Γιατί δεν πρέπει να τρώνε ωμή ζύμη μπισκότων τα παιδιά
Γιατί δεν πρέπει να τρώνε ωμή ζύμη μπισκότων τα παιδιά


Το ψήσιμο των Χριστουγεννιάτικων μπισκότων αποτελεί οικογενειακή παράδοση για πολλούς, αλλά τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών προειδοποιούν τους γονείς αν η συνταγή περιέχει ακατέργαστο αλεύρι ή ωμά αυγά, δεν πρέπει πραγματικά να δοκιμάσετε ούτε εσείς ούτε τα παιδιά σας προτού τα μπισκότα ψηθούν. Επιπλέον, Τα ΚΕΑ (Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών) προειδοποιούν να μην τρώτε ακατέργαστη ζύμη μπισκότων, μείγμα κέικ ή ψωμί. Και το ερώτημα είναι: Γιατί;

Η σαλμονέλα από ωμά αυγά προκαλεί, φυσικά, μια ανησυχία, όπως και το ωμό αλεύρι. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών, το αλεύρι πρέπει να μαγειρευτεί για να εξαλειφθούν μικρόβια όπως το E.Coli. Για αυτό ακριβώς οι γονείς δεν πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά την κατανάλωση ακατέργαστης ζύμης.

«Τα παιδιά μπορούν να αρρωστήσουν αν καταναλώνουν ακατέργαστη ζύμη, που χρησιμοποιείται για χειροτεχνίες ή για άλλες δραστηριότητες», αναφέρουν τα ΚΕΑ. Οι προειδοποιήσεις αυτές οφείλονται σε μία επιδημία E.coli που ξέσπασε το 2016, η οποία συνδέεται με μολυσμένο ωμό αλεύρι. Την ίδια χρονιά αρρώστησαν δεκάδες άνθρωποι. Μάλιστα, «οι κρατικοί ερευνητές εντόπισαν τρία άρρωστα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε ακατέργαστο αλεύρι σε εστιατόρια στο Μέριλαντ, Βιρτζίνια και Τέξας», επισημαίνουν τα ΚΕΑ.

Αν τα παιδιά σας χρησιμοποιούν ζυμάρι με βάση το αλεύρι για να παίζουν, μην ανησυχείτε!

Τα ΚΕΑ ανησυχούν ότι πολλά από τα προϊόντα που ανακλήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας του 2016 μπορεί να υπάρχουν ακόμα στα ντουλάπια καταναλωτών. Παρά τους κινδύνους, βέβαια, που μπορεί να ελλοχεύει η κατανάλωση ωμού αλεύρου, οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβάλλονται!

Σε περίπτωση που ανήκετε σε εκείνους τους γονείς που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν υλικά με βάση το αλεύρι για να κατασκευάσουν τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια ή άλλες χειροτεχνίες κατά την εορταστική περίοδο, μην ανησυχείτε! Θα χαρείτε και φέτος ελεύθερα τη διασκεδαστική αυτή δραστηριότητα με τα παιδιά σας. Αυτό, φυσικά, επιτρέπεται, με την προϋπόθεση ότι τα παιδιά δε θα δοκιμάζουν τίποτα από όσα χρησιμοποιούν και στη συνέχεια θα πλένουν καλά τις επιφάνειες και τα σκεύη που έχουν χρησιμοποιήσει, καθώς επίσης και τα χέρια τους.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ένα! Μην αφήνετε τα παιδιά σας να τρώνε ακατέργαστη ζύμη όταν σας βοηθούν να ψήνετε μπισκότα για τα Χριστούγεννα και να είστε προσεκτικοί με το ωμό αλεύρι όταν κατασκευάζετε χειροτεχνίες!

Πηγή: all4mama.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!