7+1 περίεργοι λόγοι που προκαλούν κακή αναπνοή
7+1 περίεργοι λόγοι που προκαλούν κακή αναπνοή


Η κακή αναπνοή επηρεάζει το 25% των ανθρώπων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ενώ τις περισσότερες φορές ευθύνεται η ανεπαρκής στοματική υγιεινή, ωστόσο υπάρχουν και άλλες αιτίες που δεν είναι τόσο γνωστές.

Αφυδάτωση. Το σάλιο είναι σημαντικό για τη διάσπαση των σωματιδίων των τροφίμων, διατηρώντας παράλληλα τους ιστούς στο στόμα. Όταν όμως είστε αφυδατωμένοι δεν παράγεται αρκετό σάλιο και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν την κακή αναπνοή.

Η κατανάλωση αρκετού νερού κάθε μέρα θα εξασφαλίσει την σωστή ενυδάτωση και την παραγωγή σάλιου.

Διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Όταν περιορίζουμε τους υδατάνθρακες, το σώμα τελικά θα πάει σε μια κατάσταση που ονομάζεται κέτωση. Μία από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες στην κέτωση είναι δυσάρεστη αναπνοή. Προκαλείται από ένα είδος κετόνης, την ακετόνη, που είναι υποπροϊόν του μεταβολισμού του λίπους.

Εάν είστε βέβαιοι ότι η κετογονική δίαιτα είναι σωστή για εσάς, τότε η κακή αναπνοή είναι μια δυσάρεστη παρενέργεια που καλύπτεται καλύτερα με το να είστε σχολαστικοί με την στοματική σας υγιεινή.

Τα φάρμακα. Τα αντικαταθλιπτικά, καθώς και τα φάρμακα για τη χοληστερόλη και τον διαβήτη, είναι μερικά από τα πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία ως παρενέργεια.

Μπορείτε να διατηρήσετε τα αποτελέσματα της ξηροστομίας στο ελάχιστο με το παραμένετε ενυδατωμένοι και να φροντίζετε τη στοματική σας υγιεινή.

Τρώτε κολλώδη γλυκά. Τα κολλώδη γλυκά δεν διαλύονται τόσο εύκολα, όπως για παράδειγμα η σοκολάτα. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εγκαθίστανται στις βαθιές αυλακώσεις των δοντιών, οδηγώντας στην ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν την κακή αναπνοή.

Ο περιορισμός της πρόσληψης ζάχαρης και το βούρτσισμα μετά από την κατανάλωση των συγκεκριμένων γλυκών μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη φθορά των δοντιών και την κακή αναπνοή.

Καφές. Ο καφές είναι όξινος, συμβάλλοντας στην κακή ροή του σάλιου και δημιουργώντας το τέλειο περιβάλλον για βακτηριακή ανάπτυξη στο στόμα. Το σάλιο είναι ένα εξαιρετικό λιπαντικό, έτσι ώστε τα κακά βακτηρίδια να μην κολλάνε στα δόντια. Φέρνει επίσης ένζυμα που μειώνουν τις πιθανότητες της νόσου των ούλων.

Το πόσιμο νερό μετά από κάθε φλιτζάνι καφέ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αφυδάτωσης που σχετίζεται με τον καφέ και να κρατήσει την αναπνοή σας πιο φρέσκια.

Η πέψη μπορεί να είναι ο ένοχος. Οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως η παλινδρόμηση οξέος ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, προκαλούν την αναρρόφηση του περιεχομένου του στομάχου στο στόμα - και επειδή τα περιεχόμενα είναι όξινα, αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξηρότητα και πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων.

Η εξάλειψη των τροφών που δυσκολεύουν την πέψη μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της κακοσμίας. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να δούμε το γιατρό σας και να θεραπεύσει την υποκείμενη αιτία προτού προκαλέσει υπερβολική βλάβη στα δόντια και τους στοματικούς ιστούς.

Το ροχαλητό θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Το ροχαλητό στεγνώνει το στόμα, σταματά την παραγωγή σάλιου και οδηγεί στην ανάπτυξη των βακτηρίων. Η επικοινωνία με τον οδοντίατρό σας ή έναν ειδικό της ENT (αυτιά, μύτη, λαιμό) μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε στη βασική αιτία του προβλήματος.

Παρακάμπτετε τα γεύματα. Το σάλιο αρχίζει να ρέει μόλις μυρίσουμε ή φάμε μια τροφή. Όταν όμως μένετε νηστικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι σιελογόνοι αδένες δεν εκκρίνουν σάλιο, οδηγώντας σε ξηροστομία και κακή αναπνοή.

Η απλούστερη λύση είναι να τρώτε τακτικά - και για όσους ακολουθούν διαλείπουσα νηστεία, να παραμένουν ενυδατωμένοι.

Πηγή: jenny.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!