Ιδού 6 λόγοι για να πάμε θάλασσα παρά την πανδημία!
Ιδού 6 λόγοι για να πάμε θάλασσα παρά την πανδημία!


Το πρώτο απολύτως καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο πέρασε και η κουβέντα γύρω από το αν θα πάμε φέτος διακοπές και πώς θα απολαύσουμε τα μπάνια μας φουντώνει καθημερινά. Πάνω απ’ όλα, βεβαίως, είναι η υγεία μας, αλλά δεν γίνεται να κινούμαστε με μοναδικό γνώμονα τον κορονοϊό. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι η θάλασσα κάνει γενικότερα καλό, είναι ένα από αυτά.

Φέτος, λοιπόν, είτε πάμε διακοπές είτε όχι, δεν πρέπει να αμελήσουμε τα μπάνια μας γιατί η θάλασσα:

Κάνει καλό στο αναπνευστικό
Ξέρουμε όλοι ότι το θαλασσινό αεράκι «ανοίγει τα πνευμόνια» κι είναι αλήθεια ότι το έχουμε νιώσει κιόλας κι ας μην είναι κάτι μετρήσιμο. Παρ’ ολ’ αυτά, έρευνες σε αυστραλούς σέρφερς με κυστική ίνωση έδειξαν ότι η έκθεσή τους στη θαλασσινή αύρα (που συνεπάγεται την εισπνοή διαλύματος πλούσιου σε χλωριούχο νάτριο) μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην προσωρινή βελτίωση της αναπνοής, της γενικότερης μείωσης των υποτροπών και της μειωμένης ανάγκης για λήψη αντιβιοτικών. Για όσους δεν έχουν έντονα προβλήματα βέβαια, η διαφορά δεν είναι τόσο προφανής, αλλά αν «καθαρίζει» και αναζωογονεί τους πνεύμονες αξίζει να αναπνεύσουμε όλοι μας λίγη θάλασσα φέτος.

Ωφελεί το δέρμα
Αν και ο ήλιος θεωρείται, τις επικίνδυνες ώρες, εχθρός του δέρματος, η θάλασσα είναι ακριβώς το αντίθετο. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι το αλμυρό θαλασσινό νερό είναι εν δυνάμει ευεργετικό για το δέρμα όταν πρόκειται για παθήσεις όπως η ψωρίαση και το έκζεμα, επισπεύδοντας τη θεραπεία τους. Ταυτόχρονα, μπορεί να καθαρίσει τους πόρους και να ελαττώσει τη λιπαρότητα του δέρματος, καταπολεμώντας βακτήρια που ευθύνονται για κάποια είδη ακμής. Σε συνδυασμό, δυσικά με την κατάλληλη ενυδάτωση και την ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο.

Διώχνει το στρες
Κάθε φορά που πηγαίνουμε στη θάλασσα, περνάμε όμορφα, χαλαρώνουμε και επιστρέφουμε στη καθημερινότητά μας με καλύτερη διάθεση και ηθικό ακμαιότερο. Και παρότι στο μυαλό μας είναι αυταπόδεικτο, υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει πως όσοι ζουν δίπλα στη θάλασσα παρουσιάζουν ιδιαίτερα καλή ψυχική υγεία και χαμηλούς δείκτες άγχους. Η θέα του νερού και ο ήχος των κυμάτων φαίνεται πως οδηγούν τον οργανισμό σε μια κατάσταση ηρεμίας με ευεργετική επίδραση στο σώμα και τον νου. Συγχρόνως, το κολύμπι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργία του εγκεφάλου προκαλώντας εντόνη αίσθηση εγρήγορσης, ευεξίας και ενεργητικότητας.

Είναι το καλύτερο γυμναστήριο
Επειδή τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι από εμάς προσθέσαμε στις καθημερινές μας συνήθειες το περπάτημα, το τρέξιμο και τη γυμναστική, εν γένει, ξέρουμε καλά πόσο ευεργετική είναι η γυμναστική για την ψυχολογία μας. Πέρα από αυτό, όμως, ξέρουμε καλά ότι έχει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας – την καρδιαγγειακή μας λειτουργία, τον μεταβολισμό, την κυκλοφορία του αίματος κλπ. Μιας και το κολύμπι είναι ένα από τα καλύτερα είδη άσκησης για όλες τις ηλικίες, η θάλασσα είναι για όλους μας ένα απέραντο γυμναστήριο και μάλιστα, χωρίς συνδρομή…

Επιτρέπει τη σύνθεση περισσότερης βιταμίνης D
Τα τελευταία χρόνια, με τα αυξανόμενα μέτρα προστασία από τον ήλιο, έχει παρατηρηθεί ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, ακόμη και σε Μεσογειακούς πληθυσμούς. Η βιταμίνη D είναι σημαντική, όχι μόνο για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματός μας και την προστασία μας από καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και εποχικές ιώσεις. Χωρίς, λοιπόν, να αμελούμε την προστασία μας απ’ τον ήλιο τις πιο επικίνδυνες ώρες, το μπάνιο στη θάλασσα επιτρέπει να εκτεθούν σ’ αυτόν τα μέρη του σώματός μας που συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στη σύνθεση της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε.

Είναι μία από τις απολαύσεις της ζωής 
Κακά τα ψέμματα, η εκδρομή στην παραλία και οι βουτιές στη θάλασσα είναι συνυφασμένες με τον ελληνικό τρόπο ζωής και, σε κάποια μέρη, αποτελούν μια τακτική – αν όχι καθημερινή – απόλαυση για πάνω απ’ τους μισούς μήνες κάθε έτους. Ταυτόχρονα, είναι ένα δώρο της φύσης που είναι κρίμα να μην απολαμβάνουμε όσο περισσότερο μπορούμε, ειδικά στη χώρα μας που όλες οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Και που όλοι έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν σε μια παραλία – όχι απαραίτητα ειδυλλιακή ή μαγευτική – και να χαρούν την ανεμελιά και την αίσθηση ελευθερίας που χαρίζει στον άνθρωπο η επαφή με τη ζωογόνο θάλασσα.

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!