Πώς θα απολαύσεις τα γιορτινά τραπέζια χωρίς να ξεφύγεις;
Πώς θα απολαύσεις τα γιορτινά τραπέζια χωρίς να ξεφύγεις;


Τα Χριστούγεννα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το καλό φαγητό. Και γιατί όχι άλλωστε, αφού το γιορτινό κλίμα ανοίγει την όρεξη.

Όλοι μας έχουμε δικαίωμα να φάμε και να ευχαριστηθούν οι ουρανίσκοι μας. Τα εορταστικά δείπνα πάνε κι έρχονται κάθε εβδομάδα, τα πιάτα γεμίζουν ξανά και ξανά με νόστιμες λιχουδιές και κάπου στα ενδιάμεσα τσιμπάμε και τα απαραίτητα γλυκάκια. Πότε κουραμπιέδες, πότε μελομακάρονα, πότε δίπλες. Σκεφτόμαστε… “Γιορτές είναι, θα φάω και δε με νοιάζει! Μη μιλήσω και για τις βραδινές εξόδους που πάλι λέμε: “Γιορτές είναι.. τι δε θα πιω; Έτσι για το καλό βρε παιδί μου!”

Και πολύ σωστά, μιας και που και που το να τρώμε και να απολαμβάνουμε το φαγητό είναι φυσική ανάγκη του οργανισμού. Ειδικά αυτές τις μέρες, κι εγώ ως Διαιτολόγος, μαζί σας είμαι κι εγώ θα κάνω τις ατασθαλίες μου! Δε θα κρατηθώ.

Πού όμως ξεκινάει το πρόβλημα;

Πως μπορούμε να διακρίνουμε ποια είναι εκείνη η στιγμή που έχουμε ξεπεράσει λιγάκι παραπάνω το μέτρο και μετά λέμε “αχ μακάρι να μην είχα πάρει τα 2 κιλά των γιορτών”;

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα διατροφικά λάθη που πρέπει να προσέξουμε:

1. Το πρώτο λάθος που πρέπει να αποφύγουμε στην προσπάθεια μας να μη ξεφύγουμε είναι να μη μένουμε νηστικοί όλη την ημέρα με το σκεπτικό ότι “αφού δεν έχω φάει όλη μέρα, έχω δικαίωμα να φάω όσο θέλω στο δείπνο”. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική, καθώς αυτή μας η πράξη θα φέρει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Όχι μόνο θα φάμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού - κοινώς θα πέσουμε με τα μούτρα - αλλά θα προκαλέσουμε και ανεπιθύμητες ενέργειες στο γαστρεντερικό μας σύστημα όπως πόνο, φούσκωμα, δυσφορία, καύσο.

Για να μπορέσει κανείς λοιπόν να φάει με μέτρο σε ένα τραπέζι, δεν πρέπει να πάει σε αυτό νηστικός. Πρέπει να φάει όλα τα γεύματα του κανονικά πριν ώστε και να μην πάει πεινασμένος αλλά και να μην εκτονωθεί. Επίσης, πρέπει πάντα να τρώει το πρωινό του. Μπορεί, αφού πάρει το πρωινό του, να φάει ακόμα φρούτα, ξηρούς καρπούς πριν από το κύριο γεύμα όσο το δυνατόν πιο κοντά χρονικά. Επιπλέον, καλό είναι εκείνη την ημέρα να μην καταναλώσει γλυκά δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα θα φάει και στο τραπέζι.

2. Ένα ακόμα λάθος που κάνουμε (ειδικά αυτοί που είναι γλυκατζήδες) είναι να υποκαθιστούμε τη διατροφή μόνο με γλυκά. Και να υποστηρίζουμε ότι αφού δεν έφαγα έχω «χώρο» να φάω περισσότερα γλυκά. Η αλήθεια είναι ότι ένα γλυκό από μόνο του δε θα μας «παχύνει». Σε καμία περίπτωση όμως δε μπορούν τα γλυκά να δώσουν στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, καθώς κατά βάση αποτελούνται από ζάχαρη αλλά και λίπος με συνέπεια να μη μας προσφέρουν κανένα διατροφικό όφελος, παρά μόνο άχρηστες θερμίδες και πείνα τις επόμενες ώρες.

3. Επίσης, σύνηθες είναι να γεμίζουμε το πιάτο μας σε ασφυκτικό σημείο που να ξεχειλίζει ή να πηγαίνουμε και για δεύτερο γύρο. Ακόμη, πέφτουμε περισσότερο στην παγίδα όταν στεκόμαστε όρθιοι πάνω από το μπουφέ κι έχουμε την ευκαιρία να τσιμπάμε δίχως μέτρο. Επιπροσθέτως, δε γίνεται καλό μάσημα των τροφών καθώς τρώμε «λυσσασμένα», κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία.

Για να αποφύγετε τα παραπάνω, μπορείτε να εφαρμόσετε τις εξής συμβουλές:

Προγραμματίστε εκ των προτέρων πόσο θέλετε να φάτε.
Αποφύγετε να τσιμπάτε μέχρι να σερβιριστεί το φαγητό.
Πληροφορηθείτε για το περιεχόμενο σε θερμίδες διαφόρων δημοφιλών φαγητών που έχουμε στις Χριστουγεννιάτικες συνταγές που θα βρείτε στο giorgostsoulis.com (βλ. πίνακα παρακάτω).
Μπορεί μερικά φαγητά να φαίνονται αθώα. Πόσο όμως, είναι; Αν κάποιο φαγητό είναι παχυντικό, καλό είναι να μη συνδυάζεται με άλλα εξίσου παχυντικά πιάτα.

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ

Γεμίστε το πιάτο σας: το μισό με σαλάτα της αρεσκείας σας, το ¼ με άπαχο ιδανικά κρέας ή ψάρι χωρίς πέτσες και το άλλο ¼ με μακαρόνια, ρύζι, πατάτες ψωμί κ.λ.π. και προσθέστε 1 μερίδα γαλακτοκομικών.
Φάτε πρώτα τη σαλάτα πριν από το κυρίως.
Μείνετε στο 1 ποτό π.χ. 1 ποτήρι κρασί ή 1 μπύρα και στο 1 γλυκάκι μετά το γεύμα.
Πιείτε άφθονο νερό και μασήστε καλά την τροφή σας.
Όταν νιώσετε να έχετε φουσκώσει, σταματήστε να τρώτε. Έχετε ήδη χορτάσει!
Έτσι, δε θα χάσετε το μέτρημα στις θερμίδες, θα δοκιμάσετε από όλα και θα τα ευχαριστηθείτε!

Τελευταίες συμβουλές….

Αν είστε σωστοί διατροφικά, πριν και μετά τα εορταστικά γεύματα έχετε περιθώριο να απολαύσετε όπως περιγράφεται πάνω το φαγητό.
Πριν καθίσετε στο τραπέζι πιείτε 1-2 ποτήρια νερό για να περιορίσετε την όρεξή σας.
Πριν φάτε το δείπνο, το μεσημέρι καταναλώστε κάτι ελαφρύ όπως μια σούπα ή λίγο κρέας με σαλάτα. Την επομένη από κάθε εορταστικό γεύμα περιορίστε το φαγητό σας σε κάτι επίσης ελαφρύ.
Να έχετε ένα μεγάλο γεύμα κάθε ημέρα.
Να πηγαίνετε για ένα περπάτημα και να χορεύετε λίγο παραπάνω για να «ισοφαρίσετε» τυχόν διαιτητικές «αμαρτίες»! 

Και πάνω από όλα, να απολαύσετε τις διακοπές με τους αγαπημένους σας και το φαγητό… όπως είπαμε.

Καλά Χριστούγεννα!


Πηγή: giorgostsoulis.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!