Γιατί μπορεί να έχεις καθυστέρηση;
Γιατί μπορεί να έχεις καθυστέρηση;


Υπάρχουν πολλοί λόγοι που άργησε να έρθει η περίοδός σου αυτόν το μήνα.

Συνήθως στην εφηβεία ο κύκλος περιόδου σου δεν είναι απόλυτα σταθερός, αλλά ξέρεις πάνω-κάτω πότε θα αδιαθετήσεις. Αν είσαι από αυτές που ξέρεις ακριβώς την ημερομηνία που θα έχεις περίοδο κάθε μήνα, τότε είσαι πολύ τυχερή.

Τι γίνεται, όμως, αν η περίοδός σου καθυστερήσει μία εβδομάδα, δύο εβδομάδες ή δεν έρθει ποτέ αυτόν το μήνα; Πανικός, φόβος, αγωνία! Όλα αυτά μαζί βιώνεις και σου έρχεται τρέλα.

Εγκυμοσύνη. Αν έχεις κάποια σχέση και είσαι ενεργή σεξουαλικά θα πρέπει να το ελέγξεις. «Αν είσαι μπερδεμένη και δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί καθυστερεί η περίοδός σου, μίλα με το αγόρι σου και οπωσδήποτε με τον γυναικολόγο σου», λέει η Walters.

Άγχος. Το άγχος είναι καθοριστικό σε τέτοιες καταστάσεις. Αν αγχωθείς πολύ για ένα διαγώνισμα, ή αν σε προβληματίζει κάποιο οικογενειακό ζήτημα μπορεί να έχει αντίκτυπο στον οργανισμό σου. «Αυτή η καθυστερημένη περίοδος μπορεί να είναι μια υπενθύμιση στον εαυτό σου ότι πρέπει να τον φροντίζεις περισσότερο», λέει η γυναικολόγος Walters.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. «Πρόκειται για την πιο κοινή αιτία καθυστέρησης της περιόδου», λέει η γυναικολόγος Chapa. Ένα άλλο σύμπτωμα αυτής της κατάστασης είναι η υπερβολική τριχοφυΐα. Ό,τι κι αν συμβαίνει, καλό είναι να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου.

Υπερβολική άσκηση. Η γυμναστική είναι μια εξαιρετικά ασχολία για τη βελτίωση της σωματικής κατάστασης και της υγείας σου, αλλά όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει επιπτώσεις στον κύκλο περιόδου σου.

Φάρμακα. Αν ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή τον τελευταίο καιρό, αυτή μπορεί να ευθύνεται για την καθυστέρηση της περιόδου σου. Μην κάνεις τίποτα χωρίς να ρωτήσεις το γιατρό σου.

Πηγή: queen.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!