Ο καημός των γιαγιάδων
Ο καημός των γιαγιάδων


Οι γιαγιάδες είναι πραγματικός θησαυρός για τα παιδιά και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Είναι δεδομένο (και χιλιοειπωμένο) ότι τα εγγόνια τους είναι δυο φορές παιδιά τους και φροντίζουν να το αποδεικνύουν καθημερινά. Ωστόσο, αυτή η αγάπη γίνεται κάποιες φορές η αιτία που κάθε σκληρή μας προσπάθεια διαπαιδαγώγησης πάει στράφι. Και έτσι, συχνά φοβόμαστε ότι η επιρροή των γιαγιάδων είναι αρκετή για να μετατρέψει τα παιδιά μας σε κακομαθημένα και ανυπάκουα πλάσματα.

Η αλήθεια είναι ότι οι ισορροπίες σε αυτές τις σχέσεις είναι λεπτές. Σίγουρα οι παππούδες οφείλουν να σέβονται τα όρια που έχουν θέσει οι γονείς, αλλά μήπως κοιτάμε το νόμισμα μόνο από τη μια πλευρά; Το γράμμα αυτής της γιαγιάς προς την κόρη της σίγουρα θα σας κάνει να σκεφτείτε τα πράγματα λίγο διαφορετικά.

«Αγαπημένη μου κόρη,

Άφησέ με να κακομάθω τα εγγόνια μου. Διαβάζοντας αυτά τα λόγια σε φαντάζομαι να ανασηκώνεις το ένα φρύδι και να λες από μέσα σου "δεν με παρατάς και εσύ ρε μαμά!" Πριν, λοιπόν, αποφασίσεις να με πάρεις τηλέφωνο και να μου το πεις και φωναχτά, σε παρακαλώ πολύ να διαβάσεις όλα όσα έχω να σου πω.

Ξέρω ότι θέλεις να σέβομαι τους κανόνες σου και να δείχνω την ίδια αυστηρότητα που δείχνεις και εσύ στα εγγόνια μου. Ξέρω επίσης, ότι δεν θέλεις να τα παραχαϊδεύω, να τα παραταΐζω ή να κάνω το οτιδήποτε που να έχει το "παρά" μπροστά. Με λίγα λόγια μου ζητάς να μην είμαι υπερβολική σε όσα κάνω μαζί τους.

Σε καταλαβαίνω και σε νιώθω, γιατί στο κάτω κάτω της γραφής εσύ είσαι η μητέρα τους και εσύ ξέρεις καλύτερα. Αυτό δεν πρόκειται να το αμφισβητήσω ποτέ! Ωστόσο, μου ζητάς να πάω κόντρα στην αγάπη που έχω για τα εγγόνια μου.

Δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο ευτυχισμένη νιώθω κάθε φορά που με επισκέπτεστε.

Δεν μπορείς να καταλάβεις πόση χαρά μου προσφέρει να βλέπω τα μικρά μου χαρούμενα.

Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι οι φορές που είμαστε μαζί είναι σαν γιορτή και για εκείνα, αλλά και για μένα.

Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι ο καιρός που περνάμε μαζί είναι πολύτιμος…

Είμαι μεγάλη και κακά τα ψέματα δεν θα ζήσω πολλά χρόνια ακόμα. Αισθάνομαι, λοιπόν, ότι μάχομαι με τον χρόνο. Έχω τόσα να δώσω και να προσφέρω που φοβάμαι ότι δεν θα προλάβω. Θέλω να τους χαρίσω τις πιο γλυκές, τις πιο ευχάριστες και τις πιο νόστιμες αναμνήσεις με μικροπράγματα που εσύ απαγορεύεις.

Επίτρεψέ μου κάποιες φορές να σε παρακούω. Κάνε λίγο τα στραβά μάτια και άφησε με για μερικές ώρες να είμαι η απίθανη γιαγιά-η ηρωίδα τους.

Και μην φοβάσαι! Όσες αξίες θες να τους καλλιεργήσεις, θα είμαι εκεί να σε βοηθώ: μέσα από το παιχνίδι και μέσα από μερικά "ναι". Θα είμαι το δεξί σου χέρι, αρκεί να με αφήσεις να τα κακομάθω και λίγο.

Με αγάπη,

Η μαμά σου.

Υ.Γ.: Θέλω τα εγγόνια μου να μιλάνε με αγάπη για την γιαγιά τους, όπως μιλάς και εσύ για την δική σου».

Πηγή: mama365.gr

Το ένα τέταρτο των θερμίδων που προσλαμβάνουν τα παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών στο Νεπάλ προέρχεται από junk food, σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Guardian.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Nutrition», είναι η πρώτη που διερεύνησε τις διατροφικές επιπτώσεις των ανθυγιεινών τροφών στα μικρά παιδιά που ζουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και αναδεικνύει ότι η παγκόσμια εξάπλωση του junk food δεν είναι συνδεδεμένη μόνο με την παχυσαρκία αλλά και με την ελλιπή ανάπτυξη των παιδιών.

Η έρευνα διεξήχθη στην Κοιλάδα του Κατμαντού και χρησιμοποίησε ως δείγμα οικογένειες 745 παιδιών ηλικίας μεταξύ 12 και 23 μηνών.

Εκείνα που προσλάμβαναν πάνω από τις μισές θερμίδες από σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, αλάτι και λίπη, ήταν πιο κοντά από τα παιδιά ίδιας ηλικίας που κατανάλωναν λιγότερες τέτοιες τροφές. Επίσης, ήταν πιο πιθανό να μην έχουν επαρκή επίπεδα θρεπτικών στοιχείων που είναι ζωτικά για την ανάπτυξη τους, συμπεριλαμβανομένου της πρωτεΐνης, του καλίου, του σιδήρου, της βιταμίνης Α και του ψευδαργύρου.

Η Αλίσια Πράις, επικεφαλής ερευνήτρια του σχεδίου ΑRCH (Assessment and Research on Child Feeding) που δρομολογήθηκε από έναν παγκόσμιο οργανισμό υγείας («Helen Keller International») τόνισε ότι «τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης πρέπει να αποτελέσουν έναυσμα για τους ερευνητές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες πάνω στο ρόλο που διαδραματίζουν αυτά τα ανθυγιεινά προϊόντα στην ανάπτυξη των παιδιών».

«Τα συσκευασμένα τρόφιμα -υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και αλάτι και χαμηλής σε ιχνοστοιχεία- είναι υπερβολικά διαθέσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη υπάρχει αυξημένη ανησυχία για το ρόλο του junk food και άλλων υπερ-επεξεργασμένων τροφών στην επιδημία παχυσαρκίας. Για τα μικρά παιδιά, όμως τα οποία δεν έχουν πρόσβαση σε προϊόντα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά η παρούσα έρευνα δείχνει πως οι ανθυγιεινές αυτές τροφές μπορεί να συμβάλλουν και στον υποσιτισμό».

Πολλοί είναι οι κηδεμόνες που δηλώνουν ότι αυτές οι τροφές δεν είναι καλές για τα παιδιά, ωστόσο είναι η ευκολία που τους οδηγεί στο να τις αγοράζουν. Αυτά τα προϊόντα είναι εύκολα στην παρασκευή και στην κατανάλωση από τα παιδιά.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Άτουλ Ουπατχάιντ, υπογραμμίζει την ανάγκη αφενός να αυξηθούν οι προσπάθειες προώθησης τοπικών προϊόντων πλούσιων σε θρεπτικά στοιχεία και αφετέρου να περιοριστεί η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών στα μικρά παιδιά.

Πηγή: govastileto.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!