Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις αν έχεις μύκητες
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις αν έχεις μύκητες


Οι μύκητες υπάρχουν στους περισσότερους ανθρώπους και φυσιολογικά ελέγχονται από το ανοσολογικό σύστημα και από την βακτηριακή χλωρίδα που υπάρχει στο έντερο.

Όταν όμως λαμβάνει χώρα μια αλλαγή στο εσωτερικό περιβάλλον, μειώνονται τα βακτήρια που βοηθούν στη μείωση των μυκήτων και κατά συνέπεια η ανοσολογική αντίδραση.

Ο Candida Albicans είναι ένας μύκητας που προκαλεί μια σειρά χρόνιων διαταραχών που γενικά επηρεάζει τα εννέα διαφορετικά συστήματα του σώματος: το πεπτικό, το νευρικό, το καρδιαγγειακό, το λεμφικό, το αναπνευστικό, το αναπαραγωγικό, το ουροποιητικό, το ενδοκρινικό και το μυοσκελετικό.

Όταν ο μύκητας αρχίζει να πολλαπλασιάζεται μέσα στο σώμα, ειδικά στο παχύ έντερο, οι αποικίες του απελευθερώνουν ισχυρές χημικές ουσίες (τοξίνες), οι οποίες μπορεί να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μια πλειάδα συμπτωμάτων, όπως: έντονες μυκητιασικές κράμπες στις γυναίκες και στα παιδιά, υποτροπιάζουσες και επίμονες λοιμώξεις, όπως είναι η Καντιντιασική Κολπίτιδα και οι μυκητιάσεις του στόματος.

Ειδικά στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (πάσχοντες από AIDS, καρκίνο κλπ.), ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, ακόμη και θάνατο.

Δείτε ποιες τροφές συστήνουν οι ειδικοί να αποφεύγετε αν έχετε λοίμωξη από μύκητες:

Επεξεργασμένες τροφές με ζάχαρη: Αποφεύγετε όλες τις συσκευασμένες τροφές, όπως μπάρες δημητριακών, μπισκότα κλπ. Η ζάχαρη είναι το ενεργό συστατικό που προκαλεί το φούσκωμα της ζύμης κατά την παρασκευή του ψωμιού. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τους μύκητες μέσα στο σώμα σας, προσφέρει δηλαδή ενέργεια στους μύκητες, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται.

Χυμοί φρούτων: Μπορεί να θεωρούνται γενικά υγιεινή τροφή, αλλά δεν είναι, ακόμη και αν στη συσκευασία αναγράφεται ότι είναι φτιαγμένοι από 100% χυμό φρούτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την εξαγωγή του χυμού από τα φρούτα, χάνονται οι περισσότερες φυτικές ίνες και μένει μόνο η ζάχαρη των φρούτων. Χωρίς φυτικές ίνες, το σώμα επεξεργάζεται πολύ γρήγορα τη ζάχαρη, προκαλώντας απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αν και δεν είναι επεξεργασμένη ζάχαρη, το σώμα την αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο, προκαλώντας αύξηση των αποικιών των μυκήτων. Το καλύτερο είναι να τρώτε ολόκληρα φρούτα, αν και κάποιοι συμβουλεύουν να τα αποφεύγετε και αυτά στην αρχή μιας λοίμωξης λόγω των σακχάρων που περιέχουν.

Κατεργασμένα κρέατα: Αλλαντικά, μπέικον, χοτ ντογκ και οτιδήποτε περιέχει κατεργασμένα κρέατα, πρέπει να αποφεύγονται επειδή περιέχουν δεξτρόζη (μια μορφή γλυκόζης), νιτρικά άλατα, θειικές ενώσεις και ζάχαρη. Η κατανάλωσή τους επιβαρύνει τη λειτουργία του εντέρου και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόσκλησης βλάβης από μύκητες.

Ξύδι: Αν έχετε μυκητιασική λοίμωξη από Candida, πρέπει να αποφεύγετε το ξύδι. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, ενισχύουν την αποκατάσταση των καλών βακτηρίων στο έντερο, σε περιπτώσεις πολλαπλασιασμού τους όμως, όπως σε μία μυκητίαση, υπονομεύονται τα καλά βακτήρια και το ανοσοποιητικό. Είναι επίσης απαραίτητο να αποφεύγετε το αλκοόλ.

Μανιτάρια: Αποτελούν αμφιλεγόμενη τροφή. Επειδή είναι μύκητας που προέρχεται από μούχλα, ενισχύει το ανοσοποιητικό. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα του ήπατος, τα οποία παλεύουν για την άμυνα του σώματος ενάντια στους μύκητες. Ακριβώς επειδή τα μανιτάρια προέρχονται από μούχλα όμως, οι τοξίνες έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν την επένδυση του στομάχου, καθιστώντας την πιο πορώδη και ευαίσθητη στην υπερανάπτυξη Candida.

Σιρόπι σφενδάμου: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη -14 γραμμάρια σε μόλις μία κουταλιά της σούπας- ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων.

Πηγή: foodprevent.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!