Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανεμοβλογιά
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανεμοβλογιά


Τι είναι η ανεμοβλογιά;

Η ανεμοβλογιά είναι μια λοίμωξη η οποία οφείλεται στον ιό που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Ο ιός μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής ή μέσω του αέρα, από την εισπνοή των σταγονιδίων στα οποία περιέχεται. Επίσης, κάποιος μπορεί να κολλήσει τον ιό αν βρίσκεται κοντά σε ένα άτομο με ανεμοβλογιά, το οποίο βήχει ή φτερνίζεται. Εξαιτίας της λοιμώδους φύσης της, η ανεμοβλογιά είναι πολύ διαδεδομένη. Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό 1-2 ημέρες πριν από την εμφάνιση των εξανθημάτων και για περίπου 5 ημέρες ύστερα από αυτή. Ο ιός πλήττει τα κύτταρα που επικαλύπτουν τη μύτη και το λάρυγγα. Ύστερα από την περίοδο επώασης, που διαρκεί 2 εβδομάδες, ο ιός εξαπλώνεται στους λεμφαδένες, στο αίμα και στο δέρμα.

Πώς εκδηλώνεται η ανεμοβλογιά;

Τα παιδιά με ανεμοβλογιά συχνά εμφανίζουν αρχικά πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες και το χαρακτηριστικό εξάνθημα. Αυτό το εξάνθημα αποτελείται από κηλίδες που μοιάζουν με μικρές φυσαλίδες γεμάτες νερό (φλύκταινες), οι οποίες έχουν διάμετρο λίγων χιλιοστών και ερυθρή βάση. Μερικά παιδιά έχουν ελάχιστες φλύκταινες, ενώ άλλα μπορεί να εμφανίσουν έως και 500. Συνήθως, ύστερα από 4-5 ημέρες οι φλύκταινες ξηραίνονται και σχηματίζουν εφελκίδες. Τα εξανθήματα μπορεί να προκαλούν ιδιαίτερο κνησμό, ειδικά στη φάση της ύφεσης, όταν σχηματίζονται οι εφελκίδες.

Οι επιπλοκές της ανεμοβλογιάς είναι σπάνιες, αλλά είναι άμεσα απειλητικές για τη ζωή. Αν οι φλύκταινες μολυνθούν με στρεπτόκοκκο, εμφανίζεται δευτερογενής βακτηριακή δερματική λοίμωξη, το σταφυλοκοκκικό πυόδερμα. Η ανεμοβλογιά μπορεί να είναι πολύ βαριά ή ακόμα και απειλητική για τη ζωή των νεογέννητων, καθώς και για οποιοδήποτε άτομο έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα παιδιά με ανεμοβλογιά μπορεί να προσβληθούν από πνευμονία ή εγκεφαλίτιδα. Οι ενδείξεις της εγκεφαλίτιδας είναι η αδεξιότητα και η δυσκολία στην ισορροπία εξαιτίας της εμπλοκής της παρεγκεφαλίδας. Αν η ανεμοβλογιά μεταδοθεί στο έμβρυο από τη μητέρα, το βρέφος μπορεί να γεννηθεί με ουλές, οφθαλμολογικά προβλήματα και δυσπλασίες στα χέρια και στα πόδια.

Πώς αντιμετωπίζεται η ανεμοβλογιά;

Υπάρχουν συγκεκριμένα αντιικά φάρμακα για την ανεμοβλογιά, όπως η ακυκλοβίρη, αλλά γενικά η χρήση τους δεν συνιστάται για τα υγιή παιδιά. Η απόφαση να ακολουθηθεί αντιική θεραπεία, ο τρόπος χορήγησής της και η διάρκειά της πρέπει να κρίνονται με βάση την ηλικία του παιδιού (συνήθως αποφασίζεται μόνο για τα παιδιά που είναι άνω των 12 ετών), την έκταση της λοίμωξης και την κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Τα υγιή παιδιά πρέπει να λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή για τα συμπτώματά τους. Αν έχουν πυρετό και πονούν, μπορούν να πάρουν ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφένη. Ποτέ μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδί που έχει προσβληθεί από ανεμοβλογιά – μπορεί να προκαλέσει μια πολύ σοβαρή κατάσταση που καλείται Σύνδρομο Reye. Αν ο κνησμός είναι έντονος, κόψτε τα νύχια του παιδιού για να προλάβετε τη βακτηριακή λοίμωξη. Το παιδί μπορεί να κάνει καταπραϋντικά μπάνια με νιφάδες βρόμης και να παίρνει από το στόμα αντιισταμινικά, όπως η διφαινυδραμίνη, ώστε να μειωθεί ο κνησμός και να διευκολυνθεί ο ύπνος.

Η καλύτερη προστασία από την ανεμοβλογιά είναι η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού. Συνιστάται μία δόση για τα παιδιά ηλικίας 12 μηνών-12 ετών. Στα άτομα άνω των 12 ετών χορηγούνται δύο δόσεις, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται διάστημα 4-8 εβδομάδων. Το εμβόλιο δεν εγγυάται ότι το παιδί δεν θα προσβληθεί από ανεμοβλογιά, αλλά μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες. Επιπλέον, φαίνεται ότι ο εμβολιασμός προλαμβάνει τις περισσότερες από τις σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!