Γιατί ζαλίζεσαι στο αυτοκίνητο;
Γιατί ζαλίζεσαι στο αυτοκίνητο;


Πολλοί από εμάς υποφέρουμε από ναυτία όταν ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο – κάποιοι ακόμη και σε πολύ σύντομες διαδρομές.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την αιτία της ναυτίας ταξιδιωτών, όμως η πιο αποδεκτή προς το παρών είναι η θεωρία των συγκρούσεων.

Αυτή η θεωρία εξηγεί τη ναυτία ως ασυμφωνία μεταξύ των σημάτων που φθάνουν στον εγκέφαλο από διαφορετικούς αισθητήρες του σώματος.

Ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε ένα αυτοκίνητο που τρέχει, για παράδειγμα, αντιλαμβάνεται την κίνηση με τα μάτια του, καθώς το τοπίο αλλάζει γύρω του. Ωστόσο, οι αισθητήρες που βρίσκονται στις αρθρώσεις και στο εσωτερικό αυτί και οι οποίοι βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας, θα μπορούσαν να αντιλαμβάνονται την κατάσταση με διαφορετικό τρόπο, ότι δηλαδή το άτομο κάθεται και είναι ακίνητο – και ως εκ τούτου να στέλνουν ένα εντελώς αντίθετο σήμα στον εγκέφαλο.

Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να διαβάζετε ένα βιβλίο ή να κοιτάζετε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, το οποίο είναι ακίνητο για τα μάτια, ενώ οι αισθητήρες στο εσωτερικό αυτί αντιλαμβάνονται την κίνηση καθώς το αυτοκίνητο κινείται πάνω-κάτω στους στις ανηφόρες/κατηφόρες ή στρίβει στις στροφές. Και πάλι, ο εγκέφαλος θα πάρει αντικρουόμενα μηνύματα από τους αισθητήρες του σώματος.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα αντικρουόμενα σήματα πηγαίνουν σε μια περιοχή του εγκεφάλου η οποία είναι υπεύθυνη για την πρόκληση εμετού όταν εντοπιστεί κατάποση τοξινών ή όταν υπάρχουν «διαφορές» μεταξύ των αισθητήρων του εσωτερικού αυτιού και του οπτικό νεύρου. Ως αποτέλεσμα, τα πιο κοινά συμπτώματα της ναυτίας ταξιδιωτών είναι η ζάλη, η κόπωση και η ναυτία, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε εμετό.

Πώς να την αντιμετωπίσετε

Είναι ασαφές ακόμη γιατί ορισμένα άτομα υποφέρουν από ναυτία ταξιδιωτών και κάποια άλλα όχι, αλλά η κατάσταση του εσωτερικού αυτιού παίζει σίγουρα καθοριστικό ρόλο, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι κωφάλαλοι δεν υποφέρουν ποτέ από αυτή. Η ναυτία παρατηρείται συνήθως σε παιδιά, σε εγκύους και σε άτομα που πάσχουν από ημικρανίες. Τα περισσότερα παιδιά την ξεπερνούν μεγαλώνοντας.

Εάν υποφέρετε από ναυτία ταξιδιωτών, υπάρχουν λύσεις. Κρατήστε το σώμα σας και, ιδίως, το κεφάλι σας όσο το δυνατόν ακίνητο. Είναι καλύτερα να καθίσετε στη θέση του συνοδηγού – ή στις μπροστινές θέσεις αν είστε σε λεωφορείο, κρατήστε το παράθυρο ανοιχτό και ακουμπήστε το κεφάλι σας σε ένα μαξιλάρι ώστε να ελαχιστοποιήσετε την κίνησή του. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του κλιματισμού, καθώς η θερμότητα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και φυσικά αποφύγετε την ανάγνωση, τα παιχνίδια στο κινητό ή την παρακολούθηση βίντεο στο laptop, δραστηριότητες που μπορεί να επιδεινώνουν τα συγκρουόμενα σήματα που φτάνουν στον εγκέφαλό σας από τους αισθητήρες του σώματος.

Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να κοιτάζετε σε ένα σταθερό σημείο πάνω από τον ορίζοντα και όχι προς το πάτωμα. Ο ύπνος ή απλώς το κλείσιμο των ματιών, μπορεί επίσης να βοηθήσει. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να ταξιδεύετε με γεμάτο στομάχι – ειδικά τα λιπαρά και πολύ πικάντικα τρόφιμα δεν βοηθούν. Κάντε διαλείμματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – μερικές βαθιές ανάσες φρέσκου αέρα θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Πολλοί άνθρωποι δεν παθαίνουν ναυτία ταξιδιωτών όταν οδηγούν, κάτι που μπορεί να συμβαίνει επειδή το μυαλό είναι απασχολημένο με την οδήγηση και δεν δίνει μεγάλη σημασία στα μηνύματα από τους αισθητήρες. Αν έχετε την ευκαιρία λοιπόν, πιάστε το τιμόνι!

Πηγή: ratpack.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!