Αναποτελεσματική δίαιτα: θέμα γονιδίων;
Αναποτελεσματική δίαιτα: θέμα γονιδίων;


Κάποιοι κάνουν αυτηρή δίαιτα και γυμναστική για να χάσουν βάρος ή να το διατηρήσουν και κάποιοι άλλοι τρώνε ό,τι και όσο θέλουν και παραμένουν αδύνατοι.

Άδικο αλλά συμβαίνει! Πού οφείλεται όμως;

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γονιδιακή βάση δεδομένων με στοιχεία περισσότερων από 47.000 ανθρώπων στην Εσθονία για να εντοπίσουν ένα γονίδιο που συνδέεται με το αδυνάτισμα και μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στην αντίσταση στην αύξηση του βάρους σε μεταβολικά υγιείς, αδύνατους ανθρώπους.

Διαπίστωσαν ότι η διαγραφή του γονιδίου αυτού συνεπάγεται πιο αδύνατες μύγες και ποντίκια και βρήκαν ότι η έκφρασή του στον εγκέφαλο μπορεί να εμπλέκεται στη ρύθμιση της δαπάνης ενέργειας.

«Όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας ένα άτομο που τρώει ό,τι θέλει και παραμένει μεταβολικά υγιές. Τρώει πολύ, δεν γυμνάζεται συχνά, παρόλα αυτά δεν παίρνει βάρος. Αυτά τα άτομα αποτελούν το 1% του πληθυσμού», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας, Josef Penninger, καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο British Columbia.

Ο Δρ. Penninger και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα 47.102 ανθρώπων ηλικίας από 22 έως 44 ετών, συγκρίνοντας δείγματα DNA και κλινικά δεδομένα υγιών αδύνατων ατόμων με άτομα φυσιολογικού βάρους και ανακάλυψαν μοναδικές γενετικές μεταλλάξεις στα αδύνατα άτομα που φέρουν το γονίδιο ALK.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, το γονίδιο αυτό ενδεχομένως να παίζει κάποιο ρόλο ως καινούργιο γονίδιο αδύνατης σιλουέτας που εμπλέκεται στην αντίσταση στην αύξηση του βάρους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι μύγες και τα ποντίκια που δεν έφεραν το γονίδιο ALK παρέμεναν αδύνατα και ανθεκτικά στην παχυσαρκία που προκαλείται λόγω διατροφής. Επιπλέον, παρά την ενσωμάτωση της διατροφής και των επιπέδων σωματικής άσκησης που ακολουθούσαν και τα φυσιολογικά ποντίκια, τα τρωκτικά με διαγραμμένο το ALK είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος και λίπος.

Η μελέτη έδειξε, τέλος, ότι το ALK, το οποίο εκφράζεται κατά κύριο λόγο στον εγκέφαλο, παίζει ρόλο και εκεί, καθοδηγώντας το λιπώδη ιστό προς την καύση περισσότερου λίπους από το φαγητό.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι θεραπευτικές μέθοδοι που θα στοχεύουν το γονίδιο είναι πιθανό να βοηθήσουν τους επιστήμονες στη μάχη κατά της παχυσαρκίας στο μέλλον.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell.

Πηγή: onmed.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!