Πώς καταλαβαίνεις την ενδομητρίωση;
Πώς καταλαβαίνεις την ενδομητρίωση;


Αν και πολλές θα έχετε ακούσει τον όρο ενδομητρίωση δεν γνωρίζετε ακριβώς τι είναι!

Η ενδομητρίωση παρουσιάζεται όταν το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και αποκολλάται κάθε μήνα μαζί με το αίμα της εμμήνου ρύσης αναπτύσσεται έξω από αυτήν.

Είτε στο εξωτερικό της μήτρας, στις σάλπιγγες και στις ωοθήκες, ενώ έχουν περιγραφεί και περιστατικά, στα οποία ο ιστός αυτός εντοπίστηκε ακόμα και στον κόλπο, στο ορθό, στην ουροδόχο κύστη, στους ουρητήρες, αλλά και στα τοιχώματα της πυέλου και στα κοιλιακά τοιχώματα.

Τα συμπτώματα

Το συνηθέστερο σύμπτωμα, που συνδέεται με την ενδομητρίωση είναι η δυσμηνόρροια, ο έντονος δηλαδή πόνος κατά την περίοδο.

Επίσης, υποψία ενδομητρίωσης υφίσταται, αν ο πόνος εμφανίζεται πριν από την έναρξη της έμμηνου ρύσης και διαρκεί όσο διαρκεί η αιμόρροια, ενώ η έντασή του συχνά αυξάνεται προοδευτικά και σταματάει με το πέρας της αιμόρροιας. Η έκταση της ενδομητρίωσης δεν είναι απαραίτητο να αντικατοπτρίζεται στην ένταση του πόνου.

Άλλα συμπτώματα, τα οποία συνδέονται με την εμφάνιση ενδομητρίωσης είναι η δυσπαρευνία (έτσι ονομάζεται ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή) και ο χρόνιος πόνος στην πύελο. Επίσης έχουν περιγραφεί σπάνιες περιπτώσεις εμφύτευσης ενδομητρικού ιστού στους ουρητήρες και στο ορθό. Στις περιπτώσεις αυτές συχνά εμφανίζεται κωλικός του νεφρού και επώδυνες κενώσεις αντίστοιχα.

Ένα πολύ συχνό αίτιο, που ωθεί μια γυναίκα με ενδομητρίωση να αναζητήσει ιατρική βοήθεια είναι η υπογονιμότητα.

Πηγή: baby.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!