Αυτές οι τροφές βοηθούν στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων
Αυτές οι τροφές βοηθούν στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων


Το δέρμα, χαρακτηρίζεται σαν τον καθρέφτη της σωματικής και ψυχικής υγείας του κάθε ανθρώπου.

Η λειτουργικότητά του και η ελκυστική του εμφάνιση, εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, και από τη διατροφή. Έχει αποδειχθεί, ότι αφενός μεν η έλλειψη συγκεκριμένων διατροφικών στοιχείων οδηγεί στην ανάπτυξη δερματικών προβλημάτων, αφετέρου δε, ότι και η συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών, λιπαρών οξέων ή μετάλλων, οδηγεί στην βελτίωση των δερματικών αυτών καταστάσεων.

Ένα σύνηθες δερματολογικό πρόβλημα, για παράδειγμα, που σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή, είναι ο κνησμός, που εμφανίζεται από έλλειψη βιταμίνης-Α, συμπλέγματος βιταμινών-Β, σιδήρου, ψευδαργύρου, καθώς και βασικών λιπαρών οξέων.

Παρακάτω θα δούμε ιχνοστοιχεία, βιταμίνες (και τροφές που τα περιέχουν) που βοηθούν στην αντιμετώπιση των δερματικών παθήσεων.

Βιταμίνη-C: τη βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή, στις ντομάτες, στο μπρόκολο, στο σπανάκι και στις πιπεριές.

Βιταμίνη-Ε: τη βρίσκουμε στα φυτικά έλαια, κυρίως στο ελαιόλαδο, στους σπόρους του σιταριού, στους ξηρούς καρπούς, στα δημητριακά και στα πράσινα λαχανικά.

*Η αλληλοεπίδραση των βιταμινών C και Ε παρέχει έντονη φωτοπροστατευτική δράση, σε σύγκριση με την αντίστοιχη επίδραση που παρέχει οποιαδήποτε από τις δύο βιταμίνες μεμονωμένα.

Σελήνιο: το βρίσκουμε στα θαλασσινά, στο συκώτι και στα δημητριακά. Επίσης φυσικό προστατευτικό ρόλο έχουν τα φλαβονοειδή που βρίσκουμε στο τσάι, στις φράουλες, στα κρεμμύδια, στα μήλα, στα σταφύλια, στο μπρόκολο, στο σπανάκι, στις μπανάνες, στις πατάτες και στο κόκκινο κρασί.

β-καροτίνη και η βιταμίνη Α: η β-καροτίνη περιέχεται στα σκούρα πράσινα λαχανικά, στις γλυκοπατάτες στα καρότα και η βιταμίνη Α παρέχεται με τις ζωικές τροφές όπως ο κρόκος του αυγού, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι και τα λιπαρά ψάρια.

ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA): Τα βρίσκουμε στο μουρουνέλαιο, το ιχθυέλαιο, τα θαλασσινά με υψηλή ποσότητα λίπους όπως ο κολιός (σκουμπρί), ο σολομός και οι ρέγκες.

Άλλες τροφές που βοηθούν στα δερματικά προβλήματα
Πλούσιες λοιπόν τροφές σε αντιοξειδωτικά συστατικά είναι, τα δαμάσκηνα (τα αποξηραμένα), οι σταφίδες, τα βατόμουρα, οι φράουλες, και το σπανάκι.

Άλλες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά είναι τα πράσινα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, δηλαδή το μαρούλι, το μπρόκολο κλπ., το πράσινο τσάι, οι ξηροί καρποί και κυρίως τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, οι ντομάτες, τα παντζάρια, τα πορτοκάλια, οι κόκκινες πιπεριές, τα κόκκινα σταφύλια, τα κεράσια, τα φασόλια, το γιαούρτι, το κρεμμύδι και τα σκόρδο και συνιστάται η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων την ημέρα από τα ανωτέρω τρόφιμα.

Επίσης για μια υγιή επιδερμίδα προσθέστε στη διατροφή σας σόγια, ρεβίθια, αυγά, ελαιόλαδο, σουσάμι, φασολάκια, αρκετό νερό (τουλάχιστον 1.5 λίτρο την ημέρα) και ψάρια που αποτελούν την καλύτερη πηγή πρωτεΐνης για το δέρμα.

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!