Τι πρέπει να τρώει το παιδί για να μην αρρωσταίνει εύκολα;
Τι πρέπει να τρώει το παιδί για να μην αρρωσταίνει εύκολα;


Το συνάχι, οι ιώσεις και τα κρυολογήματα στα παιδιά είναι πάντα ένα βασικό θέμα που απασχολεί τους γονείς από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και μετά. Το σχολικό περιβάλλον, οι παιδότοποι, οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας ευνοούν την μετάδοση εποχικών ασθενειών και έτσι τα παιδιά μας συχνά ταλαιπωρούνται με αλλεπάλληλες ιώσεις.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι ο οργανισμός τους δεν προλαβαίνει να αναρρώσει καλά με αποτέλεσμα η υγεία τους να γίνεται πιο ευάλωτη.

Όταν το παιδί αρρωσταίνει συχνά, είναι ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό του χρειάζεται τόνωση έτσι ώστε να θωρακιστεί η άμυνα του οργανισμού. Το βασικό όπλο για να εξασφαλίσουμε την υγεία του και το δυνατό αμυντικό του σύστημα έτσι ώστε να μην αρρωσταίνει συχνά είναι η σωστή διατροφή, που θα πει ότι το παιδί μας πρέπει να καταναλώνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων έτσι ώστε να λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του.

Τα SOS για ιώσεις και κρυολογήματα
Βιταμίνη C
Συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας των κρυολογημάτων και προστατεύει από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τη βρίσκουμε στα φρούτα και τα λαχανικά. Για extra ενίσχυση προτιμήστε το ακτινίδιο, την κόκκινη και πράσινη πιπεριά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά την κίτρινη κολοκύθα και το μπρόκολο.

Βιταμίνη D

Πρόκειται για ορμόνη πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και της νευρομυϊκής ανάπτυξης. Συντίθεται με την έκθεση στον ήλιο – 30 λεπτά χωρίς αντηλιακό αρκούν και χωρίς αυτή δεν απορροφάται το ασβέστιο – σημαντικό για τη μυοσκελετική ανάπτυξή του παιδιού. Θα τη βρούμε στα μανιτάρια, το τόφου, τα λιπαρά ψάρια, το αβγό και τα γαλακτοκομικά.

Ψευδάργυρος

Mπορεί να μειώσει τη συχνότητα αλλά και τη σοβαρότητα μιας λοίμωξης, από μια απλή ίωση μέχρι γαστρεντερίτιδα. Επιπλέον, η επάρκεια ψευδαργύρου προστατεύει από τις ιογενείς διάρροιες που ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντική αφυδάτωση και απώλεια ηλεκτρολυτών στα παιδιά κάτω των 5 ετών. Θα τον βρούμε στα γαλακτοκομικά, στα ρεβίθια, στον αρακά και επίσης στο χοιρινό, το κοτόπουλο και το μοσχάρι.

Προβιοτικά

Το έντερο θεωρείται η «καρδιά» του ανοσοποιητικού, ενώ η καλή του υγεία σημαίνει καλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, τα στελέχη τους συμβάλλουν στη μείωση της συχνότητας και της διάρκειας του απλού κρυολογήματος
που ταλαιπωρεί περισσότερο τα μικρά παιδιά όταν ξεκινούν τον παιδικό σταθμό! Καλές πηγές είναι το φυσικό γιαούρτι –προτιμήστε το κατσικίσιο που έχει περισσότερα φυσικά προβιοτικά– και το κεφίρ.

Πηγή: themamagers.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!