Τι είναι η «πέμπτη νόσος»;
Τι είναι η «πέμπτη νόσος»;


Τις παιδικές ασθένειες λίγο ως πολύ τις γνωρίζετε, την «πέμπτη νόσο» την ξέρετε;

Η «πέμπτη νόσος» είναι μία οπτικά αισθητή ασθένεια με εξανθήματα που κλινικά είναι ήπια, οφείλεται στον παρβοϊό Β19, και μεταδίδεται από τα σταγονίδια από τον βήχα και το φτέρνισμα.

Τα εξανθήματά της εξαπλώνονται σε όλο το σώμα και τα συμπτώματα, που τη συνοδεύουν, είναι ήπιος βήχας, χαμηλός πυρετός και, σε κάποιες περιπτώσεις, πόνοι στις αρθρώσεις.

Εποχιακά παρατηρείται ότι παρουσιάζει έξαρση τον χειμώνα και την άνοιξη, ενώ ηλικιακά η πιο επικίνδυνη ηλικία είναι η σχολική.

Επειδή είναι ιδιαίτερα μεταδοτική κατά την επώαση, δηλαδή κατά την περίοδο πριν από την εμφάνιση των εξανθημάτων, είναι δύσκολο να ληφθούν μέτρα για την πρόληψή της, αλλά σε γενικές γραμμές δεν έχει σοβαρές επιπλοκές.

Κι όσοι αναρωτιέστε από πού προέρχεται το αστείο όνομά της, δηλαδή «πέμπτη νόσος», οφείλεται στο ότι θεωρείται λιγότερο σοβαρή από άλλες ασθένειες με εξανθήματα, όπως, η ερυθρά, η ιλαρά, η ανεμοβλογιά, η οστρακιά και ξέμεινε το «απαξιωτικό» όνομά της, μιας και δεν χρειάστηκε να της δώσουν κάποια άλλη ονομασία.

Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι δεν είναι μία ασθένεια ικανή να τρομοκρατήσει τους γονείς, οι οποίοι μπορεί να μη τη γνωρίζουν αρχικά και να ανησυχήσουν.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!