Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα στα παιδιά;
Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα στα παιδιά;


Το μικρό σου πηγαίνει λιγότερο συχνά στην τουαλέτα; Μάθε τι σημαίνει δυσκοιλιότητα στα παιδιά.

Η δυσκοιλιότητα στα παιδιά
Η κινητικότητα του εντέρου διαφέρει από παιδί σε παιδί, όπως γίνεται και στους ενήλικες. Εκείνη που θεωρείται φυσιολογική για ένα παιδί, μπορεί να διαφέρει από την κανονικότητα του άλλου. Τα περισσότερα παιδιά έχουν κενώσεις 1 με 2 φορές την ημέρα. Άλλα παιδιά μπορεί να έχουν ανά 2 με 3 μέρες ή να χρειάζονται περισσότερες μέρες μέχρι να κάνουν μία φυσιολογική κένωση. Για παράδειγμα, αν το παιδί είναι υγιές και κάνει φυσιολογικές κενώσεις, χωρίς να νιώθει δυσφορία ή πόνο, κάθε 3 μέρες, πρόκειται για τη δική του φυσιολογική συχνότητα κενώσεων του εντέρου.

Ποια συχνότητα κενώσεων θεωρείται φυσιολογική;
Φυσιολογικό εύρος θεωρούνται οι κενώσεις από 1 έως 3 φορές την ημέρα κάθε 2 μέρες. Από τη στιγμή που γίνεται εισαγωγή στις στερεές τροφές, το μοτίβο των κενώσεων στα παιδιά είναι όπως αυτό των ενηλίκων.

Ένα παιδί θεωρείται δυσκοίλιο όταν:
-έχει λιγότερες από δύο κενώσεις την εβδομάδα
-οι κενώσεις του είναι σκληρές και ίσως μεγάλες σε μέγεθος, ξηρές ή ασχημάτιστες
-οι κενώσεις του γίνονται με δυσκολία και συνοδεύονται από πόνο.

Μπορεί ακόμα, το παιδί να αναφέρει πως νιώθει ότι δεν ήταν ολοκληρωμένη η κένωση του. 

Είναι συχνή η δυσκοιλιότητα στα παιδιά;
Η παιδική δυσκοιλιότητα είναι ένα αρκετά σύνηθες πρόβλημα, επηρεάζοντας περίπου το 30-35% των παιδιών και εμφανίζεται κυρίως, όταν αρχίζει η εκπαίδευση της χρήσης της τουαλέτας ή η κατανάλωση στερεών τροφών.

Συμπτώματα
Στομαχικές κράμπες (ο πόνος συνήθως έρχεται και φεύγει)
Μείωση της όρεξης
Ευερέθιστη συμπεριφορά
Πρωκτικές σχισμές (μικρές σχισμές στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό), που προκαλούν πόνο και αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κένωσης, ιδίως αν πρόκειται για μεγάλα σε μέγεθος και σκληρά κόπρανα.
Το παιδί κρατιέται για να μην κάνει την κένωση, κάθεται οκλαδόν, σταυρώνει τα πόδια του ή αρνείται να καθίσει στην λεκάνη της τουαλέτας.
Εάν το παιδί εμφανίζει δυσκοιλιότητα, μπορεί να έχει πρησμένη κοιλιά, περισσότερο από το συνηθισμένο και ίσως πιέζοντας ελαφρά το στομάχι, να γίνονται αισθητά σκληρά κομμάτια κενώσεων.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα στα παιδιά;
Όσο περισσότερο καιρό παραμένει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, τόσο πιο δύσκολο είναι να επανέλθει στο φυσιολογικό, γι’ αυτό χρειάζεται έγκαιρη αντιμετώπιση.
Βελτιώνοντας τη διατροφή του.
Βεβαιώσου ότι πίνει αρκετά υγρά (μητρικό γάλα ή φόρμουλα, νερό) ανάλογα με την ηλικία του, για να μαλακώσουν οι κενώσεις του.
Βάλε στη διατροφή του αρκετά λαχανικά (τουλάχιστον 3 μερίδες / ημέρα) και φρούτα τουλάχιστον (2 μερίδες / ημέρα) και άλλαξε τα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού με προϊόντα ολικής άλεσης.
Καθόρισε τις ώρες των γευμάτων του.
Περιόρισε το junk food (γλυκά, μπισκότα, πατάτες τηγανιτές απ’ έξω, κλπ).
Περιόρισε τα αναψυκτικά με καφεΐνη όπως το τσάι και η coca-cola.
Περιόρισε το πλήρες γάλα.
Αν το παιδί είναι πάνω από 18 μηνών, μείωσε την κατανάλωση του γάλακτος στα 500 ml την ημέρα.

Πηγή: shape.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!