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της ποσότητας των κολπικών υγρών, αλλαγή στο χρώμα και στην οσμή τους. Συνήθως υπάρχει ερυθρότητα στην περιοχή του κόλπου και πολλές φορές πόνος κατά την συνουσία και κατά την ούρηση (αίσθημα καύσου). Άλλες φορές παρατηρείται πόνος χαμηλά στην κοιλιά.

Οι τρεις κοινές αιτίες κολπίτιδας είναι οι τριχομονάδες, οι μύκητες και οι βακτηριδιακές κολπίτιδες.

1. Τριχομοναδική κολπίτιδα
Αυτός ο τύπος λοίμωξης οφείλεται σε ένα παράσιτο, την τριχομονάδα. Η τριχομονάδα βρίσκεται στο 20% περίπου των γυναικών, χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα κολπίτιδας. Μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα ή να παρουσιάζονται δύσοσμες, κιτρινοπράσινες και καμιά φορά αφρώδεις κολπικές εκκρίσεις.

Πώς μεταδίδεται; Στις πιο πολλές περιπτώσεις, η τριχομονάδα μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή. Μπορεί όμως μια γυναίκα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, να μολυνθεί από τουαλέτα ή από χρήση προσωπικών ειδών που έχουν μολυνθεί από πάσχον άτομο.

2. Μυκητιασική κολπίτιδα.
Συνήθως είναι υπεύθυνος ο μύκητας Candida albicans αλλά δεν είναι σπάνιες και οι μυκητιάσεις από άλλα είδη του γένους Candida.

Συμπτώματα: Το κύριο σύμπτωμα των προσβολών από μύκητες είναι η φαγούρα στην περιοχή του κόλπου, αλλά και οι εκκρίσεις λευκού χρώματος. Είναι πιθανότερο να μολυνθείτε απο μύκητες, αν είστε έγκυος ή αν παίρνετε αντιβιοτικά, κορτικοστεροειδή φάρμακα ή αντισυλληπτικά χάπια. Η μυκητίαση είναι συχνά πολύ ενοχλητική και μπορεί να παρουσιάζεται ακόμα και κάθε μήνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται αγωγή και στους δύο συντρόφους, η οποία μπορεί να διαρκέσει και έξι μήνες.

Πώς μεταδίδεται; Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που συχνά υπάρχουν στην φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου σε μικρό αριθμό και με τη μορφή σπόρων. Κάτω όμως από κατάλληλες συνθήκες όπως ζέστη, υγρασία, χρήση αντιβιοτικών, σεξουαλική επαφή, κατανάλωση γλυκών, στενά ρούχα, νάυλον εσώρουχα αναπτύσσονται προκαλώντας ενοχλήσεις.

Οι μυκητιασικές κολπίτιδες είναι συχνές σε γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη, σε εγκυμονούσες, καθώς και σε πάσχουσες από σιδηροπενική αναιμία.

3. Βακτηριδιακή κολπίτιδα.
Αυτός ο τύπος κολπίτιδας μπορεί να προέλθει απο πολλά βακτήρια και είναι πολύ συνηθισμένος. Πάντα, όμως, η βακτηριδιακή κολπίτιδα οφείλεται σε πολλούς ταυτόχρονα μικροοργανισμούς.

Συμπτώματα: Αρκετές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα. Σε άλλες περιπτώσεις, το κολπικό έκκριμα είναι λιγοστό, γκριζόλευκο, με δυσάρεστη οσμή ψαριού.

Πώς μεταδίδεται; Η βακτηριακή κολπίτιδα θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και συχνά συνυπάρχει με τριχομοναδική ή μυκητιασική κολπίτιδα.

Πώς μπορεί να προληφθεί η κολπίτιδα;

- Πλένετε τακτικά τα εξωτερικά γεννητικά όργανα με προϊόντα τα οποία διατηρούν σε ισορροπία την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Πρέπει να πλένεστε με φορά από τον κόλπο προς τον πρωκτό και όχι αντίθετα για να μην μεταφέρονται μικρόβια από τον πρωκτό προς τον κόλπο.

- Κατά την σεξουαλική επαφή πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό.

- Αποφεύγετε την κολύμβηση σε μολυσμένα νερά.

- Σιδερώνετε οπωσδήποτε τα εσώρουχα.

- Δεν συνίσταται η χρήση tampon.

- Αποφεύγετε τα στενά ρούχα, τα συνθετικά υφάσματα , να προτιμάτε τα βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει καλυτέρα .

- Αν νιώσετε φαγούρα, ερεθισμό, αύξηση των υγρών, δυσοσμία ή πόνο στα γεννητικά όργανα, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.

- Προσπαθείτε να μην καταναλώνετε συχνά ζάχαρη και γλυκά. Προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερα γιαούρτια και προβιοτικά προϊόντα.

- Μην εκθέτετε την περιοχή του κόλπου σε υγρασία (ιδρώτας, βρεγμένο μαγιό) ή σε μικρόβια, φορώντας ακατάλληλα εσώρουχα ή χρησιμοποιώντας ξένη πετσέτα.

Διάγνωση της κολπίτιδας
Η διάγνωση της κολπίτιδας στηρίζεται στην γενική εξέταση του κολπικού υγρου αλλά και στην καλλιέργεια του κολπικού υγρού. Η λήψη του κολπικού υγρού είναι μια εύκολη και σύντομη διαδικασία, ανώδυνη που γίνεται από την ιατρό του εργαστηρίου. Λήψη κολπικού υγρού έυκολα μπορεί να γίνει και σε παιδιά όπως και σε έφηβες πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. Πολύ συχνά χρειάζεται να γίνει καλλιέργεια κολπικού υγρού για τον εντοπισμό του μικροβίου και στη συνέχεια αντιβιόγραμμα για την σωστή επιλογή αντιβιοτικού για την αντιμετώπιση της κολπίτιδας.

Πρέπει και ο σύντροφος μου να ακολουθήσει κάποια αγωγή;
Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται και ο σύντροφος αγωγή. Αυτό όμως εξαρτάται από το είδος του μικροβίου.


Πηγή: capitalhealth.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!